Moss.jpg
Moss basketball 2007-2008 trening

En klubb i vekst!

Moss basketballklubb har vokst vesentlig de siste årene og leder Marianne Wold forteller om prosessen.

 

"Jeg har ropt HØYT om hjelp og blitt hørt"

Dette er sitat fra klubbleder i Moss basketballklubb, Marianne Wold om hvordan klubben har klart å rekruttere flere bidragsytere, trenere, spillere slik at klubben har kunnet vokse i antall medlemmer.

 

Region Øst syns at det alltid gøy å kunne fortelle gladhistorier og spesiellt gøy når er det når de gladhistoriene kommer fra distriktene. Klubber som kan være gode forbilder på at det går ann å rekruttere å vokse på steder utenfor Oslo.

 

 

Marianne Wold

Leder i Moss Basketballklubb

 

Hvor mange spillere har dere nå?

Akkurat nå er vi 76 spillere fra 1. – 10. klasse. I går kom det en ny spiller på trening, og i dag har jeg fått to henvendelser om nye spillere. Det vokser fort og det er kjempegøy!

 

Antall lag? Hvilke lag?

I år har vi G13, G14, G15 og G16 i seriespill, i tillegg til EasyBasket. Klubben vår har aldri hatt så mange aldersbestemte lag i seriespill før. I tillegg har vi juniorspillere som egentlig skulle spilt sammen med herrelaget i år, men pga korona er de dessverre ikke aktive nå.

 

Hvordan klarte dere å rekruttere så mange spillere og foreldre? Hva gjorde dere?

Høsten 2018 fikk vi mange henvendelser fra barn og foreldre ang. tilbud om basketball. Vi hadde da ikke noe tilbud til de som var U13 og yngre. Det yngste laget vi hadde da var G14 (2005). Vi måtte bruke spillere fra fire årganger (2004-2007) for å ha dette laget i seriespill.

Både interessen fra yngre barn og halltid var på plass, men vi hadde rett og slett ingen til å trene dem. Vårsesongen 2019 hadde vi derfor et oppstartsmøte hvor alle som var interessert møtte opp med foreldre. Barna fikk spille og leke seg litt med ball, mens foreldre fikk beskjed om at klubben er helt avhengig av at foreldre bidrar hvis vi skal starte opp med treninger. Noen tøffe foreldre uten basketballerfaring stilte opp på rullering til å begynne med. Fokus var ikke på jump-stop, pivoteringer og sliding, men kun å få la barna spille basketball. Foreldrene bidro til å organisere gruppa slik at barna fikk skyte, drible og spille litt.

Noen av våre 2006-gutter hadde et prosjekt på skolen hvor de måte bidra med frivillig innsats, og de valgte å hjelpe til med denne gruppa, som vokste seg stor veldig fort. Høsten 2019 tok fire av foreldrene EasyBasket trenerkurs, og etter det kunne vi dele spillerne mer inn etter alder og få mer organiserte treninger, og vi deltok på både U10 og U12-turneringer. På U12 hadde vi hele 3 lag med på noen av turneringene. På denne tiden for to år siden hadde vi 1 (!)  spiller som var født i 2007, som da var klubbens yngste spiller. Nå har vi 52 spillere født 2007 og yngre.

I fjor samarbeidet vi litt med Moss kommune, hvor vi hadde en trener som besøkte 4-5 forskjellige skoler og introduserte basketball etter skoletid. Bortsett fra det har vi ikke gjort noe aktivt for å rekruttere spillerne, de bare ramler inn 😉  

Denne sesongen har vi hatt ytterligere seks foreldre på trenerkurs, og fem av disse trener ett lag minst en gang i uka. Vi har også to G15-spillere som trener yngre lag hver uke.

Vi har klart å begynne å utvikle et godt klubbmiljø der foreldre raskt ser at mange andre foreldre stiller opp, og det senker nok terskelen for å stille opp selv. Det virker som oppskriften på å få rekruttert foreldre for oss rett og slett var å involvere mange, slik at ingen følte de fikk et større ansvar enn det som de følte var overkommelig. Vi opplever at mange har lyst til å hjelpe til så lenge de ikke forplikter seg til å være ansvarlig for alt, alltid.

For noen uker siden mistet vi vår G13 og G14-trener pga jobbsituasjon. I fjor ville det vært krise, men i år har flere foreldre fra disse lagene vært så mye involvert, og også vært med på kurs, at vi raskt klarte å finne en god løsning. Vi har også hatt fem yngre spillere på trenerkurs i år, og håper at disse også hjelper til etter hvert.   

 

Hvordan vil du beskrive Moss basketballklubb akkurat nå?

Denne sesongen har vi et klubbutviklingsprosjekt, og vi har fått støtte av Sparebankstiftelsen/Moss Avis til å utdanne yngre trenere og dommere. Da vi hadde 10 ungdommer på kamplederkurs i oktober, fikk jeg virkelig følelsen av hvor mye vi har vokst. I løpet av kurset hadde vi 10 av våre egne ungdommer som dømte mens 30-40 av våre yngre spillere spilte internkamper, med foreldre som ivrige coacher!

Moss Basketballklubb har fortsatt sine utfordringer og «barnesykdommer», og vi er fortsatt for avhengig av noen få enkeltpersoner for å få hjulene til å gå helt rundt. Vi håper at noen av dagens ungdommer bidrar mer med dømming og trening av yngre lag etter hvert, og føler at kursingen mange av dem har hatt i høst er en god start på det.

Vi er veldig heldige med ny hall og mye tildelt halltid. Vi har også utviklet klubbfølelsen med å kalle oss Moss Black Panthers, med nye drakter med ny logo til alle spillerne. Mye positivt har skjedd de siste to årene.    

Vi har et klart forbedringspotensiale når det kommer til jentebasket. Vi har hatt jenter innom på treninger de siste årene, men de forsvinner dessverre etter hvert. Vi har et ønske om å starte et rent jentelag, og var også litt i gang med det i starten av 2020, i samarbeid med en fritidsordning i kommunen, før korona stoppet dette prosjektet. Vi har til og med fått støtte av Moss Avis/Sparebankstiftelsen til å kjøpe inn baller og annet nødvendig utstyr for å starte opp et jentelag, og vi håper jentene snart får øynene opp for basketball i Moss!  

 

 

Du kan finne flere intervjuer her

Få flere engasjert i basketball - med styreldere fra klubber i Region Øst

Klubbintervju - med Skjetten Basket

Ildsjeler Rudolf og Berit Odd Teigen om Berit og Rudolf sitt engasjement i Skjetten Basket

 

Lederspalten - les om flere her

Lommedalen IL Basket - Bror Just Andersen

Raumnes & Årnes IL Basket - Sivert Røseid

Skjetten Basket - Odd Teigen

Hønefoss BBK - Tomas Johansen

 

Oppsummering av DLT

 

Erika Lundin
Erika Lundin
Organisasjonskonsulent

Begynner i ny jobb fra 1.mars 2021