Niclas Ellingsen.jpg

EasyBasket Trener del 2

Hvordan kan vi bli bedre i vår roll som trener for de yngste, EasyBasket spillene?
 
Målet med disse nyhetene er å spre litt tanker, ideer og visjoner og å forhåpentligvis skape noen tankeprosesser hos dere som lesere. Tidligere har vi skrevet om styremedlemmer, dommere og satsning på jenter. Nå publiserer vi noen artikler om trenere.
 
Nå fokuserer vi på noen trenere som trener de yngste spillene. EasyBasket spillere fra U7-U13. Hva skal til for å være en god rollemodell og trener for de yngste? Hvilke driller passer inn her og hva skal man som trener fokusere på?
 
 

Intervju med Niclas Ellingsen, Oppsal Basket

 

Hva mener du er bra egenskaper til en god basketballtrener?

At treneren er morsom, inspirerende og forstår barn

 

Hva er en EasyBasket treneres viktigste oppgave?

Sikre muligheter for unge spillere til å utvikle sine ferdigheter i basketball, men samtidig passe på at spillerne på så unge alder har det morsomt. Finne en balanse mellom læring og ha det morsomt.

 

Hva syns du er det beste med å trene EB lag, unge spillere?

Tenker det beste med å trene et EB lag med så unge spillere er at jeg selv har det veldig morsomt å trene dem. Det er ikke bare en jobb for meg, men også en glede å se hvor mange som har det morsomt. I tillegg kan jeg vise fram min barnslige side og tulle litt med barna. Det er alltid en bra følelse å se at barna er glade og har det morsomt med treneren.

 

Hvordan løser du utfordringen med at det stadig kommer nye spillere inn på trening? samtidig som du må passe på de som allerede er der.

Vi er tre trenere i trenergruppen, så vi har noen ganger fordelt laget etter hvor lenge de har spilt. Nybegynnere eller førsteårsspillere vil da være med to andre trenerne og trene på det grunnleggende. Mens resten av gruppen som jeg enten har hatt et eller to år vil trene på noe mer krevende. Det er viktig for meg er at alle barn for oppleve en utvikling, og derfor tenker vi at fordeling av gruppa er positivt slik at førsteårsspillere for lært basket, og de mer erfarne kan ta et skritt videre. 

 

Hva er viktigst for deg å tenke på når du planlegger en trening?

Det er å finne ut hva vi som et lag må trene på. Individuelt så er det forskjellig fra spiller til spiller, men som et lag må vi finne ut hva vi som en helhet må trene på. På et basketball arrangement la jeg merke til at spillerne mine stod mye stille når de ikke hadde ballen. Neste trening hadde vi øvelser som fokuserte på pasninger og bevegelse uten ball. Øvelser som 10 trekk og kamper med spesifikke regler spesifikt rettet mot pasninger før scoring. Det viktigste er å finne ut hva vi som et lag kan forbedre, og planlegge og organisere for å gi laget muligheten til å bli bedre på det.

 

Hvordan ser en typisk trening ut for ditt lag?

Vi har en trening som varer 60 minutter. Det er et annet lag som trener før oss, og vi kan ikke gå inn når det laget trener. Vi gir derfor spillerne våre 5 minutters fritid til å skyte på kurvene og bevege seg slik at spillerne får god tid til å komme seg inn. Vi samler oss på midten, og snakker over planen for dagen. Deretter starter vi økten med en basketball lek. Som hauk og due, eller haien kommer. Etter leken er ferdig pleier vi å fordele gruppen oppi to eller tre, hvor jeg vanligvis tar den ene gruppen og de to andre tar de andre. Vi vil vanligvis trene på noe spesifikt i trenergruppene for en halvtimes tid, også spiller vi for resten av tiden som vanligvis er rundt 10-15 minutter. Hvis vi har tid samler vi alle oss igjen felles, oppsummerer dagen og stiller spørsmål til spillerne angående øvelser og hensikten til øvelsene.

 

Hvilke er dine favorittdriller?

Favorittdrillen min er en drill jeg har brukt siden første trening jeg hadde med disse guttene. To lag skyter parrarellt mot hverandre på samme kurv og det er første lag til å score til et spesifikt antall av mål. Jeg kaller øvelsen for «første mann».  En annen øvelse jeg liker er en øvelse som trener på ballkontroll. Alle spillerne er innenfor et område med en ball hver, alle skall beskytte ballen sin, men samtidig prøve å slå ut de andre. Den øvelsen kaller jeg for «slå ut ballen».

 

Hvor henter du inspirasjon til dine treninger?

Jeg har hentet inspirasjon etter det jeg selv hadde når jeg var like gamle som de spillerne jeg trener. Jeg husket hvilke øvelser jeg gledet og håpet på treneren min skulle bruke, øvelser som jeg ville foreslå eller ønsket.  I tillegg til øvelser som mine trenere brukte på meg, om de var morsomme eller ikke.

 

Hva tror du skal til for at trenere i dag skal bli enda bedre EasyBasket trenere for de yngste? Tips..

Det handler ikke bare om å gjøre spillerne bedre i basket, men også å gjøre dem et bedre menneske. Personlig har jeg opplevd spillere som har bannet på banen, hatt lite tiltro til fair Play regelen eller lag som overkjører hverandre. For meg er det viktig at vi som trenere kan være en faktor som kan lære om viktige verdier innenfor og utenfor sporten. Du skal si ifra til til et barn på 9 år at det ikke er greit å banne om du hører han. Du skal lære unge lag at det ikke handler om å vinne, men at alle 8 spillerne på banen skal ha det morsomt. Sånne ting kan vi ikke overse, og det har jeg personlig opplevd. Basketball handler ikke bare om basketball, det er flere ting vi må lære barna vi trener. 

 

Hva kan Region ØST gjøre for å hjelpe trenere å bli enda bedre på å trene EasyBasket U7-U10?

Det kan arrangeres samlinger for EasyBasket trenere hvor vi kan få tips og utveksle erfaringer. I tillegg til å etablere et bedre samarbeid mellom basketballtrenerne til de yngste i Region ØST.

 
 
 
 

Flere intervjuer om ulike temaer kommer på vår hjemmeside, følg med!

Få flere engasjer i basket - Styreverv og klubbens ledere

Dommere del 1 - Intervju med forbundsdommer Akrem Dagnew

Dommere del 2 - Intervju med FIBA dommer Sturla Sand

Jenter i basketball del 1 - Intervju med Nina Østengen og Rune Andersen

Jenter i basketball del 2 - Intervju med Christian Deisz

Jenter i basketball del 3 - Intervju med Niels Mathiessen

Trenerrollen del 1 - Intervju med Josephine Traberg

Trenerrollen del 2 - Intervju med Ole Andreas Teigen

EasyBasket Trener del 1 - Intervju med Shiba Haji Ahmadi

 

 

Brenner du for et tema og har lyst til å skrive om det? 

Send en mail til NBBFs Region ØST Erika Lundin: erika.lundin@basket.no