EBC jenter.jpg

Trenerrollen del 1

Hvordan kan vi bli bedre i vår roll som trener? Hvilke oppgaver har en trener?

Målet med disse nyhetene er å spre litt tanker, ideer og visjoner og å forhåpentligvis skape noen tankeprosesser hos dere som lesere. Tidligere har skrevet om styremedlemmer, dommere og satsning på jenter. Nå skal vi publisere noen artikler om trenere.

Vi har intervjuet en del trenere for å høre hvordan de aktivt jobber for å utvikle seg som trener og hva deres synspunkter er på hvordan man kan bli en trygg og god basketballtrener. Vi har snakket med trenere som trener lag i EB, U14-U16 og er trener på Region Øst Spillerutviklingsprogram.

 

 

Intervju med Josephine Traberg, Bygdøy

Josephine Traberg, 26 år, er ikke trener i en klubb for tiden, men er treneransvarlig for SPU J13 og J14 i Region Øst. Ellers spiller jeg selv for Bygdøy Basket.

 

Hva er din trenererfaring?

Jeg var trener i Bygdøy Basket i ungdomstiden før jeg reiste til det store utland for å følge basketdrømmen. Siden den tid har jeg jobbet som trener på IMG Academy i Florida, hvor jeg har vært assisterende trener for blant annet Shell Dailey (tidligere WNBA coach for San Antonio), Dan Barto (NBA development specialist ved IMG), Brian Nash (tidligere trener ved Duquenes University), og Daniel Santiago (tidligere spiller ved Phoenix Suns og Milwaukee Bucks). 

Som trener ved IMG Academy var jeg også ansvarlig for spillerutvikling for talentfulle barn og ungdom fra hele verden. Mange av disse spillerne er nå store bidragsytere på sine landslag, spiller 1 divisjons college basket eller profesjonelt i NBA, WNBA og Euro League. 

 

Hva mener du er bra egenskaper til en god basketballtrener?

En god basketballtrener (som jobber med barn og ungdom) er en som ser alle. Det vil si, han eller hun klarer å motivere og skape gode utøvere uavhengig av “medfødte atletiske evner”. En god trener legger fokus på hardt arbeid og viljestyrke, og hjelper hver enkelt å bli god på noe på banen, slik at alle er med å bidra. 

En god trener forstår at han/hun har et ansvar utover det å lære bort basketferdigheter, feks. ved å bidra til å skape et godt verdigrunnlag for sine spillere der de forstår viktigheten av det å være ”team players”, være ledere, støtte og motivere hverandre.

 

Hva er en basketballtreneres viktigste oppgave?

En basketballtreners viktigste oppgave er å lære bort grunnleggende basketferdigheter og spillforståelse, samt skape interesse rundt det å jobbe mot et mål, takle motgang og medgang (vinne og tape). 

 

Hva gjør du for å utvikle deg som trener?

For å utvikle meg selv som trener reflekterer jeg mye over hvordan hver enkelt trening og treningsperiode går og rådfører meg med mine mentorer (andre trenere). Jeg bruker også mye av det jeg lærer på mitt master studie i ”Sport Coaching” og leser en del forskning rundt temaet sosiologi og sport coaching. 

 

Hvordan tenker du når du planerer en trening/periodeplan/månedsplan?

Dette er veldig avhengig av hvilket type lag og aldersgruppe jeg trener, samt hvor vi er i sesongen, men her mener jeg det er viktig og først vurdere hvilke baseferdigheter som trenger mest prioritering (dribble, skyte, sentre) og deretter vurdere hva som må prioriteres mht spillforståelse både for forsvar og angrep. 

 

Hvor henter du inspirasjon til dine treninger?

Jeg henter inspirasjon fra gode trenere jeg har jobbet med eller observert tidligere. 

 

Hva tror du skal til for at unge trenere i dag skal bli enda bedre basketball trenere? Tips til 15-19åringer 

Finn deg en trener-mentor, en du kan observere og lære av og en som kan gi deg tilbakemeldinger og råd i løpet av sesongen/året. Jeg anbefaler også å tenke nøye over hva du selv ser etter i en trener, hvilke gode/dårlige erfaringer har du hatt med trenere og hvorfor? Dette bidrar til at du kan danne deg et bilde og mål for hvordan du selv ønsker å være og hvilke fokusområder som er viktig for deg. 

 

Hvordan blir man en god basketballtrener?

Man blir en god baskettrener ved å være villig til å ”go the extra mile”, og investere mye tid og arbeid i sitt lag, i hver enkelt spillers ferdigheter, og ved å bruke tid på å lære av mer erfarne trenere. 

 

 

 

Flere intervjuer om ulike temaer kommer på vår hjemmeside, følg med!

Få flere engasjer i basket - Styreverv og klubbens ledere

Dommere del 1 - Intervju med forbundsdommer Akrem Dagnew

Dommere del 2 - Intervju med FIBA dommer Sturla Sand

Jenter i basketball del 1 - Intervju med Nina Østengen og Rune Andersen

Jenter i basketball del 2 - Intervju med Christian Deisz

Jenter i basketball del 3 - Intervju med Niels Mathiessen

 

 

Brenner du for et tema og har lyst til å skrive om det? 

Send en mail til NBBFs Region ØST Erika Lundin: erika.lundin@basket.no