Foto: Marianne (Maja) Stenerud
Foto: Marianne (Maja) Stenerud

Dommere del 1

- For å bli en god dommer trenger man mengdetrening og se kamper på BLNO nivå, sier Akrem.
Da er vi igang med en ny runde med intervjuer av engasjerte folk i Region ØST.

Denne gangen heter artikkelserien: Hvordan kan vi bli bedre?

Målet med disse nyhetene er å spre litt tanker, ideer og visjoner og å forhåpentligvis skape noen tankeprosesser hos dere som lesere. Vi håper dere får inspirasjon til nye ideer og innovative tiltak som kan prøves ut i klubben. 

Vi har intervjuet en god del dommere og derfor blir det en egen liten serie om dommere i Hvordan bli bedre serien 

 

Intervju med Akrem Dagnew om dommere

Akrem Dagnew er ansatt som Dommer- og aktivitetskoordinator i Region ØST og har ansvar for dommer- og serieoppsettet i regionen. Akrem er forbundsdommer og dømmer kamper i BLNO og seriekamper i Region ØST. Vi har intervjuet Akrem for å høre hans tanker om dommerrollen.

 

Hvilke egenskaper har en god basketballdommer?

En god basketballdommer er en dommer som er god til å samarbeide, både med meddommere, sekretariat og spillere/trenere for å få avviklet kampen på en best mulig måte. En god dommer er også bestemt og selvsikker, samtidig som man er ydmyk og forstår at man ikke alltid har rett.

En god dommer har også god forståelse for spillet og skjønner hva lagene prøver å få til, slik at man alltid er forberedt på hva som kan skje.

Gode kommunikasjonsevner er veldig viktig for en god dommer. Kommunikasjon med spillere, trenere, meddommere og sekretariatet. Under dette punktet kommer også kroppsspråk og evnen til å lytte.

 

Hva er en dommeres viktigste oppgaver før og etter en kamp?

De viktigste oppgavene til dommeren før kamp er å sjekke om alt er på plass, og ting funker som de skal. Sjekke om: kampskjema er ferdig utfylt, sekretariatet er på plass, resultattavlen funker. Det er også viktig å observere lagene under oppvarming, og sørge for at lagene overholder regelverket.

Etter kampen takker man lagene for kampen, og sjekker kampskjema. Hvis alt ser bra ut skal skjema signeres, og kampen er ferdig.

 

Kan man som dommer blåse for mye/for lite i en kamp? 

Det kan man absolutt. Man kan blåse for mye og man kan blåse for lite. Her gjelder det å finne en fin balanse, en «linje», man ønsker å holde gjennom kampen. Dette kan være en utfordring i noen kamper, da det ikke alltid er lett å avgjøre hva man bør blåse, og hva man ikke trenger å blåse. Dommerne må prøve å få til en god flyt i kampen uten å stoppe opp kampen for mye, samtidig som man blåser når det trengs.

 

Hvorfor har du valgt å bli basketballdommer?

Den gamle klubben min meldte på hele laget vårt på dommerkurs. Jeg syntes det var litt kult, og dømte med lagkamerater når vi selv ikke hadde kamper. Etter hvert som jeg fikk tilbakemeldinger på ting jeg kan gjøre for å bli bedre, satt jeg meg mer inn i det. Når jeg da begynte å bli bedre, og utviklet mer fra helg til helg syntes jeg plutselig det var kjempe gøy å dømme kamper!

 

Hva gjør du for å utvikle deg selv som dommer?

Jeg ser mye på video av kampene jeg dømmer i BLNO Kvinner. Slik får jeg sett hva jeg har gjort feil, og hva jeg trenger å jobbe med videre med.

 

Hva skal til for at våre unge kampledere og aspiranter skal bli gode regions- og forbundsdommere? 

Mitt tips er å dømme masse kamper. For å bli en god dommer trenger man mengdetrening. Man må oppleve mange ulike situasjoner, slik at man blir kjent med det aller meste som kan skje på en basketballbane. Men bør også se mye basket, gjerne på BLNO-nivå. Da får man sett hvordan erfarne forbundsdommere håndterer ulike situasjoner.

Et annet tips er å lese regelboka. Det er viktig å kjenne til reglene hvis man ønsker å bli en god dommer! Og sist men ikke minst, spør hvis man lurer på noe. Spør meg, eller spør noen av de andre forbundsdommerne. Noen regler kan være litt vanskelige å tolke, og da kan det være enklere å spørre noen som man vet kan reglene.

 

 

Flere intervjuer om ulike temaer kommer på vår hjemmeside, følg med!

Få flere engasjer i basket - Styreverv og klubbens ledere

 

Brenner du for et tema og har lyst til å skrive om det? 

Send en mail til NBBFs Region ØST Erika Lundin: erika.lundin@basket.no