NBBF ØST Shiba.jpg

Hvordan kan vi bli bedre? Intervju med Shiba Haji Ahmadi

Intervju med Shiba Haji Ahmadi som er BLNO spiller for Bærum Basket.


Nå som det igjen er utsatt kamper og treninger for mange ønsker vi i Region Øst å bidra der vi kan. Vi skal fremover publisere noen artikler som kan spre glede og inspirasjon til klubber, spillere og trenere slik at vi kommer sterkere tilbake med mer pågangsmot og iver for å rekruttere, beholde og utvikle de spillene vi har, for å bidra til at norsk basketball blir enda bedre.

 

 

Shiba Haji Ahmadi

BLNO spiller for Bærum Basket

 

Hva er det beste med basketball?

Det jeg syntes er det beste med basketball, er definitivt forholdene du får med laget ditt.

Det å spille på ett idrettslag skaper unike relasjoner og vennskap. Jeg har selv fått venner for livet via basketball. Det å tenke på at man har folk rundt seg som går gjennom det samme som deg,  og støtter og heier på deg er en unik følelse, som jeg ikke tror jeg hadde fått ett annet sted.

 

Hva bør en trener tenke på når han/hun trener et jentelag på...

..barneskolen?

Her synes jeg det viktigste egentlig er å gjøre sporten morsom og interresant. Skap gode minner og gi dem en grunn til å komme tilbake. 

 

..ungdomsskolen?

Her vil jeg si det å fokusere på er det sosiale, vi ser ofte at jenter i denne alderen kommer for å være sosiale, og de slutter fordi de finner andre interesser som skole, andre sporter, være med venner osv..

Prøv å tenke på hvilke driller man gjør på trening slik at det ikke blir for ensidig og heller litt mer variert. I denne alderen tror jeg også det er viktig å fokusere på mestringsfølelse.

 

..videregående og oppover?

I denne alderen tror jeg de fleste har valgt å fortsette med basketball av sine egne grunner og fordi de har en stor interesse for det.

Her er det kanskje mer «lov» til å trene konkurranse orientert, mye skills og basketforståelse gjennom oppsett og lese spill.

 

..senior?

De fleste driver enten med basket for å satse (BLNO) eller spiller fordi de koser seg og vil holde seg i form. Her kommer det ann på målet. Vil man spille BLNO er det mye trening som må legges ned, men vil man spille for å ha det morro og det mest fokus på samhold og det å få beveget seg.

 

 

Hvordan skal vi rekruttere flere jenter primært på barneskolen?

Besøke skoler og reklamere gjennom sosiale medier til foreldre er vel den enkleste måten.

En fin måte er også «bring a friend», alle på laget får lov til å ta med seg en venn på trening uten kostnad hvor de får være med på en baskettrening.

 

Hvordan skal vi rekruttere flere jenter i basketball generelt?

Bli bedre på å reklamere basketball på skoler osv.. det er ikke mange som vet at basketball er en mulighet for dem. Annet enn det er det å snakke med kjente og familie og reklamere selv ved å invitere til kamper og treninger.

Kanskje ha en dag hvor man kan ta med seg en venn å trening uten kostnader.

 

Hvordan kan vi hindre frafallet blandt jenter?

En ting jeg ser ofte i jentebasket er at det er veldig mye fokus på drama og at folk veldig fort blir «uvenner», kanskje ha ett stort fokus på at på trening handler det om å være lagkamerater og bygge gode relasjoner. Klarer man å få inn det fokuset tror jeg det hadde vært færre jenter som faller av basket. 

De fleste jenter kommer faktisk til basketball for å være sosiale, og hvis det sosiale blir dårlig finner de grunner til å slutte.

Kanskje også legge mer vekt på mestringsfølelse. Folk liker det de er gode på, så hvis de føler de blir bedre vil det være en stor grunn for de fleste til å fortsette.

Variasjon på trening, gi nye utfordringer hele tiden som også skaper mestringsfølelse. Snakk med spillerne dine, hør hva de er ute etter, er de der for å ha det gøy eller er de der for å bli gode?

 

Hva tror du Region ØST kan gjøre...

.. for å rekruttere flere jenter?

Mye av det jeg nevnte over. Kanskje bli bedre på å reklamere via sosiale medier og besøke skoler.

 

...for å hindre frafallet?

For å hindre frafallet må vi skape ett bedre miljø rundt jentebasket, skape den følelsen som bare ett idrettslag kan gi deg.

 

 

Tusen takk Shiba for ditt bidrag. Hvis det er noen der ute som har noe på hjerte og ønsker å bidra til fellesskapet, send en mail til Erika Lundin:

erika.lundin@basket.no

Andre intervjuer verdt å lese er:

EasyBasket Trener del 1 - Shiba Haji Ahmadi

EasyBasket Trener del 2 - Niclas Ellingsen

EasyBasket Trener del 3 - Ragnhild Riis

EasyBasket Trener del 4 - Bjørnar HolsætherTrenerrollen del 1 - Josephine Traberg

Trenerrollen del 2 - Ole Andreas Teigen

 

Jenter i Basketball del 1 - Nina Østengen og Rune Andersen

Jenter i Basketball del 2 - Christian Deisz

Jenter i Basketball del 3 - Niels Mathiessen

 

Treningstips og video

Den Lille Trenerhelgen 2020