Mimi.jpg

Unge dommere del 5

Hvordan er det å være en ung dommer på basketballbanen?

Vi har intervjuet noen yngre dommere om dommerrollen og hvordan det er å dømme kamper der noen spillere iblandt er eldre enn deg som dommer.

Denne intervjuen er med Mimi Nguyen fra Ammerud Basket som ikke er en av våre yngste dommere men som har vært med på Region Øst sitt mentorprogram for unge aspirant- og regionsdommere. Her deler hun sine erfaringer og oppleveler om dommerrollen.

 

 

Mimi Nguyen

Regionsdommer fra Ammerud Basket

 

 

Hvor mange kamper dømmer du på en helg/måned? (ca)

I og med at jeg har var mye bortreist forrige sesong, så ble det ikke altfor mye dømming. I løpet av en helg kan jeg eksempelvis dømme tre kamper en lørdag og to kamper på en søndag.

Jeg regner med at jeg dømmer noe mellom 10 og 15 kamper månedlig, om de ikke krasjer med styreverv, jobb eller egne kamper jeg spiller selv.

 

Hvorfor har du valgt å bli basketballdommer?

Aspirantdommerkurset mitt var tatt i forbindelse med Ammerud Open en eller annen gang på ungdomsskolen. I etterkant har motivasjonen hovedsakelig vært basert på at jeg ønsker å gi litt tilbake til basketmiljøet - som igjen har gitt meg mye, blant annet gjennom hele oppveksten.

 

Hvilke kamper liker du best å dømme?

Jeg foretrekker kamper hvor kampene flyter godt og ikke er preget av mange grunnleggende feil som skritt og tråkking på linjen. Det er slike kamper hvor man får satt seg selv litt på prøve og testet ut kunnskapen sin. Jeg trives derfor best med å dømme litt eldre ungdommer og oppover.

 

Hva er forskjellen mellom å dømme nå vs. da du var yngre? 

Med alderen har det kommet en del erfaring, så jeg har opplevd at jeg har blitt mer selvsikker i valgene mine under kamper. Jeg har også opplevd at man kan gjenkjenne situasjoner mye raskere og deretter handle ut ifra tidligere erfaringer.

 

Hvordan takler du stressende situasjoner og negative tilbakemeldinger fra spillere og trenere?

Jeg må innrømme at jeg ikke er verdens beste til å takle stressende situasjoner og negative tilbakemeldinger fra spillere og trenere. Det er derimot essensielt at man føler at man kan kommunisere med både trenere og spillere som uttrykker seg negativt.

Man må kunne ta kritikk, men også ha en forståelse for at det er menneskelig å gjøre feil til tider. Det er også viktig å ha i bakhodet at det kan være mange følelser involverte i en kamp, så jeg tar slike situasjoner som regel ikke personlig. Som kampleder må man også gjøre sitt beste for å begrense slike hendelser.

 

Hva gjør du for å utvikle deg selv som dommer?

I min dommerutvikling er erfaring og kunnskap veldig viktig. Det er viktig å dømme en del og oppdatere seg på nye regler - og selvfølgelig passe på å komme seg ut av komfortsonen og dømme utfordrende kamper sammen med en annen med mer erfaring.

Jeg kan se for meg at det å se på videoer og analysere ulike situasjoner kan hjelpe meg med å utvikle kunnskapen min når det kommer til å dømme basketkamper.

 

Hva tror du har vært årsaken til at du valgte å fortsette som dommer og utvikle deg når noen av dine venner/andre kursdeltakere valgte å slutte som dommer?

Jeg er litt usikker på hvorfor det har blitt sånn, men det er som nevnt viktig for meg å gi litt tilbake til basketmiljøet. Det kan være enkelte dager hvor man føler at man har gjort en dårlig jobb og blir demotivert. I slike tilfeller kan man minne seg selv om at det bare kan bli bedre neste gang.

 

Hva tror du skal til for at våre unge kampledere og aspiranter skal bli fortsette å dømme kamper og utvikle seg som dommer?

For å gi unge kampledere og aspiranter mer selvtillit, tenker jeg at de må dømme med eldre og mer erfarne dommere som kan assistere og gi gode råd. Man burde også gjøre dette så fort som mulig etter endte kurs mens informasjonen er friskt i minnet, for eksempel under cuper som Ammerud Open.

 

Hva kan Region ØST gjøre for å få opp flere unge dommere til et godt nivå?

Region ØST kan fortsette med å satsninger hvor utvalgte dommere får sin egen mentor i en viss periode og får observert kamper underveis i sesongen.

 

 

Les andre intervjuer med dommere her:

Unge dommere del 1 - Faustus Tumelionis

Unge dommere del 2 - William Vegelbo

Unge dommere de 3 - Henrik Apeland

Unge dommere del 4 - Emil Svarlien

Dommere del 1 - Akrem Dagnew

Dommere del 2 - Sturla Sand