Henrik Apeland
Henrik Apeland

Unge dommere del 3

Hvordan er det å være en ung dommer på basketballbanen?

Vi har intervjuet noen yngre dommere om dommerrollen og hvordan det er å dømme kamper der noen spillere iblandt er eldre enn deg som dommer.

 

 

Henrik Apeland

Regionsdommer fra Sandvika BBK

 

Hvor mange kamper dømmer du på en helg/måned? (ca)

I og med at jeg jobber et annet sted også, så pleier jeg nå å dømme ca 3-4 kamper pr helg, men de helgene jeg ikke jobber, så dømmer jeg rundt 8 Kamper helgen. 

 

Hvorfor har du valgt å bli basketballdommer?

Jeg valgte å bli dommer for å tjene penger da jeg begynte, men nå gjør jeg det fordi jeg synes det er gøy og utfordrende.

 

Hvilke kamper liker du best å dømme?

Jeg liker best å dømme de ulike divisjonene for menn, men U16 og høyere er jo også gøy.

 

Hvordan er det å dømme seniorkamper der du iblant er yngst på banen som dommer?

Å dømme seniorkamper synes ikke jeg er noe problem. Spillerne tar meg som oftest seriøst, men det er jo klart at noen ganger er det jo litt mer utfordrende enn andre.

 

Hvordan takler du stressende situasjoner og negative tilbakemeldinger fra spillere og trenere?

Negative tilbakemeldinger fra spillere og trenere tar jeg til meg dersom jeg vet at det skyldes noe jeg har gjort galt, og som jeg kan lære av, men utenom det lar jeg det bare passere. 

 

Hvordan tenker du når du får negative tilbakemeldinger?

Jeg tar alltid utgangspunkt i at negative tilbakemeldinger er ting som blir sagt i kampens hete, så derfor vet jeg det at jeg ikke skal ta meg nær av det. Men til videre læring så pleier jeg allikevel å gå gjennom og se om det er noe jeg kan ta lærdom av i det som blir sagt. Om det som ligger til grunn for tilbakemeldingen er noe jeg jobber med eller bør jobbe med.

Årsaken til at jeg takler negative tilbakemeldinger bra har vel kanskje noe med troen på meg selv å gjøre, og det at jeg er bevisst over hva jeg gjør. Jeg vet som regel hvilke avgjørelser jeg har tatt eller ikke tatt i løpet av en kamp, og kan derfor hvis noen kommer med en negativ tilbakemelding si til meg selv at: "Ja, men det var et valg jeg tok å ikke blåse det". Eller så tenker jeg at: "Synd, der glemte jeg å blåse noe som jeg burde ha blåst, jeg får fokusere mer på det til neste gang slik at jeg tar riktig avgjørelse da". For alle gjør feil, og det er viktig å se fremover dersom du får en negativ tilbakemelding.

 

Hva gjør du for å utvikle deg selv som dommer?

For å utvikle meg som dommer pleier jeg å peke ut enkelte fokusområder som jeg skal jobb målrettet mot å bli bedre på, og så gradvis jobbe med det til det sitter før jeg kan gå videre til noe nytt. Utenom det så ser jeg på videoer av kamper som jeg har dømt, samt ser på andre dommere hvordan de gjør ting.

 

Hva tror du har vært årsaken til at du valgte å fortsette som dommer og utvikle deg når noen av dine venner/andre kursdeltakere valgte å slutte som dommer?

Årsaken til at jeg fortsatte mens andre sluttet kan være at jeg takler negative tilbakemeldinger bra, samt har fått mye positive og oppfordrende tilbakemeldinger i tiden opp gjennom.

 

Hva tror du skal til for at våre unge kampledere og aspiranter skal bli fortsette å dømme kamper og utvikle seg som dommer?

Forståelse og en vennlig opptreden av spillere og trenere, sette dem opp med dommere som lærer dem tips og triks som kan gjøre at de utvikler seg.

 

Hva kan Region ØST gjøre for å få opp flere unge dommere til et godt nivå?

For å få unge dommere opp til et høyt nivå så må vi gi dommerne veiledning og hjelp fra erfarne dommere, samt gi dem utfordringer som de er komfortable med, og vikgist av alt, få dem til å synes at det de holder på med er gøy.

 

 

Les andre intervjuer med dommere her:

Unge dommere del 1 - Faustus Tumelionis

Unge dommere del 2 - William Vegelbo

Dommere del 1 - Akrem Dagnew

Dommere del 2 - Sturla Sand