Emil Svarlien.jpg

Unge dommere del 4

Hvordan er det å være en ung dommer på basketballbanen?

Vi har intervjuet noen yngre dommere om dommerrollen og hvordan det er å dømme kamper der noen spillere iblandt er eldre enn deg som dommer.

 

 

Emil Svarlien

Regionsdommer fra Lommedalen IL Basket

 

Hvor mange kamper dømmer du på en helg/måned? (ca)

Forrige sesong snittet jeg på omtrent 10-15 kamper på en helg i tillegg til et par kamper hver uke på ukedagene, som tilsvarer ca 60 kamper på en måned.

 

Hvorfor har du valgt å bli basketballdommer?

Jeg valgte å bli basketballdommer fordi det ble avholdt et aspirantdommerkurs i klubben som jeg deltok på sammen med mange fra det gamle laget mitt. Etter å ha dømt noen kamper, innså jeg at det var noe jeg likte og som jeg kunne tenke meg å gjøre videre. Jeg tenkte at jeg har mange av kvalitetene som trengtes for å bli dommer: rettferdig, bestemt og sosial.

 

Hvilke kamper liker du best å dømme?

Det er vanskelig å si hvilke kamper jeg liker best å dømme, men jeg er glad i utfordrende kamper hvor man må være fokusert. Det er ofte de vanskeligste kampene man lærer mest av å dømme. Ofte byr 1M, 1K, og eldre aldersbestemte serier på mange lærerike situasjoner. I tillegg synes jeg det er gøy å dømme litt yngre lag med mindre erfaring. I for eksempel U13 og U14 er det viktig at dommeren også er en veileder for å gjøre lagene enda bedre og hjelpe dem å forstå og lære av feilene sine.

 

Hvordan er det å dømme seniorkamper der du iblant er yngst på banen som dommer?

I blant kan det være ekstremt krevende å dømme seniorkamper når jeg kun er 17 år selv. Mange eldre spillere har et stort temperament som man som dommer må håndtere på best mulig måte. Å dømme seniorkamper som ung dommer handler i stor grad om autoritet. Man må være bestemt og selvsikker for å vise at man har kontroll.

 

Hvordan takler du stressende situasjoner og negative tilbakemeldinger fra spillere og trenere?

Stressede situasjoner og negative tilbakemeldinger fra spillere og trenere er noe man må regne med som dommer, men man må beholde roen og opptre på en profesjonell måte. Det er aldri gøy når det blir dårlig stemning i en kamp, men man må alltid være rettferdig og respektfull. Jeg er åpen for at spillere kan komme med tilbakemeldinger og kommentarer så lenge de er rolige og høflige.

 

Hva gjør du for å utvikle deg selv som dommer?

Det viktigste jeg gjør for å utvikle meg som dommer er å lære av feilene mine. På samme måte som at et lag ikke treffer alle skuddene sine i løpet av en kamp, blåser ikke vi dommerene alt riktig. Alle mennesker gjør feil, men det er viktig at man lærer av de så man ikke gjør samme feil igjen.

Hvis jeg i løpet av en kamp blir usikker på hva jeg burde blåst eller hvordan jeg burde håndtert en situasjon, tenker jeg tilbake, sjekker reglene eller spør andre dommere for å finne ut av hva jeg burde gjort. Hvis samme situasjon oppstår igjen, vet jeg nå hvordan jeg skal håndtere den.

 

Hva tror du har vært årsaken til at du valgte å fortsette som dommer og utvikle deg når noen av dine venner/andre kursdeltakere valgte å slutte som dommer?

Det var nok ikke noen annen grunn til at jeg fortsatte som dommer da mange av vennene mine slutta enn at jeg var glad i å dømme. Jeg så egentlig ikke noen grunn til å slutte når jeg kan tjene penger på noe jeg liker å gjøre.

 

Hva tror du skal til for at våre unge kampledere og aspiranter skal bli fortsette å dømme kamper og utvikle seg som dommer?

For at unge kampledere og aspiranter skal fortsette å utvikle seg som dommer er det først og fremst viktig at de ikke bare dømmer for pengene, men at de har glede av det i tillegg. Hvis man ikke liker å dømme, kan man fort bli lei og da er det ikke noe poeng. For å forbedre seg må man også høre på tilbakemeldinger og jobbe videre med de.

 

Hva kan Region ØST gjøre for å få opp flere unge dommere til et godt nivå?

Region øst kan fortsette med god oppfølging på hver enkelt dommer for at de skal nå et enda høyere nivå. Det er veldig fint at de har iverksatt flere tiltak som blant annet et mentorprogram for unge dommere. I tillegg er det viktig at uerfarne dommere blir nominert til kamper med dommere de kan lære av.

 

 

Les andre intervjuer med dommere her:

Unge dommere del 1 - Faustus Tumelionis

Unge dommere del 2 - William Vegelbo

Unge dommere de 3 - Henrik Apeland

Dommere del 1 - Akrem Dagnew

Dommere del 2 - Sturla Sand