Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / Miners i trøbbel etter nytt tap
John Knight III ble vrien å stoppe for Simon Müller-Landsvik (til venstre), Aly Hudgins og de andre Kongsberg Miners-spillerne. Frøyas pointguard endte på 18 poeng og 7 assists i den andre semifinalen. Til venstre i bildet ser vi Samba-Johan Hellebust Jaw.
FOTO: BRAGE TITLESTAD
John Knight III ble vrien å stoppe for Simon Müller-Landsvik (til venstre), Aly Hudgins og de andre Kongsberg Miners-spillerne. Frøyas pointguard endte på 18 poeng og 7 assists i den andre semifinalen. Til venstre i bildet ser vi Samba-Johan Hellebust Jaw. FOTO: BRAGE TITLESTAD

Miners i trøbbel etter nytt tap

Seriemestrene Kongsberg Miners røk på sitt andre tap i semifinaleserien mot Frøya og må ut i «vinn eller forsvinn»-kamp allerede tirsdag i Kongsberghallen. Verst for Miners: Marin Mornars skade som betyr at den 2,05 m lange forwarden er en høyst tvilsom deltaker i tredjekampen.

Frøya – Kongsberg Miners 93-79 (2-0 sammenlagt)

Bærum – Gimle 101-78 (1-1 sammenlagt)

– Jeg vet ikke, jeg syns ikke det ser så bra ut, sa Åke Bärlin om Mornars skade på vei til Flesland og hjemreisen fra Bergen søndag kveld.

På stillingen 69-67 rett etter start i fjerde periode skjedde det:

Forwarden med 38 poeng fra den første semifinalen ble sittende igjen på gulvet i et hjørne og hinket ut like etter. Og det var ikke et vanlig «overtråkk», derimot en skade i venstre legg som gjør at kroatens deltakelse i tredjekampen om under 48 timer er i fare.

 

10-0-run i tredje periode

Det er alvorlig for Kongsberg Miners, som trenger alle sine beste for å kunne slå tilbake mot et Frøya-lag som har storspilt og overrasket i kvart- og semifinalene.

Gjestene var riktignok i føring 22-15 mot slutten av første periode, men senere i kampen bare noen få ganger med ett eller to poeng:

46-45, 54-53, 56-55 og siste gang på 59-57 etter en trepoenger fra Xavier Green. Da svarte Frøya med en treer fra Nikola Roso i neste angrep (60-59), som starten på en 10-0-run som Miners aldri klarte å reise seg etter.

Ekstra vanskelig ble det da Marin Mornar forsvant tidlig i fjerde periode, men seriemestrene var likevel med i kampen på Frøya-ledelse 79-75 med 3:30 igjen. Da ble 19-årige Jørgen Lamo en liten matchvinner, først med scoringen til 81-75, så med en steal og to straffetreff til 83-75, alt i løpet av 50 sekunder.

 

– Må være litt desperate

– Vi slipper inn altfor mye igjen (93 poeng), og har for mange turnovers (14) som de scorer mye på. Det har vi ikke råd til, så enkelt er det, fastslo Åke Bärlin.

– Nå må vi bare tenke neste kamp og komme ut på banen tirsdag og være litt desperate. Det er jo en «leve eller dø»-match, sa Kongsbergs svenske trener.

 

Lamo (19) mest effektiv

Frøya hadde fem mann på 19 til 16 poeng, de fire importene pluss dagens X-faktor, Jørgen Lamo, som var hjemmelagets mest effektive spiller.

19-åringen satte 3 av 5 treere og endte med 17 poeng, 7 returer, 4 steals, 3 assists – og spilte samtlige 40 minutter!

John Knight III hadde 18 poeng, 7 assists, 5 returer og 2 blokker, Nikola Roso 19 poeng, 7 returer og 3 steals.

Hjemmelaget traff 42 prosent av sine 3-poengere med 11 av 26 og Roso på 3 av 4, Lamo på 3 av 5 og DeAngelo Stewart på 3 av 8.

Miners traff ikke mye dårligere med sine 10 av 28 (35 prosent) og Ionas Garras på 3 av 6 og Torgrim Sommerfeldt på 2 av 3.

 

Solid igjen fra Green

3-poengsscoren var dermed marginale 33-30 i Frøyas favør, da var heller returene (38-32) og turnovers (14 for Miners og 8 for Frøya) mer det som bikket hjemmelagets vei.

Hos Kongsberg Miners var igjen Xavier Green glimrende. 22 poeng, 11 returer og 7 assists var amerikanerens bidrag. Tirsdag må han være på topp og få med seg resten av laget hvis det ikke skal bli et overraskende tidlig farvel i semifinalen for laget som vant seriegull med 26 seire og 4 tap på 30 kamper.

 

Poengscorere Frøya – Kongsberg Miners (93-79):

Frøya: Nikola Roso 19, John Knight III 18, Jørgen Lamo 17, Ognjen Nisavic 16, DeAngelo Stewart 16, Christopher J. Dalland 7.

Kongsberg Miners: Xavier Green 22, Marin Mornar 13, Ionas Berg Garras 11, Aly Hudgins 11, William Lybæk 9, Torgrim Sommerfeldt 8, Simon Müller-Landsvik 5.

 

Bærum kjørte over Gimle: 1-1

Med 32-13 i andreperioden og 101-78 som sluttresultat markerte Bærum styrke foran de to neste kampene i semifinaleserien.

– Vi ble utspilt, erkjente Audun Eskeland.

– Vi gjennomførte en veldig svak kamp etter at vi tok ledelsen, det var nesten ufattelig å se oss holde på sånn. Men noen ganger er det sånn i sluttspillet, sa Gimle-treneren.

 

Ledet med 16 ved pause

Etter at gjestene hadde åpnet med 8-2 og 21-13 og gikk til første pause med ledelse 25-22, slo Bærum raskt til foran sitt store og entusiastiske hjemmepublikum i Nadderudhallen.

Gimle holdt følge til 37-36, men i de tre siste minuttene av andreperioden storspilte de blåkledde og fikk inn en 13-0-run som i praksis avgjorde den andre semifinalen.

Med 54-38 ved pause hadde Mathias Eckhoffs menn både underholdt og spilt solid forsvar:

Mikkel Kolstad som scoret 31 poeng i første semifinale torsdag (87-81 til Gimle), sto med NULL poeng ved pause i søndagens kamp.

 

– Lettere når du treffer skudd

Bærum var oppe i 25 poengs ledelse flere ganger før det endte på 101-78, tresifret score sikret med Oscar Hellebusts trepoenger i siste minutt.

– Jeg må se på tapen etterpå hvorfor det var så mye greiere for oss i dag. Vi forenklet visse ting og de var litt flatere enn oss, men basketball er også alltid mye lettere når du treffer skudd, påpekte Eckhoff.

Mens Bærum hadde 4 av 24 (!) på trepoengere i Gimlehallen torsdag, traff de 12 av 25 nå – 48 prosent og bedre enn Gimle som hadde 8 av 21 – 35 prosent.

Stian Mjøs var i slaget, la 4 av 6 treere og ble toppscorer med 29 poeng.

Eric Gilchrese hadde 5 av 8, endte på 23 poeng og i tillegg 5 assists og 3 steals.

Steffon Mitchell som ble meldt «syk» før avkast, så absolutt frisk ut og noterte seg for 19 poeng, 5 returer, 1 assist og 1 blokk.

 

Ramadan, Covid og ryggskade

Gilchrese er i gang med Ramadan og 20 timers daglig faste fram til 20. april, og både han og Mitchell ble hvilt mye og spilte kun 25 minutter hver i den andre semifinalen. I tillegg måtte Raivis Scerbinskis stå over på grunn av ryggskade etter å ha vært på banen og vært viktig i de siste kampene.

– Steffon var i siste del av Covid og veldig god, men man ser det i «opp og ned-biten» og han måtte spille «korte» minutter. Eric også, så han skulle beholde energien. Men kanskje var det bra for oss, vi fikk rotert med flere spillere hele veien og det kan vi bli avhengige av. I Bergen i første kampen var det stort sett en sjumannsrotasjon, fortalte Eckhoff.

– Kanskje Raivis også er med igjen i tredjekampen tirsdag. Ryggproblemene hans kommer og går, og han ble nok litt overivrig på trening og fortsatte å spille da han fikk kjenning, la Bærum-treneren til.

 

Første seier på seks kamper

Bærum hadde tapt sine siste seks kamper mot Gimle – de to siste finalene i fjor, alle tre seriekampene denne sesongen og den første semifinalen – før det endelig ble seier igjen.

– Utrolig deilig å vite at det er mulig og gøy å få til en virkelig bra kamp her hjemme, sa Stian Mjøs.

 

Savic i fjerdekampen?

Men Gimle har fortsatt hjemmebanefordel i semifinalen og blir tøffere i Gimlehallen tirsdag. Med 1-1 blir det uansett en fjerdekamp i Nadderudhallen tirsdag etter påske, 11. april.

Heller ikke i den tredje semifinalen kan Gimle dra nytte av sin 2,05 m lange center og kaptein, Milovan Savic, som er ute med meniskskade.

– Han spiller ikke nå tirsdag, men kanskje til uka etter, håper Audun Eskeland.

 

Poengscorere Bærum – Gimle (101-78):

Bærum: Stian Mjøs 29, Eric Gilchrese 23, Steffon Mitchell 19, Amar Pinjo 8, Oscar Hellebust 7, Sjur Dyb Berg 6, Jonas Øye Hansen 5, Fredrik Kleivdal 4.

Gimle: Jørgen Odfjell 26, Dante Thompson 17, Lars Fredrik Espe 13, Mikkel Kolstad 9, Morten Osland 5, Espen Fjærestad 3, Reidar Greve 3, Enzo Petroncini-Digranes 2.