Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / Norsk basket har fått sin første suspenderte spiller, mistenkt for ulovlig pengespill
MicrosoftTeams-image (13).png

Norsk basket har fått sin første suspenderte spiller, mistenkt for ulovlig pengespill

Som aktiv spiller har man ikke lov til å drive med pengespill på basketball, noe som gjelder basketball i hele verden. FIBA og NIF har klare retningslinjer som spillere må vite om og overholde. Én spiller i Norge har nå blitt suspendert fra all idrett av NIFs domsutvalg for dette.

President i Norges Basketballforbund, Jan Hendrik Parmann, er klar i sin tale om hvilke regler som gjelder i FIBA: - Spiller du basketball, uansett nivå, så får du simpelthen ikke lov til å spille på noen basketballkamp, uansett hvor i verden. Presidenten forklarer at regelverket er så strengt for å redusere faren for kampfiksing, noe som er en globalt utfordring og undergraver idrettens troverdighet. – Både FIBA og Lotteritilsynet har imponerende overvåkingsverktøyer for dette, og dessverre har vi nå fått vårt første tilfelle der en spiller i Norge er blitt suspendert fra all idrett på grunn av ulovlig spill på basketball, avslutter han.

- Vi opplever stadig økende interesse for både nasjonale og regionale kamper, og ulovlig betting og kampfiksing er en utfordring vi akter å møte med tydelige konsekvenser, meddeler generalsekretær i Norges Basketballforbund, Espen A. Johansen.

NBBF har nulltoleranse for ulovlig betting og kampfiksing, Lotteri- og Stiftelsestilsynet, og deres samarbeidspartnere nasjonalt og internasjonalt, overvåker spillmarkedet. Disse samarbeider også med økokrim for å avdekke enkeltsaker og nettverk. Ved mistanke nasjonalt eller internasjonalt varsles NBBF som jobber tett med myndighetene som kan få tilgang til oversikter oger enkeltpersoners bankkontoer og aktiviteter hos de forskjellige spillselskapene. - Vi samarbeider tett med internasjonale aktører som overvåker verdens bettingmarked, og ved mistanke gjennomgår analytikere videomateriale fra kamper som vi sender, forklarer generalsekretæren.

Visste du for eksempel at du risikerer utestengelse fra FIBA hvis du som er aktiv spiller, spiller på basketballkamper, uansett i hvilken basketturnering i verden du spiller på, så vel internasjonale landskamper som lokale turneringer og ligaer? Eller visste du at du risikerer utestengelse fra all norsk idrett hvis du spiller på andre kamper i egen turnering?

Generalsekretæren skyter inn at selv ved bruk av stråmenn til ulovlig spillaktivitet, så skal man ikke føle seg for trygg. – FIBA har, gjennom avanserte verktøyer, mulighet for å linke relasjoner mellom personer opp mot hverandre ved mistanke om kampfiksing, ved hjelp av spor på internett som blant annet sosiale medier og andre tjenester der. Så hvis noen for eksempel lar seg friste til å levere en konvolutt til en venn eller slektning i utlandet, så skal man ikke føle seg for trygg på at ikke det avdekkes hvis noe mistenkelig skjer.

Jan Hendrik Parmann tilføyer avslutningsvis at vi har et felles ansvar i Norsk Basket når det kommer til ulovlig pengespill og kampfiksing, som han mener er et onde for idretten som kan sammenlignes med doping. - Jeg forventer at alle klubber nå orienterer alle sine medlemmer om at pengespill på noen form for basket absolutt ikke er ok, og at de også får vite om konsekvensene.

Moralen er enkel: Hold deg unna all form for pengespill på absolutt all basketball i hele verden.

 

Les tidligere publisert nyhetssak om temaet her: Nyhetssak 7.mars 2022

Norges Basketballforbund har temasider for Antidoping og kampfiksing, som aktive i norsk basket bør kjenne til. Varsling av forhold som kan være brudd på bestemmelsene gjøres på Lotteristiftelsens varslingsside.