Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / Kan møte Kroatia og Polen
Sjur Dyb Berg hadde en solid kamp mot Danmark og endte på 14 poeng og 7 returer. 
FOTO: ASTRID HAGLAND GJERDE
Sjur Dyb Berg hadde en solid kamp mot Danmark og endte på 14 poeng og 7 returer. FOTO: ASTRID HAGLAND GJERDE

Kan møte Kroatia og Polen

Motstanden blir tøffere når Norge skal trekkes til en ny EM-kval-gruppe i München 14. juli. Denne gang en firelagsgruppe med tre hjemme- og tre bortekamper i august og november i år og februar 2023.

Etter Norges hårfine tap for Danmark (62-64) i Jordal Amfi var det klart at Albania måtte slå Romania med 19 poeng i siste kamp søndag for å frata de norske gutta avansementet.

Men Romania som sto med full pott etter de tre første kampene i gruppa A, aktet ikke å la seg slå.

De kontrollerte tidlig og vant så klart som 76-62.

12 lag skal inn i tre puljer á fire lag – og 11 lag er klare:

  • Østerrike, Danmark og Romania som gruppevinnere og Sveits og Norge som de to beste gruppetoerne fra pre-kvalifiseringen.
  • Kroatia, Polen, Portugal, Slovakia og Nord-Makedonia som utslått på sisteplass i VM-kval-gruppene for 2023. Her blir det sjette og siste laget klart i morgen – Bulgaria, Tsjekkia eller Bosnia-Hercegovina.
  • Kypros som én av fire EM-arrangører i 2025.

FIBA har satt opp tre «vinduer» for de seks kampene i gruppespillet – august, november og februar, med torsdag 25. og søndag 28. august som de to første datoene.

Det er bare tiden og veien for Norges lag, erkjenner Mathias Eckhoff.

– Det fine er at det ikke vil være så lenge siden vi spilte, sier landslagssjefen. Han ser fram mot kampene i neste gruppespill.

– Flere av disse landene er slagbare når de ikke har med NBA-spillerne og sine beste. Vi er nødt til å konkurrere mot dem, og alle de andre nordiske landene har lykkes, så hvorfor skal det være vanskeligere for oss? Den eneste grunnen er at vi ikke får nok repetisjoner. Og så må vi finne de spillerne som er frekke og tøffe nok til å tro på seg selv.

– Og dette er reisen til alle lag. Det har vært sånn i fotball og håndball og vil være sånn i basketball også. Ja, vi kan nok gå på noen smeller, men kommer til å få vanvittig god erfaring. Vi har mange spennende spillere rundt omkring, og landslaget vil være en veldig viktig arena for dem, sier Eckhoff.