Norges Basketballforbund / Nyheter / 2021 / Ny rolle gir mer av Mjøs
Stian Mjøs har pepret inn trepoengere i treningskampene før sesongen i Firi-ligaen. Her fra turneringen i Bergen forrige helg, der Bærum slo Frøya og Tromsø Storm og spilte helt jevnt med Gimle.
FOTO: NICHOLAS NORENG
Stian Mjøs har pepret inn trepoengere i treningskampene før sesongen i Firi-ligaen. Her fra turneringen i Bergen forrige helg, der Bærum slo Frøya og Tromsø Storm og spilte helt jevnt med Gimle. FOTO: NICHOLAS NORENG

Ny rolle gir mer av Mjøs

Stian Mjøs har sprudlet i kampene i forsesongen og gir Eric Gilchrese mye av æren. – Gode guarder kan ta lag veldig langt, fastslår Mathias Eckhoff. Men Bærum-treneren venter på at 2,06-mannen Shane Temara skal bli spilleklar og håper på flere forsterkninger.

Det rutinerte guardparet har ledet Bærum til seier i tre av fire kamper før starten i Firi-ligaen og til en jevn kamp mot forrige sesongs seriemestre, Gimle (85-94). Seirene er kommet mot Frøya, Tromsø Storm og Ammerud, den siste i Apalløkkahallen i går.

- Veldig moro å spille med Stian igjen. Han gjør det lett for meg og jeg tror jeg gjør det lettere for ham og kan gi ham åpne skudd, sier Eric Gilchrese.

Den 34-årige amerikaneren er bra igjen av kneskaden som satte ham utenfor i store deler av forrige sesong for Asker Aliens, og tilbake i Bærum der han spilte i 2016/17-sesongen.

 

- Kan skyte mer

Mjøs har ligget på rundt 30 poeng i alle de fire kampene, har pepret inn trepoengere og sprudlet.

- Jeg har fått en ny rolle nå som Eric er på laget. Jeg slipper å føre opp ballen og være ballfordeler i angrep, får flere åpne skudd og kan skyte mer, forklarer 32-åringen.

- De andre lagene kommer sikkert til å fokusere å stoppe meg, men når Shane på 2,06 kommer kan de ikke gå så tett, det vil åpne opp for oss andre. Så jeg tror vi kan bli ganske farlige etter hvert, sier Bærum-kapteinen.

 

Lavest poengsnitt i fjor

- De to er to spillekloke guarder som liker seg sammen, sier Mathias Eckhoff om Mjøs og Gilchrese.

- Den kjemien blandet med erfaring og ferdigheter blir ofte bra, og det har vist seg at gode guarder kan ta lag veldig langt. At Stian tillegger Eric mye av æren er raust, for det er jo også år ut og år inn med trening som har gjort Stian så spesiell. Der andre kanskje kuler’n litt med kompiser, er treningen en del av livsstilen hans, påpeker Eckhoff.

- Men ja, det er riktig at han får langt flere skudd nå, iallfall sammenlignet med i fjor da han hadde sin dårligste skuddsesong. Da fikk han ikke så mange skudd og måtte gjøre ganske mye selv.

Stian Mjøs var bare nummer 13 på toppscorerlisten i ligaen forrige sesong med 18,6 poeng i snitt per kamp – hans laveste poengsnitt i ligaen.

Det høyeste snittet hadde han med 25,5 poeng i 2016/17, sesongen da Eric Gilchrese spilte for Bærum. På den annen side har Mjøs aldri hatt høyere assist-antall enn i fjorårssesongen da han endte på 8,2 og var best i BLNO.

 

Forsvarsbauta og «vestkantgutter»

Gilchrese sikret seg både assist-prisen og prisen til beste forsvarsspiller som Bærum-spiller for fem sesonger siden. Forsvarsprisen er han blitt tildelt tre ganger i Norge og én gang i svenskenes basketliga, der han spilte for Umeå i årene 2017 til ’19.

- Det har veldig, veldig mye å si for oss, understreker Mathias Eckhoff.

- Jeg syns vi er litt for «fisefine» bærumsgutter som er litt for forsiktige – jeg er bærumsgutt selv og kan si det sånn. Men vestkantgutter trenger å bli litt mer skitne på henda. Og jeg håper vi får mer av tøffheten fra Shane også, sier Bærum-treneren.

 

20 poeng og 10 returer?

Sjur Dyb Berg snittet på 13,8 poeng og 10,7 returer forrige sesong og blir viktig for Bærum, som forward ved siden av Shane Temara.

- Men vi vet ikke helt hva som blir laget vårt ennå, sier coach Eckhoff. Han håper på flere forsterkninger.

- Det beror litt på hvem som ramler inn. Men vi er en fin gjeng, litt broket vil jeg påstå av typer i alder og erfaring. Vi har vært ekstremt «undersized» nå, men hvis Shane er den spilleren vi tror, er vi ikke like sårbare.

Og dette er den Shane Temara de tror han er:

- En solid, sterk kar som kan strekke gulvet for oss, plugge igjen midten og ta returer. En 20- og 10-kar (poeng og returer) i Norge, han var 17 og 10 på New Zealand, forteller Bærum-treneren.

 

16-åring i ligatroppen

Bærum har også fått Ludvig Bergh fra Asker Aliens og hentet opp fire juniorer fra samarbeidsklubben EB85: Filip Øverli (02-årgang), Tobias Olberg (03), Simon Berbusmel (03) og Jacob Aabel (05).

Jacob var pointguard på Norges U16-landslag i nordisk mesterskap i Finland i sommer og har hevdet seg bra. Mot Ammerud i går satte 16-åringen 4 poeng.

- Han er en flott gutt og et bra talent, fastslår Eric Gilchrese.

- Jeg er veldig glad for å være i Bærum og få være mentor for ham og hjelpe ham med råd og erfaring. Jeg håper han kan dra nytte av det Stian og jeg kan lære ham, sier 34-åringen.

 

BÆRUM

Trener: Mathias Eckhoff.

Assistenttrener: Gunnar Nesbø.

Spillere INN: Shane Temara (Manawatu Jets, New Zealand), Eric Gilchrese og Ludvig Bergh (Asker Aliens), Simon Berbusmel, Tobias Olberg, Filip Øverli og Jacob Vogt Aabel (EB85). Emilijus Andrijauskas og Finley Heath er hospitanter i ligatroppen.

Spillere UT: Yannick Anzuluni (lagt opp), Prince Ali (Palencia, Spania), Armani Cotton (pause), Max Dahl Svendsen (Nidaros Jets), Georg Helvik og Marcus Barnett (Centrum Tigers), Vetle Paulsen (pause), David Nilssen.

 

SPILLERSTALLEN 2021/22:

2 Simon Berbusmel, 3 Eric Gilchrese, 5 Gaute Haugen, 7 Anders Lislevatn Landenget, 8 Benjamin Alknes Cox, 9 Ludvig Bergh, 11 Stian Mjøs, 18 Jacob Vogt Aabel, 21 Tobias Olberg, 22 Sjur Dyb Berg, 32 Shane Temara, 44 Filip Øverli.

Sannsynlig starting-5: Gilchrese, Mjøs, Haugen, Berg, Temara.

Åpningskamp: Kongsberg Miners – Bærum, fredag 24. september kl. 19.00.