Historikk

De første landslagene

Herrelandslaget

Våren 1965 oppnevnte Idrettsstyret "Norges Idrettsforbunds utvalg for basketball". Med det fikk også Norge endelig basketball i fast organisert form som det siste nordiske land. Norge var fortsatt det eneste landet i Europa som ikke var medlem av det internasjonale basketballforbundet FIBA.

Utvalget for basketball ville i første rekke arbeide med spillets utbredelse, kampserier, kurs for instruktører og dommere – og "representasjon med et herrelag og ledere til Polar Cup og kongress i København våren 1966."

Samme høst tok utvalget ut "en stamme på 12 spillere", som ble innkalt til jevnlige samlinger gjennom sesongen 65-66, og spilte treningskamper mot svenske og danske klubblag før turen til København.

Det norske laget:

3. mars 1966 ble 11 spillere uttatt:
Fra Bærum BBK: Fredrik Clausen, Petter Faye-Lund, Pål Vik, Tore Vik
Fra OSI: Leif Bråten, Johan Foss, Terje Holm, Tore Sandnæs, Trygve Woxen
Fra Ullern BK: Sven Austad
Fra Asker: Per Hågå

12. og siste mann skulle tas ut senere. Som lagleder og trener ble OSIs coach Al Hughes utpekt, i tillegg OSI-veteranspilleren Knut Myhre, som pga. kneskade var antatt å ikke kunne delta som spiller.

Sven Austad meldte forfall, og 15. mars fikk dermed Karl Bay, Bærum og Sven Gunderson, Asker brev om at de også var uttatt. Da turneringen skulle starte, viste det seg at meniskopererte Knut Myhre likevel kunne delta som spiller.  Dette var en klar spillemessig styrking av laget. Problemet med at man dermed stod med 13 spillere, ble løst ved at de to sist uttatte Bay og Gunderson fikk spille to kamper hver istedenfor alle fire.

Resultatene:
Fra Utvalgets "Norsk Basketball" kunne man lese følgende):  
"Som  ventet kom vårt ferske landslag på siste plass, men debuten var likevel såpass oppløftende at det lover godt for fremtiden:
1.  Island – Norge         74 -39
2.  Finland – Norge       109 - 39
3.  Sverige – Norge       91 - 37
4.  Danmark – Norge    73 – 50

Vår mest oppløftende kamp var mot Danmark. Allerede fra start fikk vi danskene med på et noe langsomt spill som passet oss godt og vi førte fortjent gjennom hele omgangen – helt til Danmark passerte oss med ett poeng til pause.  Omgangen må ha vært litt av et sjokk for danskene, som skjerpet seg betydelig i pausen og startet annen omgang med å løpe oss fullstendig i senk.

Av de norske spillerne var det særlig Pål Vik (yngstemann, som fylte 17 år to måneder senere) og Johan Foss som fremhevet seg. Pål Vik spilte godt både i angrep og forsvar og ble toppscorer av våre med 39 p. Johan Foss var den store strategen i forsvar, mens Terje Holm (34 p), Trygve Woxen (32 p.) og Fredrik Clausen (15 p.) også var gode.  For øvrig skal alle spillerne ha kompliment for toppinnsats i alle kampene.

Ellers ble deltagelsen meget lærerik ved at man fikk se spill, systemer og enkeltprestasjoner som vi ikke opplever her hjemme."

​ 

Kvinnelandslaget

Norges to første kvinnelandskamper ble spilt i Danmark 10. - 11. februar 1968. Kampene ble betegnet som "offisielle privatlandskamper".     

Denne helgen skulle vårt herrelandslag også spille to privatlandskamper mot Danmark og for første gang ble et norsk kvinnelandslag også sendt ut på offisielt oppdrag. Kampene ble spilt i Næstved og i Köbenhavn. ​​Kanskje ikke så uventet så ble det to relativt klare tap i landslagsdebuten med lørdagens resultat fra kampen i Næstved som den beste prestasjonen:

 

Norge - Næstved lørdag 10. februar - 20 - 48


OSI-treneren Jim O ́Neal var coach for både herre- og damelandslaget denne helgen. Vi ser ham i aksjon på flere av bildene nedenfor. Trygve Woxen, var ass.coach for damene. Siden kvinnelandslaget spilte i en annen by på lørdagen (og Jim O'Neal coachet herrene i Århus), var det Trygve Woxen som coachet damene i den aller første landskampen i Næstved.Norge - København søndag 11. februar - 25 - 88

De ti første kvinnelige landslagsspillerne het (fra høyre på lagbildet):

Anne Ma Fjære, Ullern (10) Eva Orvei, Bærum 21) Torunn Bergli,

Bærum (4) Anne Karin Nielsen, Bærum (2) Ingrid Storm, Bærum (9)

Unni Andersen, KSI (6)
Sonja Olsen, Bærum (25)
Ellen Grindvold, Ullern (15)
Britt Salomonsen, KSI (2)
Ragnhild Rognerud, Bærum (18)
(tall i parentes angir endelig antall landskamper iht. Adelskalenderen)​