Synne Jacobsen satte Norges 7 første poeng i kampen og våknet til liv igjen i fjerdeperioden da laget hentet inn Islands 8-poengsledelse, med blant annet utligningen til 71-71. Her legger Ulriken-forwarden et pent hoppskudd. FOTO: ARILD SANDVEN

Skjev nordisk-start for Norge

Det låste seg helt for U20-jentene da de hadde utlignet til 74-74 etter å ha jaget Islands ledelse i 39 av 40 minutter. De fem overtidsminuttene endte 10-0 til Island. – Vi fortjente ikke å vinne denne kampen, Island var best, konkluderte Norges trener, Gunnar Nesbø.

U20K Norge – Island 74-84 (e.o.)

U18M Norge – Island 60-96

De norske jentene kom skjevt ut fra start og måtte jage bak Island i nesten hele kampen.

Norge ledet i bare 59 sekunder av de 45 minuttene, på 14-12, 16-14 og da Karyn Sanford la to straffer til 68-67 med 3 minutter igjen.

Da hadde de rødkledde hentet inn en islandsk 8-poengsledelse fra tidligere i perioden (64-56), hadde momentum og øynet seieren.

Men så glapp det igjen, Island gikk opp i 71-68 og 74-71 og etter en straffe fra Camilla Gjerstad og en insidescoring av Synne Jacobsen var det til slutt Fatima Mohammads 3-poengstreff (hennes fjerde i kampen) til 74-74 med 43 sekunder igjen som reddet ekstraomgang.

– Biter seg fast

Akkurat da føltes det som en seier, men Norges produserte ingenting i angrep i de fem overtidsminuttene, som Island vant 10-0.

– Det mest forsmedelige var at vi tok en defensiv retur med 16 sekunder igjen av ordinær tid, kunne gå for seieren og ikke engang fikk opp et skudd, sier Gunnar Nesbø.

– Vi graver oss ned i noen hull i denne kampen, men jentene biter seg fast, det er positivt. Island har hatt tre uker med oppkjøring, vi har hatt to helger og prøvd å finne litt ut av hvem vi er.

– Blåst forbi

– Det største problemet vårt er at vi ikke får god nok spacing, det blir for trangt hele tiden. Defensivt blir vi blåst forbi hele tiden, oppsummerer U20-treneren.

Og selv om et overtime-tap alltid vil fortone seg litt surt, er det litt annerledes når man praktisk talt alltid ligger bak i score.

– Denne kampen fortjente vi ikke å vinne. Island var bedre enn oss, de hadde flyt, vi halset etter hele tiden, sa Nesbø.

Sanford nær triple-double

Karyn Sanford styrte det meste hos Norge, viste sin klasse og var bare to assists unna en triple-double med sine 23 poeng, 10 returer og 8 assists. Guarden som nå skal spille for Tarleton State i Texas var kampens klart mest effektive spiller og vrien å stoppe for islendingene uansett om hun drivet, skjøt utenfra eller «postet» opp og utfordret én mot én under kurven.

– Med Sunniva (Sørbye) ute måtte Karyn spille litt ute av posisjon, som 4-er, forklarte Gunnar Nesbø.

– Men hun scorer jo fra overalt.

Fatima Mohammad la 4 av 11 trepoengere og endte på 16 poeng, Synne Jacobsen satte de 7 første norske poengene og hadde 11 til slutt.

Vilde Havnes markerte seg med 6 poeng, 6 returer og 3 assists, mens Felicia Dyngeland-Sundén og Camilla Gjerstad gjorde viktige innhopp i Norges opphenting i tredje og fjerde periode. Ullern-guarden som nå spiller for North Park i Chicago slo til med et par trepoengere og en layup som ga Norge kontakt. Bærum-forwarden bidro blant annet med steal, scoring og and one-straffe til 67-66 og straffetreff til 71-69 i sluttminuttene.

Styrkes til EM

Så er det hevet over tvil at Norge vil stille enda sterkere i B-EM i Craiova om en måneds tid, når Maria Thoresen Myklebust og U18-landslagets lederduo Aurora Sørbye og Anna Hovig Wikstrøm kommer inn. Da er også Sunniva Sørbye klar igjen etter sykdom.

Da vil det norske laget ha både mer klasse, dybde og få bedre rotasjon.

– Det blir et kjempegodt lag, tror Gunnar Nesbø.

Poengscorere Norge: Karyn Sanford 23, Fatima Mohammad 16, Synne Jacobsen 11, Felicia Dyngeland-Sundén 10, Vilde Havnes 6, Camilla Gjerstad 6, Ingeborg Nitter Gruber 2.

Toppscorere Island: Agnes Maria Svansdóttir 18, Tinna Gudrun Alexandersdottir 17, Eva Wium Eliasdottir 15.

Sjokkstart for U18-guttene

Norges U18-gutter fikk 2-11 mot seg i åpningsminuttene mot et islandsk lag som også ledet 28-9 midtveis i andre periode.

Det ble aldri spennende og Island vant med klare sifre, 96-60.

– Vi hadde adressert og referert til U18-jentenes første kamp mot Island for en uke siden, da akkurat de samme tingene skjedde. Island trykket til fra begynnelsen og vi var ikke klare for å møte det, fastslo Audun Eskeland etter åpningstapet i Rosenborghallen.

– De utklasser oss 51-25 på returene og vi klarer ikke å produsere noe i transition. De er flinke til å løpe opp på banen og dele ballen, vi er mye mer forutsigbare, forklarte U18-treneren.

14 trepoengere, 43 prosent treff

Islendingene hadde like mange offensive returer (18) som Norge hadde defensive, men i tillegg til å dominere inside, skjøt de også klart best. Og imponerende: 14 trepoengstreff på 32 skudd, prosent 43,8 – mot Norges 6 av 21 (28,6).

Mot et sånt lag er det vanskelig å vinne.

Savner Ludvik og Elias

Samtidig er Norge kraftig svekket foran nordisk fordi 2,10-mannen og Scania Cup-MVP-en Ludvik Bergseng (Sandvika) og den produktive og allsidige guarden Elias Demoniere (Centrum Tigers) begge forsvant ut med kyssesyke noen dager før nordisk-avreisen. Dessverre er begge også tvilsomme deltakere til B-EM i Porto om tre uker.

– De ville vært viktige i store deler av kampen for oss, men det er ingenting å tenke på nå. Vi må bare bli bedre med den gruppen vi er nå, understreker Audun Eskeland.

– Lysglimt

Med Elias Demoniere ute ble det mye ansvar alene for Oscar Hellebust, som markerte seg som kampens toppscorer med 24 poeng og hadde 5 assists og 3 steals. Han sørget også for 8 av Islands første lagfouls, totalt 9 av 17.

Sivert Nordheim var også solid i angrep med 16 poeng etter raske og frekke driver og god skyting.

– Det var absolutt lysglimt og perioder hvor vi klarte å etablere bra spill. Men vi klarer ikke å opprettholde det i mange minutter av gangen, erkjente treneren.

Poengscorere Norge: Oscar Hellebust 24, Sivert Wærstad Nordheim 16, Etienne Nasser Aspevik 10, Fredrik Kleivdal 2, Dante Olsen 2, Filip Rypdal Øverås 2, Scott Priestley 2, Jacopo Fanin 2.

Toppscorere Island: Kristján Fannar Ingólfsson 20, Birkir Hrafn Eythórsson 16, Brynjar Kari Gunnarsson 15.

RESULTATER NORDISK MESTERSKAP I SÖDERTÄLJE TIRSDAG

U20 KVINNER

Island – Norge 84-74 (e.o.), Finland – Danmark 80-54.

Stillingen (seire-tap): Finland 1-0, Island 1-0, Sverige 0-0, Norge 0-1, Danmark 0-1.

Kampene onsdag: Norge – Finland (13.30) og Sverige – Danmark (15.45).

U20 MENN

De seks lagene er delt inn i to grupper.

Gruppe A: Estland – Finland 72-65.

Stillingen: Estland 1-0, Danmark 0-0, Finland 0-1.

Kamp onsdag: Danmark – Finland (17.30).

Gruppe B: Island – Sverige 90-70.

Stillingen: Island 1-0, Norge 0-0, Sverige 0-1.

Kamp onsdag: Norge – Sverige (20.15).

U18 MENN

Island – Norge 96-60, Sverige – Estland 83-60, Danmark – Finland 86-79.

Stillingen: Island 1-0, Sverige 1-0, Danmark 1-0, Finland 0-1, Estland 0-1, Norge 0-1.

Kampene onsdag: Norge – Finland (13.00), Island – Estland (15.15) og Sverige – Danmark (18.00).