Chris-Ebou Ndow var mestscorende med 21 poeng, men få av de andre på Norges lag klarte å komme opp på vanlig nivå i kampen mot Østerrike onsdag. Her er Ndow på vei forbi Timo Lanmüller og til en ny scoring. FOTO: FIBA.COM

Sjanseløse etter marerittomgang

Norge ble blåst av banen av Østerrike i de tre første periodene og var aldri i nærheten av å kunne innkassere sin andre seier i prekvalifiseringsrunde 3. Nå blir lørdagens bortekamp mot Bulgaria den første av to finaler for å kunne vinne gruppa.

Østerrike – Norge 85-66

Allerede to minutter ut i andre periode sto det 34-15 til hjemmelaget, etter 9-0 i perioden og med et norsk lag som hadde truffet 4 av 21 field goals – 19 prosent!

Ved pause var det blitt 49-27. Hva sa Mathias Eckhoff til spillerne da?

– At vi ikke hang sammen og at vi var flate. Det er sånt som skjer av og til, men vi må spille med mye mer appetitt på å ønske å vinne en kamp, presiserte landslagstreneren.

Det handlet om intensitet, men også mye om treffprosent.

– Resultatet etter første omgang løy, vi bommet fire-fem layuper, straffer og seks-sju åpne treere, påpekte Eckhoff.

Herjet med Norge

Rundt 1500 tilskuere i Multiversum utenfor Wien storkoste seg mens Østerrikes pointguard Bogic Vujosevic, som vant sølv i U19-VM for fødelandet Serbia i 2011, herjet sammen med 2,10 m lange Daniel Koppel.

Vujosevic var kampens ledende spiller med 21 poeng, 6 returer og 4 assists.

– Vi kom ikke ut som vi skulle, men den dårlige starten må jeg og «førsteuniten» ta ansvaret for, det er vi som skal sette tonen, erkjente Chris-Ebou Ndow.

– Det er i forsvar vi ikke gjør god nok jobb, og da dikterer det angrepsspillet også. Det må alltid starte med forsvaret.

Syk Frey

Gjennom 4 x 10 minutter var Heroes Den Bosch-proffen den eneste av de norske spillerne som leverte det man kunne forvente. Ndow ble norsk toppscorer med 21 poeng og hadde 5 returer.

Det hjalp ikke akkurat heller at Harald Eika Frey har vært syk og ikke trent de siste to dagene og åpenbart ikke var i vanlig slag – selv om han kom sterkere etter hvert i kampen.

Østerrikerne slapp seg løs foran eget publikum og gikk opp til 33 poengs ledelse midtveis i tredje periode (65-32) før de roet seg litt og Norge fikk komme mer inn i kampen, uten at det på noe tidspunkt ble noen form for spenning.

Kom ned i 19 poeng

Likevel viste de norske gutta en løfterik fjerdeperiode som de vant 24-15, med aggressivt helbaneforsvar og der Østerrike to ganger i sluttminuttene ble avblåst for 8-sekundere.

– Det forteller iallfall at laget har karakter. Og det KAN faktisk bety noe at vi taper med «bare» 19, sa Mathias Eckhoff.

Mjøs traff treere

Så da var det NOE positivt ved kampen:

Innspurten med fjerdeperioden.

Stian Mjøs som fant tilbake 3-poengsskuddet på landslaget, med to raske i 4. periode og 3 av 6 totalt.

At Harald Eika Frey sannsynligvis er frisk og klar igjen mot Bulgaria lørdag.

At det bare var én kamp, at gruppa er vidåpen med én seier og ett tap for alle de tre lagene, før miniserien snur – og at alt fortsatt er i det norske lagets hender. Seier i de to siste kampene betyr førsteplass i gruppa.

– Kan slå Østerrike hjemme

– Jeg tror også Østerrike er et lag vi kan slå hjemme i Norge, sa Eckhoff.

– Men med en gang vi er litt flate, sliter vi enormt internasjonalt.

Returstatistikken endte likt (39-39), turnovers var jevnt (Norge 14, Østerrike 11), antall skudd også (Østerrike 64, Norge 61).

Treffprosenten var den store forskjellen, field goals 48-36 og trepoengere 33-22 i østerriksk favør. Hjemmelaget satte 11 av 33, Norge 6 av 27 – i score 33-18.

Poengscorere Norge: Chris-Ebou Ndow 21, Harald Eika Frey 12, Stian Mjøs 11, Mikkel Kolstad 5, Jørgen Odfjell 4, Lars Fredrik Espe 4, Sjur Dyb Berg 3, Kristian Sjølund 2, Hallvard Venstad Staff 2, Erik Borg 2.

Toppscorere Østerrike: Bogic Vujosevic 21, Erol Ersek 17, Daniel Koppel 13, Renato Poljak 13.

PRE-KVALIFISERINGSRUNDE 3, EM 2025

ONSDAGENS KAMPER:

GRUPPE J

Stillingen (seire-tap): Østerrike 1-1 (+7 poeng), Bulgaria 1-1 (+6), Norge 1-1 (-13).

Gjenstående kamper: Lørdag 29/7 Bulgaria – Norge (Botevgrad), onsdag 2/8 Østerrike – Bulgaria, lørdag 5/8 Norge – Østerrike (Varner Arena, 18.00).