Emil Grosse ble til tider ustoppelig for Sveriges forsvar og endte på 24 poeng og 12 returer i U20-landslagets åpningskamp i nordisk. FOTO: ARILD SANDVEN

Oppløftende fra U20-gutta

Tredjeperioden ødela for seiersmuligheten, men Norges U20-menn ga Sverige overraskende tøff kamp i nordisk-starten i Täljehallen.

U20 menn Norge – Sverige 81-86.

– Vi spilte ikke best mulig basket, men kjempet bra og var med i kampen hele veien, mente Sergio Beleña.

– Vi var 14-16 poeng ned, men hentet oss bra igjen, så jeg er fornøyd. Selvfølgelig ikke med tap, men at vi har så god innstilling i laget, konkurrerer så jevnt og har en så god avslutning av kampen.

Norge hang med og ledet innimellom i de to første periodene, før svenskene gikk til pause med 37-36.

Svensk 14-2-run avgjorde

Så festet de norske gutta et lite grep rett etter pause, med 44-39 noen minutter ut i tredjeperioden.

Men plutselig ble alt feil:

Et par grove layup-misser, noen tullete turnovers, mye dårlig forsvar og mange bom i angrep – og så stakk Sverige.

6-0 på ett minutt ga svensk 45-44, og fra 48-46 gikk hjemmelaget rett til 62-48 (14-2) med en enslig scoring fra Emil Grosse midt i elendigheten.

Sterk sluttspurt

De blå-gule hadde 16 poeng (83-67), men så skjerpet Norge seg og begynte å spise innpå.

Sluttspurten kom for sent og svenskene risikerte ingenting selv om scoren ble knapp:

86-81 etter norsk 14-3 de siste tre minuttene.

Pent likevel av et lag de færreste har ventet seg mye av – og et lag med bare tre spillere fra U20-årgangen 2003, resten 2004.

To igjen fra U16-EM

Faktisk er bare Edvard Aamodt Kristiansen og Jørgen Lamo igjen fra 03-årgangen som spilte U16-EM i 2019 og som mistet U18-EM to år senere på grunn av pandemien.

Så er norsk-tyske Emil Grosse kommet til, og den 208 cm lange centeren som også har vært innom A-landslaget viste i åpningskampen mot svenskene at han er et spennende talent.

Emil ble vanskelig å stoppe for hjemmelaget og endte med 24 poeng og 12 returer etter snaut 30 minutter på banen.

Samtidig har det norske laget Aksel Borg på 2,06 og skulle også hatt Georg Helvik (2,02) – som 03-ledet laget med double-double i poeng og returer i U16-EM. Centrum-forwarden har mistet over en sesong i BLNO etter korsbåndoperasjon.

Foultrøbbel for Borg

Mot Sverige ble det dessuten for mye foultrøbbel for Aksel Borg. Lagkapteinen fikk bare 13:39 på banen før han måtte ut med fem fouls – og hadde likevel 8 poeng og 3 returer.

– Emil viser stor fremgang, men vi trenger Aksel i flere minutter, fastslo Sergio Beleña.

Christopher Dalland la 7 av 11 field goals (2 av 3 på treere) og endte med 19 poeng. Frøya-guarden og Edvard Kristiansen førte an sammen med Emil Grosse i den norske opphentingen i sluttminuttene.

Vil ha flere oppsett for Emil

– Vi er litt opp og ned, vi har mange småfeil vi kan rette på og vi har perioder hvor vi har for lite kommunikasjon i forsvar og gir Sverige for mange åpne layups, sa Dalland.

Han stortrives med å ha fått 2,08 m lange Emil Grosse inn i laget.

– Emil har 24 poeng i dag og det skal bare fortsette, vi må lage flere gode oppsett for ham, mente pointguarden.

37 poeng fra Kermoury

Den spilleren Norge aldri klarte å finne ut av, var Södertäljes egen William Kermoury. Den 1,95 m høye shooting-guarden ble kampens store spiller med 37 poeng og 10 returer – og ble feilet 13 ganger.

– Vi klarer ikke å holde oss foran ham, og må lære oss til å «containe» de som er flinke til å drive, understreket Christopher Dalland.

Tøft mot Island

Torsdag avslutter Norge gruppespillet mot Island som tirsdag slo svenskene med 20 poeng, 90-70.

Det betyr at de norske gutta må opp flere hakk for å kunne ta seieren og unngå sisteplassen i pulja.

De får uansett en ny sjanse fredag, når toerne og treerne i gruppene møtes i kvartfinaler. Kommer Norge sist i gruppa, blir taperen av torsdagens kamp mellom Danmark og Estland motstander.

Poengscorere Norge: Emil Grosse 24, Christopher Dalland 19, Edvard Aamodt Kristiansen 12, Aksel Borg 8, Amar Pinjo 5, Jørgen Lamo 5, Erik Lie Viken 4, Jonas Øye Hansen 2, Chiemeka Okeke-Nwakamma 2.

Toppscorere Sverige: William Kermoury 37, Felix Broström 20, Efraim Kouame-Palm 11.

RESULTATER NORDISK MESTERSKAP I SÖDERTÄLJE TIRSDAG

U20 KVINNER

Norge – Finland 46-82, Sverige – Danmark 108-54.

Stillingen (seire-tap): Finland 2-0, Sverige 1-0, Island 1-0, Norge 0-2, Danmark 0-2.

Kampene torsdag: Island – Danmark (15.15) og Finland – Sverige (18.00).

Norge har hviledag.

U20 MENN

Gruppe A: Danmark – Finland 86-71.

Stillingen: Estland 1-0, Danmark 1-0, Finland 0-2.

Kamp torsdag: Estland – Danmark (20.15).

Gruppe B: Norge – Sverige 81-86.

Stillingen: Island 1-0, Sverige 1-1, Norge 0-1.

Kamp torsdag: Norge – Island (17.30).

U18 MENN

Norge – Finland 70-71, Island – Estland 85-70, Danmark – Sverige 81-67.

Stillingen: Island 2-0, Danmark 2-0, Sverige 1-1, Finland 1-1, Estland 0-2, Norge 0-2.

Kampene torsdag: Island – Danmark (13.00), Norge – Estland (13.30) og Finland – Sverige (15.45).