Fatima Mohammad satte 3 av 6 trepoengere og endte med 17 poeng mot Danmark. Her har guarden som spiller for Wheeling University kommet seg inn langs baseline og legger to poeng tidlig i kampen. De øvrige spillerne i bildet er Synne Jacobsen (nr 4) og Camilla Gjerstad. FOTO: ARILD SANDVEN

Norsk kollaps mot Danmark

Det så lyst ut med 17 poengs ledelse, men i slutten av andre periode stoppet det meste opp for U20-jentene. Danmark hentet inn alt og gikk foran med 11 poeng før Norge satte inn en sluttspurt – men for sent.

U20 kvinner Norge – Danmark 61-68

U20 menn Norge – Estland 57-87

U16 menn Norge – Danmark 69-95

U16 kvinner Norge – Danmark 31-69

– Forsmedelig, sa U20-trener Gunnar Nesbø.

– Det starter med feilproblemer og at vi må gjøre noen bytter i en lineup som hadde god rytme. I tillegg brytes tempoet i kampen ved at vi sender dem masse til straffestreken, det gjør noe med farten og flyten, konstaterte han.

– I de to siste periodene er vi ikke i nærheten av danskene når de kutter, vi gir dem posisjoner inside og klarer ikke stå imot.

Ledet 31-14

Det svingte av Norge, i dobbelt forstand.

I første del med ballflyt, tempo og variasjon i angrep og et aggressivt forsvar som danskene måtte slite for få ledige skudd mot.

I andre del motsatt: Et stillestående og låst angrepsspill og et vidåpent forsvar.

De rødkledde ledet 31-14 noen minutter ut i andre periode, men ledelsen gikk fra 17 til 10 poeng før pause (37-27) og danskene hentet inn alt med en 13-0-run fra start i tredje periode.

Scoret 49 av 61 poeng

Norge ledet 47-46 og 49-48 tidlig i fjerde periode etter at Synne Jacobsen ble frispilt under kurven, men Danmark overtok og gikk opp i 11 poengs ledelse (64-53) før de norske jentene satte inn en sluttspurt og var nede i 6 poeng (64-58) inne i siste spilleminutt.

Synne Jacobsen, Fatima Mohammad og Karyn Sanford sto for 49 av lagets 61 poeng, og der ligger også noe av utfordringen:

Norge har for få spillere som scorer og er farlige i angrep.

– Vi har for få som kan skape noe med fart én mot én, Vilde (Havnes) er den som gjør det best, sier Gunnar Nesbø.

Snytt for viktige straffer

Tromsø-guarden hadde også flere sterke driver mot kurven og endte med 6 poeng, men traff ikke godt nok (2 av 10) og ble dessuten snytt for to straffer av dommerne på stillingen 58-64 med 40 sekunder igjen. Med Vildes sikkerhet på straffer kunne Norge vært 4 poeng bak og stresset danskene enda mer.

Synne Jacobsen var toppscorer med 21 poeng etter solid uttelling (8 av 12 field goals og 5 av 5 på straffer) og hadde i tillegg 7 returer.

Karyn Sanford var nær en triple-double med sine 11 poeng, 12 returer og 8 assists – men skuddene satt ikke: 1 av 11 på trepoengere og totalt 4 av 20 field goals forteller om det.

Fatima Mohammad satte 3 av 6 treere og endte på 17 poeng etter noen sterke driver.

Norge spiller siste kamp i gruppespillet mot Sverige lørdag, men kan uansett ikke unngå sisteplassen. Dermed blir det kamp om femteplass søndag morgen mot et Mixed Lag arrangøren har plukket ut – ettersom Estland ikke er med i turneringen for U20 kvinner.

Poengscorere Norge: Synne Jacobsen 21, Fatima Mohammad 17, Karyn Sanford 11, Vilde Havnes 6, Camilla Gjerstad 4, Ingeborg Nitter Gruber 2.

Toppscorere Danmark: Karoline Lundin 20, Bianca Braikia 17, Lisa Michaelsen 17.

Tapte klart for fysisk Estland

Norges U20-menn var aldri i nærheten av å kjempe om seieren i kvartfinalen mot Estland, og med tap 57-87 blir det kamp om femteplass søndag morgen mot hjemmelaget Sverige.

– Vi har scoret mye i de to første kampene (81 og 86 poeng mot Sverige og Island), men fikk aldri noe rytme mot dem, erkjente Sergio Beleña.

2,13-stjerne

Estlands kaptein er 2,13 m lange Henri Veesaar som spiller for University of Arizona. I et sterkt kollektiv der spilletiden var jevnt fordelt, ruvet Veesaar og noterte seg for 10 poeng, 8 returer og 7 assists på 18 minutter.

Norge maktet bare å score 57 poeng på esterne og hadde 26 turnovers. Christopher Dalland hadde en ny, god kamp på guardplass og ble mestscorende med 14 poeng, mens «Chieme» Okeke-Nwakamma leverte sin beste kamp i turneringen og var lagets klart mest effektive spiller med 10 poeng og 10 returer – på 22 minutter.

Poengscorere Norge: Christopher Dalland 14, Chiemeka Okeke-Nwakamma 10, Emil Grosse 8, Benjamin Fisher Andersen 6, Edvard Aamodt Kristiansen 5, Amar Pinjo 5, Aksel Borg 3, Jørgen Lamo 2, Jonas Øye Hansen 2, Brage Slott Hovstad 2.

Toppscorere Estland: Aleksander Tassa 14, Karl Poom 12, Patrick Malm og Henri Veesaar 10.

Åpnet sterkt mot Danmark

De norske U16-gutta fikk igjen en god start, ledet 23-21 over Danmark i slutten av første periode og var bare 4 poeng bak (45-41) like før slutt i den andre.

Men akkurat som i første kamp mot Finland, stakk motstanderen og dro fra Norge i to siste periodene. Finland vant 94-49 torsdag, Danmark 95-69 i fredagens kamp.

Matthew Garcia var toppscorer med 13 poeng og har markert seg som 3-poengsskytter i de to første kampene: 3 av 4 mot Finland, 3 av 3 mot danskene!

Matthew Burud Chifflier hadde 12 poeng, 4 assists og 3 steals, mens Gabriel Sanford med 9 poeng og 6 returer var lagets mest effektive spiller.

Poengscorere Norge: Matthew Garcia 13, Matthew Burud Chifflier 12, Jan Prus 9, Gabriel Sanford 9, Morten Holsæter 8, Markus Forsdal Helvik 6, Finn Cannon Lorgen 4, Ola Lindbråten 3, Ruben Langerød 2, Skage Spernes Eidholm 2, Matei Argatu 1.

Toppscorere Danmark: Mads Nikolai Ziegler 21, Noah Nørgaard 16, Joost Dalgaard-Duus 12.

Fremgang for U16-jentene

Norges U16-jenter løftet seg flere hakk i kampen mot Danmark, som selvfølgelig heller ikke er at Finlands klasse. Etter brutale 19-102 mot finnene i første kamp torsdag, tapte de norske jentene 31-69 mot danskene.

Det sto ikke mer enn 27-14 til danskene ved pause.

Siena Sanford var Norges ledende spiller med 15 poeng og 9 returer. Rakel Omarsdottir la alle sine tre 3-poengsskudd, mens Norge som lag imponerte på returtagningen – her vant danskene hårfint, 55-54.

De to norske U16-lagene skal i aksjon mot Sverige lørdag i Kisakallio-senteret.

Poengscorere Norge: Siena Sanford 15, Rakel Omarsdottir 9, Edel Hjelle 4, Astrid Laugen 2, Gemima Lesole Nkanga 1.

Toppscorere Danmark: Victoria Lundin 14, Ida Kirkeby Westhall 12, Frida Sundgaard Esbjørn 11.

RESULTATER NORDISK MESTERSKAP I SÖDERTÄLJE FREDAG

U20 KVINNER

Norge – Danmark 61-68 og Sverige – Island (68-50)

Stillingen (seire-tap): Finland 3-0, Sverige 2-1, Island 2-1, Danmark 1-3, Norge 0-3.

Kampene lørdag: Island – Finland (15.15) og Norge – Sverige (17.30).

U20 MENN

Kvartfinaler: Finland – Sverige 91-74 og Estland – Norge 87-57.

Semifinaler lørdag: Island – Estland (18.00) og Danmark – Finland (20.15).

Norge spiller kamp om femteplass søndag mot Sverige.

U18 MENN

Ingen kamper fredag.

Stillingen: Island 3-0, Danmark 2-1, Sverige 2-1, Finland 1-2, Estland 1-2, Norge 0-3.

Kampene lørdag: Danmark – Estland (13.00), Island – Finland (13.30) og Norge – Sverige (15.45).

NORDISK MESTERSKAP FOR U16 I KISAKALLIO, FINLAND

U16 KVINNER

Norge – Danmark 31-69, Finland – Island 94-52, Sverige – Estland 52-49.

Stillingen: Finland 2-0, Island 1-1, Sverige 1-1, Estland 1-1, Danmark 1-1, Norge 0-2.

Kampene lørdag: Estland – Island (13.00), Norge – Sverige (13.15) og Finland – Danmark (15.45).

U16 MENN

Norge – Danmark 69-95, Finland – Island 102-92, Estland – Sverige 98-67.

Stillingen: Finland 2-0, Estland 2-0, Danmark 1-1, Sverige 1-1, Island 0-2, Norge 0-2.

Kampene lørdag: Norge – Sverige (16.00), Finland – Danmark (18.30) og Estland – Island (18.45).