Sophia Priestley førte an for Norge i førsteperioden, der laget i rødt ledet 14-10 etter 9 minutter. Her har Ullern-forwarden drivet forbi Finlands lagkaptein Emma Ristola. Til venstre i bildet er Anna Linnea Hovig Wikstrøm, helt til høyre ser vi coach Kine Johansen. FOTO: ARILD SANDVEN

Løftet seg mot Finland

Motstanden tatt i betraktning, var U18-jentenes 4 x 10 minutter mot A-nasjonen Finland det beste disse spillerne har levert på noe landslag. Norge ledet gjennom det meste av første periode, vant den tredje og var nede i 6 poeng (38-44) langt inn i siste periode før det gikk til 15 i sluttminuttene.

Norge – Finland 45-60

– At vi skulle gå til garderoben etter kampen og være skuffet over å ha tapt for Finland, hadde jeg aldri trodd, sa Kine Johansen etter det andre tapet i nordisk mesterskap i Södertälje.

Mens de norske jentene fikk åpningssjokk og 2-16 mot seg i starten mot Island søndag, gikk de tøft ut og la press på Finland fra første minutt i søndagens kamp.

Norge gikk i ledelsen 8-7 og var foran med 14-10 etter 9 minutter, takket være aggressivt og godt forsvar og sterke driver fra spesielt Sophia Priestley, Aurora Sørbye og Anna Hovig Wikstrøm.

21 lagfeil og 26 turnovers mot Norge

Finland snudde det med en 8-0-run og var i ledelsen resten av kampen, men måtte slite.

Ikke bare med et bevegelig og godt norsk forsvar:

Det eneste av nordisk-lagene som skal spille A-EM i sommer måtte ty til fouls for å stoppe de norske jentene og pådro seg 21 lagfeil og så mye som 26 turnovers.

Som mot Island søndag hadde Norge færre turnovers enn motstanderen, denne gang 19 versus 26.

6 poeng bak

En sterk drive fra Aurora Sørbye fikk Finlands ledelse ned i bare 6 poeng (44-38) med 7 minutter igjen å spille, og på 48-40 bommet samme Aurora med en 3-poenger som ville gitt 5 poengs forskjell med 3:30 igjen på klokka.

I stedet dro Finland fra mot et norsk lag som måtte sjanse mer i forsvar og fyre av gårde noen raske 3-ere for å kunne ta igjen tapte. Så endte det med 15 poeng, 60-45, men kampen var langt jevnere enn sluttsifrene forteller.

Bare 13 poeng på fastbreaks

– Vi pratet på forhånd om vårt transition-defense mot dem og fokuserte på det og returtaging, forteller Kine Johansen.

– De løp masse mot Estland i går, men fikk bare 13 poeng mot oss på fastbreaks. Å løpe tilbake i forsvar går ofte på innstilling og jeg syns vi gjorde det med glans i dag. Og mens vi hadde én offensiv retur til pause og seks totalt i går, hadde vi 15 nå.

Norge lå lenge ganske jevnt med Finland på returene, men anført av sin beste spiller Lilli Onnela (1,82), Peppi Lohko på 1,87 og lagkapteinen Emma Ristola (1,78) vant de blåkledde til slutt returstatistikken 63-43.

Sterk Ulriken-duo

Aurora Sørbye og Anna Hovig Wikstrøm spilte begge 35 minutter og skapte mye i det norske angrepet. Av Finlands 21 fouls var 15 mot Ulriken-duoen, 8 mot Anna og 7 mot Aurora.

Norge skjøt 25 straffer mot finnenes 18 – og traff også bedre, 64 prosent (16 av 25) mot 61.

Flere spillere markerte seg sterkt: Helena Eckhoff-Eliassen leverte sin hittil beste landskamp med 8 poeng og 8 returer, Aurora Toyomasu drev opp tempoet og hadde 4 poeng, 3 assists og 2 steals.

– Trusler mot kurven

– Spillerne fikk beskjed om å være trusler mot kurven, alle sammen, forklarer Kine Johansen.

Aurora Sørbye fikk en tøff kamp med mye oppmerksomhet og mye fysikk mot seg fra Finlands forsvarere, men viste likevel klasse med 14 poeng og ikke minst med 9 assists.

Anna Linnea Hovig Wikstrøm tok også mye ansvar og endte med 9 poeng og 6 returer.

Bommet for mye

Det store minuset var uttellingen på skudd:

Norge hadde bare 20,3 prosent treff på field goals (14 av 69) – mot Finlands 33,8 – og 1 av 26 på 3-poengere. Her forsvant mye av muligheten til å lage en enda jevnere kamp – og true Finlands seier.

– Vi spiller oss til gode muligheter og setter oss i gode posisjoner. Men alt går litt fortere her, det er høyere intensitet, litt varmere og det ble mye kanten og ut på skudd, presiserer coach Johansen.

Sverige neste

Nå venter turneringsfavoritten Sverige, som i likhet med Finland måtte slite med Estland. Svenskene vant til slutt 65-59 og står sammen med islendingene og finnene på 2-0 i seire og tap hittil i nordisk, mens Estland, Danmark og Norge alle har tapt sine to første kamper.

– Det er gode lag her, men vi er fornøyde: Vi får trent masse på det vi skal trene på og vi får muligheten til å justere. Men vi skal ta med oss det har vi har gjort bra til nå. Det er mye potensial i dette laget, fastslår U18-sjefen.

Poengscorere Norge: Aurora Sørbye 14, Anna Linnea Hovig Wikstrøm 9, Helena Eckhoff-Eliassen 8, Sophia Priestley 4, Sofia Brokhaug Koch 4, Aurora Grieg Toyomasu 4, Fanny Dyngeland-Sundén 2.

Toppscorere Finland: Lilli Onnela 22, Milja Helminen 12, Ella Sahuri 6.

RESULTATER NORDISK U18 KVINNER MANDAG

Island – Danmark 68-58

Sverige – Estland 65-59

Stillingen (seire-tap): Island 2-0, Sverige 2-0, Finland 2-0, Estland 0-2, Danmark 0-2, Norge 0-2.