Juan Ferrales og Kongsberg Miners hentet inn Frøyas 18-poengsledelse og vant 91-89 etter at Frøya hadde misset en 3-poenger i siste sekund. Bildet er fra hjemmekampen mot Gimle i september, med Jørgen Odfjell i forsvar. FOTO: ERIK BERGLUND
Juan Ferrales og Kongsberg Miners hentet inn Frøyas 18-poengsledelse og vant 91-89 etter at Frøya hadde misset en 3-poenger i siste sekund. Bildet er fra hjemmekampen mot Gimle i september, med Jørgen Odfjell i forsvar. FOTO: ERIK BERGLUND

Reddet seieren i siste minutt

Frøya var nær ved å påføre Miners det første tapet på 21 kamper, men hjemmelaget spurtet til seier 91-89.

 

Kongsberg Miners – Frøya 91-89

- Frøya var gode i dag, vi slet med å stoppe dem og prøvde forskjellige ting. Men vi lyktes med en 3-2-sone som gjorde at vi fikk en del stopp på rad og veldig bra momentum. Så kom vi tilbake og så ble det så jevnt som det ofte blir i basketball, sa Miners-trener Stein Erik Rotegård.

Han, spillerne og hjemmepublikum kunne juble til slutt og puste lettet ut: Frøya presset serielederne til det ytterste, ledet med 18 poeng mot slutten av tredje periode (68-50) og var foran med 89-88 inn i siste spilleminutt.

Men så scoret ikke gjestene fra Bergen mer, mens Aly Hudgins ble matchvinner med to straffekast til 90-89 og ti sekunder senere med ett av to til 91-89. I et hektisk sluttminutt misset Ognjen Nisavic og Arne Ingebrigtsen hver sin 3-poenger, før Petar Kutlesic bommet med to straffer og gjestene fikk det siste angrepet. Der kunne Haakon Heradstveit sikret borteseier med sin sjette 3-poenger i kampen, men skuddet hans gikk i bakkant av ringen og ut – i aller siste sekund!

Så nær var Frøya ved å bli det første laget som slår Kongsberg Miners siden Gimle vant den første NM-finalen 4. april i fjor i Kongsberghallen.

Miners tok de to neste, sikret det andre NM-gullet på rad og har nå vunnet de 19 første kampene i den nye BLNO-sesongen.

 

- Viktig erfaring

- Vi har hatt mange utfordringer denne sesongen, men ikke vært involvert i så mange jevne kamper. Derfor er dette en viktig erfaring for oss, sa Miners-kaptein Juan Ferrales, som igjen var sentral i kampen og i opphentingen. Pointguarden endte på 18 poeng, 9 assists og 7 returer.

- Frøya var fantastiske i dag, spilte balansert og godt i angrep og har funnet en spillestil som passer dem. De var veldig vanskelige å stoppe. Men vi måtte bare fortsette å fighte og tro på at vi kunne komme tilbake i kampen.

Miners ledet 28-18 etter førsteperioden, men Frøya kom sterkt i de to neste og overtok kampen. Gjestene ledet 48-43 ved pause og 68-50 mot slutten av tredje periode før serieledernes innspurt begynte.

Juan Ferrales sendte Miners tilbake i ledelsen med 82-81 tre og et halvt minutt før slutt, men Frøya gikk foran igjen og hadde 3-poengsledelse to ganger: 87-84 etter en 3-poenger fra Ognjen Nisavic, 89-86 etter to straffer fra Armani Flannigan. Men to minutter gjensto og så la Nikolas Skouen en 2-poenger fra høyrekanten (88-89) før Aly Hudgins la de viktige straffekastene, samtidig som Miners «holdt nullen». Med et nødskrik.

 

- God kamp, vondt tap

- Vi leder med 18 og taper, så det føles ikke bra i det hele tatt. Det er en god kamp, men et vondt tap, presiserte Frøya-trener Edmunds Gabrans.

Etter seieren over Ammerud lørdag (75-64) så han på Kongsberg-kampen som en viktig test for å se hvor laget står. Svaret var positivt, Frøya var små marginer fra å bli første lag på ni måneder til å slå Kongsberg Miners.

- Vi var gode både i angrep og forsvar og ga dem en tøff kamp. Men vi misser noen returer og noen åpne skudd i sluttminuttene, når kampen skal vippe den ene eller andre veien. Samtidig er det en god følelse av å være så nær seier.

Ognjen Nisavic var to returer unna en triple-double med 20 poeng, 10 assists og 8 returer, men hadde en skudd-dag under pari og traff bare 2 av 11 3-poengere. 19-årige Haakon Heradstveit er tilbake i storslag og viste igjen at han er blant ligaens beste 3-poengsskyttere, med 5 av 8 og totalt 15 poeng. Armani Flannigan var toppscorer med 22 poeng, Nikola Vasojevic styrte fra pointguarden og hadde 15 poeng og 4 assists, men ble hemmet av feiltrøbbel.

Petar Kutlesic var stor for Miners med 16 poeng og 14 returer, Aly Hudgins landet på 15 og 8 i de samme kategoriene og hjemmelaget vant returstatistikken klart, 44-33.

Nikolas Skouen lyktes ikke som han kan med 3-poengerne (1 av 6), men var toppscorer med 21 etter 7 av 10 på 2-erne og 4/5 på straffer.

 

To seire fra Askers rekord

Kongsberg Miners er nå på 21 strake seire, to unna Asker Aliens’ rekord på 23 fra 2017/18-sesongen.

- Vi vet jo om at vi er ubeseiret, men det er ikke noe vi går rundt og snakker om. Det viktige for oss er å fokusere på å spille best mulig basketball. Men vi har god mulighet nå til å vinne vårt tredje seriemesterskap på fire sesonger, og det vil gi oss den viktige hjemmebanefordelen i sluttspillet, understreker Juan Ferrales.

- Samtidig vet vi at på en hvilken som helst dag kan lag løfte seg over vanlig nivå. Vi må være forberedt på at det blir tøffere, nå som lag også er bedre kjent med oss og har spilt mot oss flere ganger. Fyllingen i Bergen onsdag blir en god test for oss, sier Ferrales.

Der håper Miners å ha Joshua Hart med igjen. Den amerikanske guarden fikk hvile mot Frøya etter to overtråkk nylig.

Etter kampen mot Fyllingen er Kongsberg Miners’ to neste kamper borte mot Nidaros Jets lørdag 1. og hjemme mot Tromsø Storm søndag 2. februar.

 

Poengscorere:

Kongsberg Miners: Nikolas Skouen 21, Juan Ferrales 18, Petar Kutlesic 16, Aly Hudgins 15, Max Richardson 7, Matias Save 6, Nicolai Østbye 6, Christoffer Heggelund 2.

Frøya: Armani Flannigan 22, Ognjen Nisavic 20, Haakon Heradstveit 15, Nikola Vasojevic 15, Arne Ingebrigtsen 13, Ulrik Stranger-Johannessen 4.