Stående til venstre: Nikolai Schirmer Bakre rad fra venstre: Håvar "Ausa" Brattli, Morten «Styrra» Styrvold, Helge Øberg, Kristian «K-man» Mortensen, Magnus «Fus»Fusdahl, August "Auga D" SchirmerNedre rad fra venstre: Nikolai Lindvaøl, Joël Louis Schwalenstöcker, Jon Nilsen, Øyvind Albert, Martin "Bron" Pettersen Foto: Facebook
Stående til venstre: Nikolai Schirmer Bakre rad fra venstre: Håvar "Ausa" Brattli, Morten «Styrra» Styrvold, Helge Øberg, Kristian «K-man» Mortensen, Magnus «Fus»Fusdahl, August "Auga D" SchirmerNedre rad fra venstre: Nikolai Lindvaøl, Joël Louis Schwalenstöcker, Jon Nilsen, Øyvind Albert, Martin "Bron" Pettersen Foto: Facebook

Tromsø Ravens gir seg

Etter nesten 15 år oppløses nå laget som ble startet opp etter inspirasjon fra amerikansk tv-serie. Vi har snakket med laget og fått med en knippe fortellinger fra basketballaget Tromsø Ravens sin tid.

I 2003 kom den amerikanske dramaserien One Tree Hill på norsk tv. Serien handlet om to halvbrødre, Lucas og Nathan Scott, som hadde et problematisk forhold til hverandre. Begge hadde et talent for basketball, og spilte på samme skolelag, «One Tree Hill Ravens». Dette gjorde at de kom nærmere hverandre enn de ønsket.

En av dem som fulgte med på denne serien, var Tromsøgutten August Schirmer. Med så godt som ingen erfaring med basketball, ble han likevel så inspirert at han ville starte Tromsøs svar på dette laget. I 2007 hadde de klart samle nok spillere enten med erfaring eller høyde, og målet deres var klart; De sku rykke opp til 1.divisjon innen to år, BLNO om fem. Tromsø Ravens var et faktum. Schirmer har selv en bror som også spilte for Tromsø Ravens, på spørsmål om det var samme rivaliseringen i brødreforholdet som i tv-serien er han lattermild i svaret sitt.

«Om det va noe rivaliseringsaspekt va det nok heller med Varden (Tromsø Storm sitt farmerlag) hvor flere av spillerne gikk på samme skole som oss, og som vi møtte i første kamp. Den endte mot alle odds med seier til Ravens, for anledninga i hvite t-skjorte fra Hennes og Mauritz med nummeret tusja på. Mot slutten av en seig, lavtscorende affære fant Jon Nilsen fram gamle 3-poengskunsta og sikra 32 - 29-seier. Med effekt av et publikum bestående av foreldra og Kongsbakken-elever stormet banen, mens slukkøra Varden spillera tusla i garderoben. Det va den eneste kampen vi vant hele sesongen sånn jeg husker det».

15 år etter denne kampen møter vi Tromsø Ravens på det som skal bli den siste rasteplassen, Casa Inferno. De har samlet seg for et siste måltid sammen for å hedre laget som har bragt et fellesskap med mange gode minner, og mye underholdning. 

– Har vi ikke fortsatt et styre, spør tidligere Ravens-spiller Rudolv Selnes Opdal.

– Joda, du er med i styret, svarer nestleder Christian Eckhoff. 

Latteren bryter ut rundt bordet. Det mimres over tidligere kamper og turer. Som da laget spilte seriekamper i Bardu en helg. Det var bare 4 spillere som kunne være med. Da plukket de like godt opp søskenbarnet til Ravens-spilleren Eirik, som bodde på Moen. Nykommeren fikk seg en liten time i bilen på å lære seg reglene ettersom han hadde aldri rørt i en basketball. 

– Det viktigste var at man var en ålreit fyr. Hadde man basketerfaring, var det selvfølgelig et pluss, sier Eirik Søreng. 

Daniel Sollid, guard på Ravens-laget,  sier hans beste minne var da faren og lillesøsteren var på romjulskamp. Daniel spilte en solid kamp med tosifret poengskår. Da han da møtte dem etter kampen, var faren henrykt og sier forundret: «Jeg visste ikke at du kunne kjøre truck». Faren hadde observert sønnen kjøre trucken da de rigget hallen for kamp; Daniel hadde kjørt frem tribunene.

 

Etter et par år som etablert lag ble romjulskamp mot T-Town Trashers et slags varemerke. 

– Det startet vel med at fraflyttede basketspillere som var hjemme i jula ønsket å spille kamp.  De rasket sammen sitt eget lag kun for denne spesielle anledningen, forteller Magnus Fusdahl. 

T-Town Trashers har hatt tidligere eliteseriespillere på laget sitt, spillere som Marius Lind, Dennis Johansen, Jan Heier Johansen, Runar Ytrehus og Lars Flydal for å nevne noen.  Og akkurat som i «Grevinnen og Hovmesteren»: Same procedure every year: T-Town Trashers stakk av med seieren, Ravens-spiller Markus Petros Karlsen sørget for å være på det vinnende laget, for i romjula spilte han for T-Town Trashers. Det måtte 7 år til før Ravnene endelig klarte det umulige. I 2016 stakk Tromsø Ravens av med seieren, og det er siste gangen det er blitt spilt romjulskamp. Tilfeldig?

Ravens

Jon Nilsen i en drive på romjulskampen 2011. Foto: Facebook

Du kan lese om et par av kampene her:

2013 (Nordlys

2013 (Itromso)

2014

 

I likhet med T-Town Trashers har også Tromsø Ravens hatt spillere med eliteerfaring på laget. Aslak Smalås, Rudolv Selnes Opdal og Vegard Slettli Hansen for å nevne noen. En som gikk mot strømmen så å si, var Håvar Brattli. Han er et produkt av Tromsø Ravens og ble senere tidenes eldste debutant i BLNO.

– Håvar kom til prøvespill hos oss i 2011 etter å ha tilbrakt tid på college i USA. Det tok oss ca 5 sekunder før vi innså at han var «the real deal», sier Magnus Foen.

Tromsø Ravens har vært definisjon på det norsk basket skal stå for; inkluderende, gøy og målrettet. Et lag for alle, med fokus på bare å spille, og å ha det artig. Hvem vet, etter noen rare år med pandemi og krig, ville ingenting vært bedre enn om romjulskampen får sin renessanse.

Tromsø Ravens

En siste farvel på Casa Inferno. Fra venstre: Håvar "Ausa" Brattli, Vegard Slettli Hansen, Markus Petros Karlsen, Christian "EasyE" Eckhoff, Daniel Sollid, Magnus «Fus»Fusdahl, Eirik "SYRA" Søreng, Rudolv Selnes Opdal