Jonas_Perkis_Singsaker2.JPG

Jonas fikk proffkontrakt i Spania

Jonas Øverdahl Perkis fikk proffkontrakt etter 3 dager på EBA Pro Placement Camp i Barcelona.

Jonas Øverdahl Perkis er den første spilleren fra Trøndelag som får proffkontrakt i Spania. Ronny Karlsen Ahlberg fra Flatåsen var første profesjonelle basketspiller i utlandet fra NBBF Region Midt, med et opphold i Sundsvall i Sverige. Ronny spilte også sluttspillkamper for Sint Jan Basket Antwerpen i Belgia.

Jonas begynte å spille basketball i Singsaker Basketballklubb og var medlem der helt til han dro fra Norge. De siste årene hadde han parallell spilletillatelse og spilte også sammen med Sverresborg Hoops Elite i BLNO. I tida på Charlottenlund videregående skole hadde han stor glede av morgentreningene for de som ville satse, en flott ordning organisert av NBBF Region Midt.

Han hadde tidlig ambisjoner om å satse på basketball og i august 2014 dro han og Ares Ignoumba (også fra Singsaker) til Las Palmas i Gran Canaria for et år på The Canaries Basket Academy. Her møtte de et nytt hardt treningsregime de ikke var vant til fra Trondheim, med mye trening og mye fokus på drilling og plays. De fikk også treffe unge lovende spiller fra hele Europa og knyttet mange gode vennskap og kontakter.

The Canaries Basket Academy er ansett som et godt sted å være for å bli sett av amerikanske talentspeidere. De ser på spillere i den lokale serien, og de møter også opp på treningene. Jonas ble sett og fikk et tilbud fra Marshalltown Community College, Iowa, USA, med et delvis stipend for en 2-årig college grad og spilte på Marshalltown Tigers. De spiller i NJCAA Division I i Midtvesten i USA. Igjen var overgangen stor med et enda strengere treningsregime og disiplin, i tillegg til overgangen til å være student på et amerikansk college. Studenttilværelsen er annerledes med undervisning både sent og tidlig, man kanskje aller mest kulturelt fordi i USA deler studenter rom med vanligvis en eller flere andre studenter. Etter 2 år i Marshalltown fikk Jonas en grad i Liberal Arts, noe som gir tilgang til å gå over til et vanlig college.

Jonas fikk deretter tilbud av Florida Memorial University i Miami som spiller på Miami Lions. Miami Lions spiller i NAIA Division II som er et annet college seriessystem. Overgangen flyttemessig var grei, men det tok lang tid og mange omveier å få gjort klar overgangen lisensmessig. Den største forskjellen på NJCAA og NAIA er at NAIA også krever at du ikke bare studerer, men at de akademiske resultatene dine er over et visst nivå. De følger konstant med, og om resultatene skulle gå under nivået i løpet av semester så får du ikke spille, men må sette deg på skolebenken og forbedre resultatene. Jonas opplevde å gå fra en småby i Iowa til en storby i Florida og en helt annen kultur. Overgangen var tøff, men spillet ble bedre og han fikk mer tillit hos treneren og mer spilletid.

Som basketballspiller og student i USA må du være villig til å jobbe hardt, og holde motivasjonen oppe. Treningene er mange og harde og skolearbeidet krever sitt. En vanlig dag kunne se slik ut:

  • 06:00 - 8:30 Trening

  • Frokost

  • Forelesninger og skolearbeid

  • Lunsj

  • Styrketrening

  • Skolearbeid

  • Middag

  • Kveldsforelesninger

I en sesong spilte de et sted mellom 40 og 50 kamper.

 

Jonas har en Bachelor i Business and Administration fra FMU og har kommet hjem til Europa. Han er klar til å ta fatt på en karriere som proff basketballspiller. Starten gikk 25. januar der han etter søknad fikk en av 20 plasser ved EBA Pro Placement Camp i Barcelona. Allerede etter 3 dager på campen skrev Jonas kontrakt med en europeisk agent og fikk 29. januar beskjed om at han skal spille på Caja Rural de Zamora resten av sesongen 2019/2020. Jonas har nå spilt 3 kamper for Zamora, før sesongen ble utsatt på grunn av koronasituasjonen.

Eventyret er i gang, så følg med på fortsettelsen.