Norges Basketballforbund / Nyheter / 2020 / Nesodden og Ullern klare for Kypros!
Nesodden Baskets Lead4Peace-prosjekt er blitt tildelt støtte fra Aktiv Ungdom ni ganger, og har blant annet vært to ganger i MIdtøsten. Her er halve gruppen samlet på dagstur til Jerusalem. De israelske lagene i PeacePlayers-konseptet er mikset og består av både jøder og palestinere. FOTO: NESODDEN BASKET
Nesodden Baskets Lead4Peace-prosjekt er blitt tildelt støtte fra Aktiv Ungdom ni ganger, og har blant annet vært to ganger i MIdtøsten. Her er halve gruppen samlet på dagstur til Jerusalem. De israelske lagene i PeacePlayers-konseptet er mikset og består av både jøder og palestinere. FOTO: NESODDEN BASKET

Nesodden og Ullern klare for Kypros!

Aktiv Ungdom innvilget to prosjekter fra idretten i første søknadsrunde i 2020. Begge kom fra basket: Ullern og Nesodden får til sammen 77 992 euro, over 900 000 kroner.

- Jeg tror det er niende gangen vi får støtte til prosjektet vårt. Det viser at vi gjør noe som er viktig ikke bare for Nesodden Basket, men også for samfunnet vi lever i, sier Gøril Wold Wægger.

Etter ni år som styreleder i basketgruppa i Nesodden IF vier hun nå fritiden til prosjektet hun og mannen Roar igangsatte i 2013, Lead4Peace.

- Nesodden har vært flere ganger på Kypros, to ganger i Midtøsten og én gang i Nord-Irland, og i tillegg var det en utveksling til Norge vinteren 2017 da 70-80 ungdommer fra de samme landene og områdene samt fra Sør-Afrika besøkte oss, forteller Gøril Wold Wægger.

- Disse prosjektene har utviklet ungdommene som har vært med, gjort dem tryggere på seg selv, mer åpne og mer tolerante. De spiller basket, har workshops og læring rundt kommunikasjon, respekt og tillit. Våre spillere møter ungdommer fra folkeslag som lever i konflikt og krig med hverandre. De har brutt barrierer, fastslår Wægger.

 

Jøder og palestinere på samme lag

Lead4Peace-prosjektet har utspring i PeacePlayers International, som ble stiftet i 2001 i Sør-Afrika og som i dag har hovedkontor i Washington D.C.

PeacePlayers er en ideell organisasjon som har konsentrert seg om konfliktområder, og premisset er at «barn som kan spille sammen, kan også leve sammen».

Derfor er lagene og gruppene Nesodden har møtt, mikset: Katolikker og protestanter fra Nord-Irland på samme lag, jøder og palestinere i Israel, gresk-kyprioter og tyrkisk-kyprioter fra det delte Kypros.

Gøril Wold Wægger tok den første Kypros-turen i 2013 sammen med kollega Caroline Åkesson, og så flyttet hele familien Wold Wægger til Kypros i 2015.

- Vi tok oss et delvis friår og valgte å dra dit for å jobbe med PeacePlayers. Vi ble så forelska i prosjektet at vi ville være der, lære mer om det og ta det med oss hjem.

- Vi etablerte Lead4Peace i 2013 med egne midler, lokale midler og sponsormidler samt støtte fra Erasmus+, forteller ildsjelen som ble kåret til «Årets klubbleder» i norsk basket for 2017.

Med Wold Wægger som leder vant Nesodden Basket også «Årets vekstpris» i NBBF for 2019, til klubben med størst vekst i medlemsmassen.

 

13,7 millioner i støtte

Erasmus+ er EUs program for utdanning, opplæring, ungdom og idrett og sorterer under Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet. Aktiv Ungdom-delen av Erasmus+ støtter prosjekter av og for ungdom (13-30 år) og de som arbeider med ungdom.

I første søknadsrunde for 2020 ble 13,7 millioner kroner delt ut til søkere fra åtte fylker. Aktiv Ungdom fikk inn 85 søknader fra 53 organisasjoner og innvilget 28 prosjekter, hvorav to fra idrett – begge fra basketball.

Temaene for søknadene var blant andre ungdomsdeltakelse, klima, kultur og kreativitet, integrering av flyktninger, inkludering, likestilling mellom kjønnene og like muligheter.

Nesodden skal denne gang til en utveksling på Kypros for Norge, Nord-Irland og vertslandet.

­- Vi skal reise med 12 ungdommer i alderen 15-16 år, men har en utvelgelsesprosess som er blitt litt utsatt på grunn av koronasituasjonen, forteller Gøril Wold Wægger.

- Det er planlagt å dra til Kypros i sommer, men den kan bli utsatt til senere i høst.

 

Ullern møter kyprioter, borte og hjemme

Nesodden får 28 808 euro til sitt prosjekt – rundt regnet 333 000 kroner. Ullern innvilges 49 184 euro til sitt «Dialogue and basketball»-prosjekt, 568 000 kroner.

Ullerns jenter født 2004-06 skal ha utveksling med U16-jentene fra Kypros’ ledende basketballklubb, Keravnos.

Nikosia-klubben vant det kypriotiske mesterskapet for menn i 2019, mens kvinnene ble nummer to. Keravnos var i semifinale med begge sine lag da serien ble avbrutt og sluttspillet avlyst på grunn av koronapandemien. Klubben er kjent for å ha det beste basketball-akademiet på øya.

Ullern skal etter planen til Kypros i uke 40 (høstferien), mens Keravnos kommer til Oslo i februar 2021.

- Vi er overlykkelige over å få så mye penger til et prosjekt som er viktig både for basket og for jentene våre, sier Ellen Hamremoen, lagets trener.

- Spillerne får internasjonal basketerfaring, oppleve bra nivå, får basketnettverk og venner for alltid.

Fellesnevneren for Nesodden og Ullern er igjen Wægger, ettersom 05-modellen Camilla Wægger er blitt Ullern-spiller.

- Gøril Wold Wægger er en drivkraft i mange sammenhenger, og har utformet søknaden. Det var ingen overraskelse at hun klarte å dra i land dette her, men veldig gøy, understreker Hamremoen.

- Jeg syns det er spennende at hun introduserer oss for en idé om å utveksle basketball og kultur med et annet land. Jentene fra begge lag vil lære hverandre å kjenne med basketball som møtepunkt og med landenes kultur.

 

- Må utvide tankesettet

Tildelingen fra Erasmus+ Aktiv Ungdom foregår tre ganger i året, og neste søknadsfrist er 7. mai.

Gøril Wold Wægger håper flere norske klubber vil søke etter hvert.

- Mitt budskap til NBBF er at det ligger så mye penger der, så jeg oppfordrer flere til å bli med. Jeg hadde innlegg på en laglederhelg for en tid tilbake der jeg fortalte om mulighetene der ute. Men mange tenker kanskje ikke kreativt nok og må utvide tankesettet. Da er det så mye å hente, mener hun.

Men hvordan ble det konfliktfrie Norge viklet inn i PeacePlayers?

- Først og fremst på grunn av pengene vi kom inn med. Men når det er sagt, var det også fantastisk for de ungdommene som besøkte oss her i Norge å se at demokrati, likestilling og frihet er mulig å oppnå. Vi er med på å bringe håp for framtida. Noen av ungdommene som bodde her var nærmest sjokkert over at man kunne gå ut av huset for å besøke en venn, alene om kvelden og uten tilsyn og frykt, forteller Gøril Wold Wægger.

Deltakerne i Lead4Peace mottar bevis, EUs Youth Pass og diplom for sin deltakelse.