– Målet er at vi hvert år kan reise til Dublin med seniorlandslagene og kanskje også U20-landslagene for at de skal få samme stabilitet og forutsigbarhet som de øvrige U-lagene våre, forteller Kevin Juhl-Thomsen, sportssjef i NBBF.
I den ferskeste FIBA-rankingen for menn er Norge nummer 78 og Irland 81 blant de 157 nasjonene på rankingen, nummer 36 og 37 blant de 47 europeiske.
Over Irland i FIBA-rankingene
FIBA-rankingen for kvinner har Norge på 67.- plass og Irland på 81. blant 118 lag, de er 32 og 38 blant de 46 i Europa.
– Det kan sikkert være år og årganger der vi mener vi er sterkere enn dem eller de er sterkere enn oss, eller kanskje damene er sterkere og herrene svake eller omvendt, men jeg tror det å ha de faste aktivitetene kan bli utrolig viktig for lagene og spillerne våre.
Rykket opp i A-divisjonen
Samtidig har Irland de siste årene fått fram lag som har hevdet seg godt i B-EM og rykket opp i A med U18-jentene i 2017, da de selv arrangerte mesterskapet i National Basketball Arena der også kampene mot Norge skal spilles.
En basketnasjon å sammenligne seg med, mener Kevin Juhl-Thomsen.
– De satser litt på samme måte som oss og prøver å ta seg fram. De er også veldig interessert i samarbeidet og det er viktig for oss. De er dyktige til å legge til rette og en veldig spennende samarbeidspartner for fremtiden.
Irland betaler for Norges kvinnelandslag
For begge de norske landslagene blir kampene i Dublin velkommen matching.
Senior menn skal allerede den påfølgende helgen innlede prekvalifiseringsrunde 2 for 2027-VM med bortekamp mot Danmark i København, og har deretter Kroatia og Danmark i Åsane Arena i Bergen onsdagene 6. og 13. august, før de avslutter borte mot Kroatia i Opatija lørdag 16. august.
Senior kvinner møter Nederland i to kamper i Åsane Arena 9. og 10. august og som skal i gang med EM-kvalifisering i november.
– For herrene var det helt nødvendig å få en oppkjøring og få spilt noen kamper og en veldig perfekt timing at dette kom inn, forteller sportssjefen.
– For senior kvinner hadde vi egentlig takket nei fordi vi hadde brukt budsjettet vårt på august-samlingen med kampene mot Nederland, men Irland var så interessert i å få oss med at de ville dekket reiseomkostningene våre, så ville det vært frekt av oss ikke å stille opp.
– Men det er bare i år de betaler reisen vår, presiserer Juhl-Thomsen.
Avtalen er ellers som den pleier å være i internasjonal basket: arrangørlandet dekker overnatting og mat, det tilreisende laget betaler sin egen reise,
Tidspunktet for Norges besøk i Dublin vil kunne variere fra år til år, avhengig av den internasjonale kalenderen.
Mange fravær
Landslagssjefene Mathias Eckhoff og Gunnar Nesbø tatt ut sine tropper til Dublin, og mangler flere sentrale spillere.
Eckhoff må klare seg uten Chris-Ebou Ndow, Mikkel Kolstad og Kristian Sjølund som er skadet og i tillegg har Sjur Dyb Berg, Stian Mjøs og Tobias Rotegård som alle har meldt forfall til høstens kamper.
Nesbøs kvinnelandslag får ikke med USA-baserte Aurora Sørbye, Karyn Sanford, Sophia Priestley og Aurora Toyomasu og heller ikke Maria Thoresen Myklebust som er opptatt i USA i noen uker til, men satser på å spille i Europa neste sesong – og følgelig vil være disponibel i november- og februar-vinduene i EM-kvalifiseringen.
Spennende nykommere
Anna Hovig Wikstrøm som skal til Duke og duoen Sivert Nordheim og William Kruse som skal spille D1 for henholdsvis Indiana State og University of Pennsylvania er derimot med i troppene.
Mest spennende er nykommerne Milovan Savic og Micol Torresani.
2,05 m lange Savic (37) har spilt i Gimle siden 2018/19-sesongen, har fått sitt norske pass og er klar for å gi Norge viktig rutine, høyde og klasse i VM-kval-kampene mot Danmark og Kroatia.
Micol Torresani (26) kom til Norge og Tromsø Storm Ungdom høsten 2019 og har spilt for Ullern de siste fire sesongene. Hun er ennå ikke norsk, men skal gjennom tester og eksamener med muntlig norsk i høst og kan rekke å få statsborgerskapet og passet til EM-kvalifiseringen starter i november. Eller iallfall til februar-vinduet i samme kvalifisering.
Privatlandskampene mot Irland og Nederland kan den italiensk-fødte pointguarden uansett spille.
Følgende spillere er tatt ut til landskamper for senior menn i Dublin 26. og 27. juli:
Andrija Blatancic, NPC Rieti (Italia)
Lars Nilsen, Rotterdam City (Nederland)
Ludvik Mürer Bergseng, Baxi Manresa (Spania)
Harald Eika Frey, Bilbao Basket (Spania)
Sivert Wærstad Norheim, Indiana State (USA)
William Ljones Kruse, University of Pennsylvania (USA)
Aksel Hvalgård Borg, Frøya
Lars Mensah Espe, Fyllingen Lions
Bouna Black Ndiaye, Fyllingen Lions
Jørgen Odfjell, Gimle
Milovan Savic, Gimle
Hallvard Venstad Staff, Gimle
Johannes Rydningen Lange, Tromsø Storm
Marcus Larsson, Ullern
Følgende spillere er tatt ut til landskamper for senior kvinner i Dublin 26. og 27. juli:
Severine Uggen, Magik Basket Parma (Italia)
Karoline Teigland, Alvik (Sverige)
Anna Hovig Wikstrøm, Duke University (USA)
Siri Granheim, Asker Aliens
Alva Håseth Julsrud, Asker Aliens
Maren Vieth Mildestvedt, Asker Aliens
Tori Solberg Halvorsen, Ullern
Vilde Havnes, Ullern
Micol Torresani, Ullern
Stine Hoff Austgulen, Ulriken Eagles
Synne Jacobsen, Ulriken Eagles
Sunniva Sørbye, Ulriken Eagles