Norges Basketballforbund / Nyheter / 2025 / – Har stått i det og lært mye
Sofie Hoelsbrekken setter fart forbi Lara Mayr i et norsk angrep mot Østerrike søndag.
FOTO: FIBA.COM
Sofie Hoelsbrekken setter fart forbi Lara Mayr i et norsk angrep mot Østerrike søndag. FOTO: FIBA.COM

– Har stått i det og lært mye

Et slitent norsk U18-landslag kom skjevt ut mot Østerrike og var sjanseløse i kampen om 19.- plassen i B-EM selv om de konkurrerte litt bedre etter pausen. Dermed fikk Norge bare Kosovo bak seg i mesterskapet.

U18 kvinner Norge – Østerrike 48-90

– Vi hadde selvfølgelig håpet på bedre resultater, men må stikke fingeren i jorda og erkjenne at vi konkurrerer mot lag som har en annen treningshverdag og andre forutsetninger. Vi har selvinnsikt nok til å vite hvem vi er, sa Dana Meknas etter at EM var over med bare én norsk seier i NBA-hallen i Vilnius:

78-66 over Kosovo fredag, resultatet som sendte Kosovo ned på 21. og siste plass i B-EM og Norge inn i kampen om 19.- plassen.

Så er det jo et C-EM under der igjen, i Andorra senere i juli. Der har nasjoner som Georgia, Albania og Kypros som ofte har vært i B valgt å delta sammen med Andorra, Armenia, Gibraltar og Malta.

Som pluss Kosovo (som U18-jentene slo) – og minus Gibraltar er identisk med de sju nasjonene Norge møtte og beseiret i Small Countries-EM for senior kvinner i fjor sommer.

 

– Totalbelastning

– I dag var det litt tomt for bensin, det har vært en tung turnering med noen tøffe tap og totalbelastningen har vært stor, så det ble litt flatt i dag. Vi hadde for høye skuldre da det begynte, forklarte U18-landslagstreneren.

– Men vi har stått i det og har lært mye, presiserte Meknas.

– Selv om vi var forberedt på at det skulle være tøffere, er dette veldig annerledes enn jentene enn jentene er vant til hjemmefra. Vi har snakket om utvikling og føler at alle spillerne har tatt steg gjennom nordisk og EM.

 

Kom skjevt ut

Samtidig var det en overraskelse og skuffelse at Norge skulle være til de grader underlegne i en kamp mot et lag som hadde tapt alle sine fem foregående kamper i mesterskap, riktignok med flere jevne resultater.

Men etter en miserabel start med 0-6 og 3-14 var det som om selvtilliten og troen forsvant hos de norske spillerne.

Det lysnet litt da Sofie Hoelsbrekken la en trepoenger til 7-14 og Milena Lund fintet seg fri og la inn 9-17, men så fikk Østerrike 7-0 ut førsteperioden og så raste de hvitkledde fra inn mot halvtid til 48-17.

 

For mange turnovers

Heldigvis klarte Norge å løfte seg litt i de to siste periodene og iallfall begynne å treffe og score litt.

Men 40 turnovers mot et middels østerriksk lag var altfor mange og førte til 19-41 i poeng etter turnovers. Østerrike hadde 28-7 i fastbreak-poeng og kom for lett til også i etablert angrep, med 62 av 90 poeng inne i feltet og som regel etter kutt til layups.

 

Alle lag presset helbane

– Ferdighetsnivået vårt er ikke høyt nok og samtlige lag har presset fullbane mot oss, forteller Dana Meknas.

– Det er mye mer fysisk enn vi er vant, tempoet er høyere og vi har hatt utfordringer med «decision-making» i fart og mot press.

Norge snittet på 28,7 turnovers pr. kamp, men her hadde både Østerrike (29,3) og Nord-Makedonia (29) flere og mange lag nesten like mange.

 

Tilskuere da Sverige vant finalen

Etter kampen satte den norske gjengen kursen for Alytus, en times kjøring fra Vilnius, der bronsekampen og finalen ble spilt.

Kroatia slo hjemmelaget Litauen 88-83 og tok den tredje opprykksplassen til neste års A-EM, mens Sverige imponerte ved å ta gullet i B-EM med 77-69 over Tyskland etter å ha avgjort de siste 5 minuttene.

Samtidig spilte Finland finale i A-EM på La Palma og kjempet helt til slutt før de måtte gi tapt for vertsnasjonen Spania (72-81).

Island sikret femteplassen i B-EM med en sterk seier over Storbritannia, Estland var kvartfinalist og ble nummer 8, mens Danmark som endte på 15. plass spilte helt jevnt mot flere av topplagene, blant annet med tap 98-100 mot Kroatia.

Det sier litt om hvor nivået i nordisk i Södertälje var.

– Vi gleder oss til finalen og skal også gå gjennom kampene våre og se litt på alt vi gjorde bra, for det var også mye. Alle har hatt gode opplevelser her, forsikret Dana Meknas før laget reiste ut til Alytus.

 

Svensk MVP

Shiloh Kalenga var finalens suverene toppscorer med 29 poeng, og den 1,84 m lange forwarden fra Fryshuset ble også kåret til turneringens MVP.

De øvrige fire på Allstar-laget var Gabija Galvanauskaite (Litauen), Clara Bielefeld (Tyskland) og Kroatias sterke duo Lea Vukic og Lena Bilic. 

 

Poengscorere Norge: Milena Lund 11, Astrid Laugen 9, Siena Sanford 8, Oda Marie Tveiten 8, Nora Nyland Rotherud 6, Sofie Hoelsbrekken 5, Sofia Brown 1.

Toppscorere Østerrike: Christina Köppel 17, Maria Brunner 15, Lara Mayr 15.

 

RESULTATER B-EM U18 KVINNER, LITAUEN

Finale: Sverige – Tyskland 77-69

Bronsekamp: Kroatia – Litauen 88-83

Kamp om 5. plass: Island – Storbritannia 62-56

Kamp om 7. plass: Nederland – Estland 74-66

Kamp om 9. plass: Slovakia – Bulgaria 79-61

Kamp om 11. plass: Luxembourg – Aserbajdsjan 67-54

Kamp om 13. plass: Romania – Irland 73-50

Kamp om 15. plass: Danmark – Ukraina 91-69

Kamp om 17. plass: Bosnia-Hercegovina – Nord-Makedonia 79-69

Kamp om 19. plass: Østerrike – Norge 90-48

Kosovo ble nummer 21 i mesterskapet.

 

Sverige, Tyskland og Kroatia rykker opp i A-divisjonen 2026.

Israel, Portugal og Hellas rykker ned i B-divisjonen.

 

A-EM, LA PALMA

Finale: Spania – Finland 81-72

Bronsekamp: Frankrike – Belgia 72-47

Kamp om 5. plass: Polen – Italia 69-60

Kamp om 7. plass: Serbia – Montenegro 75-51

Kamp om 9. plass: Ungarn – Latvia 66-60

Kamp om 11. plass: Tsjekkia – Slovenia 52-46

Kamp om 13. plass: Tyrkia – Hellas 71-48

Kamp om 15. plass: Portugal – Israel 58-52