Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / Utspilt av suverene svensker
Anna Linnea Hovig Wikstrøm sikter seg inn på kurven etter en drive og finte mot Sveriges Felicia Schölander. Ulriken-guarden hadde 9 poeng og 3 assists i tirsdagens kamp.
FOTO: ARILD SANDVEN
Anna Linnea Hovig Wikstrøm sikter seg inn på kurven etter en drive og finte mot Sveriges Felicia Schölander. Ulriken-guarden hadde 9 poeng og 3 assists i tirsdagens kamp. FOTO: ARILD SANDVEN

Utspilt av suverene svensker

Trøsten for Norges U18-jenter får være at de neppe møter like god motstand igjen i sommer som det svenskene ga dem i Täljehallen tirsdag. Men heldigvis: Sisteinntrykket var bedre. Igjen «vant» Norge tredjeperioden, og scoret mer enn Sverige også i den fjerde perioden. Et svensk lag som slakket av på tempoet og lot de beste spillerne hvile mye.

Norge – Sverige 44-80

– Vi snakket i pausen om at det er greit å tape for Sverige, men at det også handler om hvordan vi vil fremstå og hva slags lag vi skal være, forklarte assistentcoach Eirik Ljostveit etter at Norge hadde vist moral ved å avslutte sterkt i en kamp som startet på verst tenkelige vis.

Sverige valset over Norge med 17-2 etter 5 minutter, og underveis til pauseledelse 56-14 hadde svenskene også en 25-0-run (!) til 54-10.

Da var det vondt å være norsk spiller i Täljehallen.

De blågule kjørte tempo, presset Norge til 19 turnovers og satte 20 poeng bare på fastbreaks i de to første periodene.

 

Bedre arbeidsvilkår 

Sverige er favoritt til å vinne nordisk og har en knallsterk femmer. Men etter hvert fikk de beste spillerne lange pauser på benken. Stjernen og kapteinen Tiffany Barbosa og 198 cm lange Tilda Trygger spilte bare 13 minutter, Hanna Kajevic 18 og toppscoreren Kenaya Klimtman 20.

Og mot Sveriges «benk» ble det langt bedre arbeidsvilkår for Aurora Sørbye og det norske laget.

– Vi hadde en god kamp mot Finland i går (45-60), så spillerne hadde nok sett for seg at det skulle bli jevnere i dag enn det ble. Vi fikk aldri noen flyt, var for langt unna skytterne deres og jobbet ikke som vi gjorde mot Finland, konstaterte Eirik Ljostveit.

 

Vinner alle tredjeperiodene

– Men jentene gjør en veldig god jobb med å skru om og hjelpe hverandre til å komme i gang igjen. Vi vinner jo andre halvdel og for tredje gang tredjeperioden, men må jobbe med å ha den tenningen og intensiteten i 40 minutter, fastslo han.

Aurora Sørbye ble norsk toppscorer med 19 poeng, hadde 8 returer og ble feilet 7 ganger og ofte tatt hardt av det svenske forsvaret.

Anna Linnea Hovig Wikstrøm endte med 9 poeng og 3 assists.

Norges skyting var igjen langt under pari (25,4 prosent på field goals), likevel bedre enn mot Finland mandag. 27 turnovers er heller ikke akseptabelt, men 19 av dem kom før pause.

 

45 returer, 16 offensive

Derimot er reboundingen blitt langt bedre etter åpningskampen mot Island. Denne gang hadde de norske jentene 45 returer mot Sveriges 53 – og hadde 16 offensive.

Mot Estland tirsdag blir utblokkeringen og forsvaret viktig.

– De har backscreenplays og får mange layups mot alle lag, mye gjennom sine to store spillere, forklarer Eirik Ljostveit og snakker om Marta Eleri-Jaama på 1,90 og Keanda Koorits som er 1,83.

 

Planen: Å vinne

Estland og spesielt Danmark i de to siste kampene skal likevel være mer overkommelig motstand for de norske jentene. Estland slo Danmark kontrollert 60-42 tirsdag.

– Planen nå er å vinne, fastslo Anna Hovig Wikstrøm etter det tredje strake tapet.

 

Poengscorere Norge: Aurora Sørbye 19, Anna Linnea Hovig Wikstrøm 9, Aurora Grieg Toyomasu 6, Sophia Priestley 5, Lina Blanco 2, Helena Eckhoff-Eliassen 2, Hannah Tomren Kristoffersson 1.

Toppscorere Sverige: Kenaya Klimtman 20, Hanna Kajevic 15, Tilda Trygger 10.

 

RESULTATER NORDISK U18 KVINNER TIRSDAG

Finland – Island 71-51

Sverige – Norge 80-44

Estland – Danmark 60-42

Stillingen (seire-tap): Sverige 3-0, Finland 3-0, Island 2-1, Estland 1-2, Danmark 0-3, Norge 0-3.

 Kampene onsdag:

Norge – Estland (16.00), Sverige – Island (18.15), Finland – Danmark (20.30).