Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / Spilt og skutt i senk i EM-starten
Som i kampen mot Island i nordisk mesterskap her på bildet, måtte Oscar Hellebust gjøre mye på egen hånd i EM-starten mot Østerrike. Pointguarden fra Ullern og Bærum scoret 27 poeng etter sterke driver og blant annet 4 av 7 på trepoengere.
FOTO: ARILD SANDVEN
Som i kampen mot Island i nordisk mesterskap her på bildet, måtte Oscar Hellebust gjøre mye på egen hånd i EM-starten mot Østerrike. Pointguarden fra Ullern og Bærum scoret 27 poeng etter sterke driver og blant annet 4 av 7 på trepoengere. FOTO: ARILD SANDVEN

Spilt og skutt i senk i EM-starten

Norges U18-gutter ble overkjørt med 26-12 allerede i første periode mot Østerrike og var sjanseløse i første EM-kamp i Porto-forstaden Matosinhos.

Norge – Østerrike 64-97

Østerrike, som også er Norges neste motstander i EM-kvalifiseringen for senior menn – i Wien onsdag – viste seg å være et solid lag. Østerrikerne har normalt ikke hatt så mye bedre lag enn i Norge i flere av U-mesterskapene, men denne årgangen er det definitivt.

Fysisk og ferdighetsmessig var østerrikerne overlegne. De vant returstatistikken 49-24, satte 10 av 23 trepoengere og var best i alle skuddkategorier. De hadde også 52-26 i «points in the paint»-statistikken.

– Vi spilte helt forferdelig, uten innsats og «attention», fastslo Audun Eskeland.

– Vi taper mot et større og mer fysisk lag, men de kommer ikke med noe hokus-pokus og blir gjort ekstra gode av oss. Vi gjør ingen av de tingene vi skal gjøre, de får en masse poeng i transition og en hel haug med klin ledige skudd. Forsvaret vårt var altfor dårlig, konstaterte U18-landslagstreneren.

 

Møter Island søndag

Oscar Hellebust var et hederlig unntak, men alene om å være en konstant offensiv trussel for Norge. Pointguarden dro fouls på østerrikerne og utfordret de hvitkledde med både sterke driver og skudd. 27 poeng ble det på Hellebust som traff på 4 av sine 7 trepoengskudd. Resten av laget hadde 3 av 17.

– Klart at flere enn Oscar må melde seg på. Vi må prøve å eie litt spillestil, og det blir ikke noe lettere mot Island søndag, understreker Audun Eskeland.

Norge ble slått 96-60 av islendingene i åpningskampen i nordisk mesterskap i Södertälje siste uke i juni, etter 2-11 fra start og 9-28 tidlig.

– Jeg håper laget responderer skikkelig søndag. Vi må gjøre oss klare for å krige litt mer da, sier U18-coachen.

 

Ruvende østerrikere

Østerrikes 2,03 m lange center Fynn Schott var banens beste spiller og endte på 11 poeng, 12 returer, 5 assists og 2 blokker i løpet av sine 22 minutter på banen. Østerrike toppet ikke laget og ingen i startfemmeren spilte mer enn 23 minutter. Suljanovic-brødrene som begge spiller i italienske Reggiana er også spennende. Omer på 2,01 var lagets toppscorer med 15 poeng.

Norges motstandere var større og sterke, hadde fin ballflyt og fikk ballen ut til skyttere som traff godt. I tillegg spilte de aggressivt og fysisk tøft forsvar og la press på Norges angripere. Treffprosenten på field goals viser hvor mye lettere Østerrike fikk det: 59,4 prosent mot Norges 35,6. Med omtrent like mange skudd.

Turnover-statistikken gikk i Norges favør. Etter bare 8 turnovers til pause, ble det 20 – men Østerrike hadde 27.

 

Poengscorere Norge: Oscar Hellebust 27, Etienne Nasser Aspevik 9, Dante Olsen 7, Fredrik Kleivdal 5, Enzo Petroncini-Digranes 5, Elias Demoniere 5, Sivert Wærstad Nordheim 2, Scott Priestley 2, Jacopo Fanin 1, Vilji Alexandersson Wiik 1.

Toppscorere Østerrike: Omer Suljanovic 15, Jakob Konzet 14, Aleksej Kostic 13.

 

B-EM U18 MENN, RESULTATER FØRSTE RUNDE FREDAG

Gruppe A: Norge – Østerrike 64-97 og Storbritannia – Island 77-68.

Gjenstående kamper: Lørdag 22/7 Nord-Makedonia – Storbritannia og Island – Østerrike, søndag 23/7 Norge – Island (14.00) og Østerrike – Nord-Makedonia, tirsdag 25/7 Norge – Nord-Makedonia (19.00) og Storbritannia – Østerrike, onsdag 26/7 Norge – Storbritannia (14.00) og Island – Nord-Makedonia.

Gruppe B: Slovakia – Georgia 77-55 og Montenegro – Ungarn 71-57.

Bosnia-Hercegovina og Albania er de to øvrige lagene i gruppa og spiller sine første kamper lørdag.

Gruppe C: Nederland – Ukraina 85-67, Estland – Kosovo 68-60 og Romania – Irland 94-88.

Gruppe D: Bulgaria – Sveits 85-77 og Latvia – Belgia 85-71.

Portugal er det femte laget i gruppa og spiller sin første kamp lørdag.