Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / Som forvandlet med Gilchrese
Eric Gilchrese ledet Bærums angrep mot Fyllingen og ble toppscorer med 24 poeng i den andre NM-kvartfinalen. Her i skuddet med Nikolas Skouen i forsvar for gjestene. Devin Gilligan til venstre i bildet, Peter Bullock og Fiifi Aidoo (bak) til høyre.
FOTO: ERIK BERGLUND
Eric Gilchrese ledet Bærums angrep mot Fyllingen og ble toppscorer med 24 poeng i den andre NM-kvartfinalen. Her i skuddet med Nikolas Skouen i forsvar for gjestene. Devin Gilligan til venstre i bildet, Peter Bullock og Fiifi Aidoo (bak) til høyre. FOTO: ERIK BERGLUND

Som forvandlet med Gilchrese

Med Eric Gilchrese og Raivis Scerbinskis tilbake tok tabellsekser Bærum to seire over bronselaget Fyllingen og er klare for semifinaleserie mot Gimle, en reprise på fjorårets finaler. – De er et annet lag med Gilchrese, konstaterte Fyllingen-trener Calix Black Ndiaye, som fikk se amerikaneren bli toppscorer med 24 poeng og stoppe gjestenes MVP, Devin Gilligan.

Bærum – Fyllingen 87-73 (2-0 sammenlagt)

Frøya – Tromsø Storm 96-90 e.o. (2-0)

Ammerud – Kongsberg Miners 70-107 (0-2)

– Banens beste, fastslo Ndiaye, som måtte se Bærums 35-åring knuse Fyllingens håp om avansement.

Det var «vinn eller forsvinn» for gjestene, som kom sterkt tilbake etter å ha ligget 12 poeng bak tidlig i kampen og var i ledelsen 42-39 og 45-42 tidlig i tredjeperioden etter 3-poengere fra Fiifi Aidoo og Bouna Black Ndiaye, scoringer som begge ble besvart av treere fra Stian Mjøs, før Eric Gilchrese sendte hjemmelaget opp i 51-45 med to raske trepoengere.

Bærums skyttere ble igjen avgjørende:

Hjemmelaget satte 18 av 44 trepoengere – 40 prosent – med 6 av 11 fra Gilchrese og 5 av 11 fra Mjøs.

 

Pinjos fulltreffer

Men den viktigste sørget 19-årige Amar Pinjo for, 80-73 fra hjørnet med 1:30 igjen av kampen og like etter at Bouna Black Ndiaye hadde gitt Fyllingen nytt håp med reduseringen til 77-73.

Hadde Pinjo bommet der, ville gjestene hatt en god sjanse til å komme tilbake og snu det. Nå forsvant den i praksis.

– Veldig befriende å kunne vinne dette, sa Mathias Eckhoff, som ikke var så overrasket over at Fyllingen kom tilbake.

– De er et lag med masse gode spillere og mye «firepower», de har nærmest tatt personligheten til (Devin) Gilligan som har en utrolig fysisk tilstedeværelse og de har spillere som har vært på høyt nivå og vunnet, så dette var ikke noen «cakewalk».

 

Holdt Gilligan til 9 og 10 poeng

– Men det hjalp oss at Eric (Gilchrese) stepper opp. Når vi ikke er så gode kollektivt i angrep, hjelper det at vi treffer litt. Selv om det først og fremst er forsvarsbiten hans som er fantastisk, understreket Bærum-treneren.

Gilchrese sto over flere kamper med et vondt kne, men var tilbake i første kvartfinale mot Fyllingen onsdag da Bærum vant 109-95.

Nå er han både playmaker, skytter og scorer og forsvarsklippe i et Bærum-lag som jakter finale for andre år på rad. Den rutinerte amerikaneren spilte også glimrende forsvar spesielt på Devin Gilligan i begge kampene. Fyllingens nybakte MVP gjør langt mer enn å score, men snittet på 24 poeng i seriespillet og måtte nøye seg med 9 og 10 i de to kvartfinalene mot Bærum og slapp ikke til som han pleier.

 

Vil skape for de andre

– Jeg må først gi kred til Fyllingen som har hatt en flott sesong og som har noen av de beste spillerne i ligaen. Vi hadde ikke hjemmebanefordel heller, men Mathias gjorde en god jobb med å scoute Fyllingen og systemet deres, og vi holdt oss til vår plan og vårt spill, sa Gilchrese.

Han var nesten overrasket over at 3-poengerne satt som de gjorde.

– Jeg føler meg i mye bedre form nå, men skytingen min har vært litt ustabil. Vi har jo veldig gode skyttere i Stian (Mjøs), Ray (Raivis Scerbinskis) og Oscar (Hellebust), og så lenge jeg kan skape for de gutta og gi dem gode «looks», er jeg fornøyd, fastslo 35-åringen.

 

Venter på Mitchell

Bærum venter nå bare på at også Steffon Mitchell skal bli spilleklar igjen. Forwarden fra Boston College snitter på 17,8 poeng og 8,6 returer, og vil være en viktig brikke for de blåkledde i sluttspillet.

– Det er som om han har fått en lårhøne inn i hofta, han har en hevelse som må slippe taket, ellers er han sjanseløs, forklarer Mathias Eckhoff.

Gilchrese var kampens toppscorer med 24 poeng, men Sjur Dyb Berg mest effektiv etter 9 poeng, 18 returer, 4 blokker, 4 steals og 3 assists – pluss sedvanlig solid forsvarsspill.

Stian Mjøs endte med 19 poeng og 6 assists, Raivis Scerbinskis hadde 16 poeng og Amar Pinjo en solid kamp med 10 poeng og en matchavgjørende treer.

 

Spektakulær Aidoo

Fiifi Aidoo styrte mye for Fyllingen og var lagets mestscorende spiller med 21 poeng. Den finsk-ghanesiske pointguarden leverte flere spektakulære driver og satte 4 av 9 trepoengere.

Bouna Black Ndiaye hadde 16 poeng og 12 returer, Devin Gilligan 10 poeng, 14 returer og 6 assists, mens Nikolas Skouen ble passet godt og måtte nøye seg med 10 poeng – etter en sesong med snitt på 21,3 og i toppen av flere skuddstatistikker.

– Vi er egentlig der vi skal være, men så får vi noen unødvendige turnovers og samtidig setter de flere trepoengere. Da kommer vi aldri helt tilbake igjen, erkjente Calix Black Ndiaye.

– Men all honnør til Bærum som traff viktig skudd da det gjaldt. Vi manglet jo vår «inside guy» (Michael Steadman på 2,08) nå på slutten, men det er ingen unnskyldning, vi var rett og slett ikke gode nok, sa Fyllingen-treneren.

 

Poengscorere Bærum – Fyllingen (87-73):

Bærum: Eric Gilchrese 24, Stian Mjøs 19, Raivis Scerbinskis 16, Amar Pinjo 10, Sjur Dyb Berg 9, Oscar Hellebust 6, Jonas Øye Hansen 3.

Fyllingen: Fiifi Aidoo 21, Bouna Black Ndiaye 16, Devin Gilligan 10, Nikolas Kvåle Skouen 10, Ivars Zvigurs 6, Nicolas Gundersen Ballone 4, Peter Bullock 4, Christian Mikkelsen Skagen 2.

 

Nisavic sendte Frøya til semifinale

Tromsø Storm ledet med 11 poeng (60-49) i slutten av tredje periode, med 6 tidlig i ekstraomgangen (84-78 og 86-80) og da lagene gikk inn i siste minutt (88-87), men klarte likevel ikke å sikre seieren som ville gitt 1-1 i kvartfinaleserien mot Frøya og en tredje kamp i Tromsøhallen til uka.

Frøya var nærmest å vinne i ordinær tid da Johannes Lange iskaldt satte to straffekast og utlignet til 78-78 for Tromsø 16 sekunder før slutt – og hjemmelaget fikk siste angrep, der John Knight misset det avgjørende skuddet.

Men i likhet med i første kamp i Tromsøhallen (85-79) ble Ognjen Nisavic igjen matchvinner. Den serbiske guarden sendte Frøya i ledelsen 90-88 med en trepoenger 58 sekunder før slutt og drivet inn 92-88 i angrepet etter. En halvskadet Petar Radojicic kjempet inn 92-90, men Tromsø måtte stoppe klokka og sende Nisavic til straffelinja. Der gjorde 32-åringen ingen feil, traff 4 av 4 i sluttsekundene og sørget for 96-90 og semifinaleplass for Frøya – etter å ha scoret lagets 9 siste poeng i ekstraomgangens siste minutt.

Tromsø hadde uflaks med at 2,05 m lange Radojicic ble skadet i tredje periode og tydelig var hemmet i resten av kampen. Den serbiske centeren noterte seg for 14 poeng, 10 returer og 4 assists. William McDonald scoret 28, Cole Long hadde 16 poeng og 10 returer og Johannes Lange 17 poeng. Trepoengsskytingen var også bra igjen for Storm, med 42 prosent treff etter 12 av 28.

Ognjen Nisavic ble mestscorende for Frøya med 27 poeng og hadde i tillegg 7 returer, 4 assists og 3 steals. Ingen tvil om at den 1,95 m lange guardens comeback er viktig for Frøya inn mot semifinale mot Kongsberg Miners.

John Knight III var på banen i samtlige 45 minutter, styrte hjemmelagets spill og endte med 22 poeng, 8 returer, 4 assists, 4 steals og 3 blokker.

DeAngelo Stewart hadde 24 poeng etter 4 av 9 på treere, Christopher Dalland spilte 37 minutter og satte 4 av 8 fra trepoengsland og endte med 15 poeng.

 

Poengscorere Frøya – Tromsø Storm (96-90):

Frøya: Ognjen Nisavic 27, DeAngelo Stewart 24, John Knight III 22, Christopher J. Dalland 15, Samba-Johan Hellebust Jaw 5, Jørgen Lamo 3.

Tromsø Storm: William McDonald 28, Johannes Rydningen Lange 17, Cole Long 16, Petar Radojicic 14, Henrik Lange 4, Christopher Dobrée-Bell 3, Aron Nielsen Finstad 3, Anders Isaksen Solem 3, Joachim Vogt Aabel 2.

 

Full kontroll for Kongsberg: 107-70

Ammerud ledet etter første periode (22-17), men ble utklasset 34-14 i andreperioden på Apalløkka og kom senere aldri nærmere enn 9 poeng (50-59) før seriemestrene viste klasseforskjellen og dro fra til 107-70. Dermed er sesongen over for Ammerud, mens Miners går videre til best av fem-semifinaler mot Frøya.

Mustapha Dibba avsluttet en solid sesong med 30 poeng, 9 returer og 3 blokker etter en godt gjennomført kvartfinale.

Miners var likevel dominerende under kurvene, vant returstatistikken 45-31 med Aly Hudgins og Marin Mornar som kampens to dominerende spillere. Hudgins, Mornar og guarden og skytteren William Lybæk (4 av 7 på trepoengere) endte alle på 22 poeng, mens Xavier Green leverte en ny double-double med 14 poeng og 11 returer pluss 6 assists.

Spenstige dunker fra blant andre Åke Swahn og William Lybæk livet også opp i Apalløkkahallen.

 

Poengscorere Ammerud – Kongsberg Miners (70-107):

Ammerud: Mustapha Dibba 30, Andreas Xepapadakis Isaksen 14, Xavier Sewell 10, Bryan Battle 9, Jonatan Hjelseth Mæhlum 7.

Kongsberg Miners: Aly Hudgins 22, William Lybæk 22, Marin Mornar 22, Xavier Green 14, Åke Swahn 11, Simon Müller-Landsvik 6, Torgrim Sommerfeldt 5, Ionas Berg Garras 5.