Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / Oppsal øyner sluttspillplass
Jacob Tryon ble matchvinner med scoringen til 91-87 i sluttsekundene mot Tromsø Storm. Bildet er fra Oppsals seier over Ammerud, lagets første i debutsesongen i BLNO. Nå er det blitt fem. FOTO: ERIK BERGLUND

Oppsal øyner sluttspillplass

Enda et topplag måtte gi tapt, Oppsal tok sin femte seier i debutsesongen i BLNO – og alle har vært på hjemmebane!

Oppsal – Tromsø Storm 91-87

– Veldig deilig! Nå har vi slått både Fyllingen og Tromsø og vist at på banen vår er det ikke bare å komme og vinne, fastslo Jarl Jespersen etter seieren som sendte Oppsal opp i ryggen på Centrum Tigers og som ga debutantene et lite pusterom i bunnstriden.

Med 5-13 i seire og tap har Jespersens menn fått en luke ned til Asker Aliens (3-16) og Nidaros Jets (2-20), som pr. i dag innehar de to plassene som betyr kvalifiseringsturnering for fortsatt BLNO-spill.

Samtidig er Oppsal bare én seier bak Centrum Tigers (6-13), som de møter i Oppsal Arena onsdag.

Vinner de blåkledde Oslo-derbyet, kjemper de likt med Centrum i kampen om den åttende sluttspillplassen.

Fem lag slått i Oppsal Arena

Og nettopp hjemmearenaen er blitt et slags fort for BLNO-debutantene. Alle de fem seirene er kommet i Oppsal Arena:

Ammerud ble slått 79-64, Asker Aliens 82-77, Fyllingen 78-75, Nidaros Jets 82-69 og Tromsø Storm 91-87.

Bare fire av hjemmekampene er tapt. Borte er Oppsal 0-9, men røk etter overtime mot Ammerud 8. januar (72-80).

Oppsal opp med 11 poeng

Tromsø Storm kom til Oslo med 12 seire på 18 kamper og fjerdeplass. De ble overrasket av et Oppsal-lag som festet grepet fra start.

17-årige Etienne Nasser Aspevik slo an tonen med trepoengeren til 3-0 og hjemmelaget hadde 8-2 i starten og gikk til første pause med 11 poengs ledelse, 27-16.

Så ble det en jevn kamp i de siste tre periodene, der Tromsø var forbi på 34-33 og ut i 3. periode også 5 poeng foran på 52-47 og 56-51.

Oppsal kjempet intenst selv med sin 2,11-mann Jacob Tryon på benken hele tredjeperioden med 4 fouls, og gikk til den siste med ledelse 71-70 etter at Thomas Ble hadde satt periodens siste scoring.

Fire med fire feil

Likevel var hjemmelaget i trøbbel med fire mann på 4 fouls – Tryon, Nick Kervens, Christian Andersen og Jonathan Linnestad.

De fulgte Tromsø Storm likevel, og gjestene fra nord klarte ikke å få sine skyttere i de beste posisjonene og bommet mer enn vanlig.

Johannes Lange sendte Tromsø opp i 79-76 med en trepoenger 7 minutter før slutt, men det var også siste gang bortelaget ledet.

Thomas Ble prikket inn to raske treere til 82-79 og så hadde Oppsal fått overtaket igjen i sluttminuttene.

Ble satte inn 84-81 også, før Etienne Aspevik satte inn ett av to straffekast til 85-81 og Nick Kervens spilte fri Jacob Tryon til 87-81. Og da Ble fant Tryon som økte til 89-81 med 1:25 igjen å spille, kokte det i Oppsal Arena.

2 poeng bak og 35 sekunder

Likevel var det ikke slutt. Tromsø presset og fikk uttelling, Oppsal gjorde feil og pådro seg turnovers.

Plutselig sto det 89-87 etter at Billy McDonald hadde redusert to ganger og Petar Radojicic scoret på innspill fra Cole Long.

35 sekunder gjensto, men Oppsal holdt nervene i sjakk. Nick Kervens spilte til Jacob Tryon, som vendte og skjøt – og traff!

91-87 med 16 sekunder igjen, det ble for kort tid å gjøre det på for et rystet Tromsø-lag.

Roste unggutta

– Vi fokuserte på hardt forsvar hele veien, var innstilt på at Cole Long ikke skulle bli den samme faktoren som sist (59-104 i Tromsø) og fikk presset Tromsø på skudd og driver, sa Jarl Jespersen.

Han roste spesielt unggutta i laget – Etienne Nasser Aspevik (17), Isac Ashraf Angelsen (19) og Sebastian Nordstrøm Larsen (21) som alle spilte viktige roller.

– Da Jacob (Tryon) måtte sitte hele 3. periode, var det virkelig Isac som kom inn og spilte ekstremt bra forsvar på Johannes Lange og la presset der. Etienne steppet opp veldig, de var de to som startet det. Samtidig har Sebastian vokst inn i en rolle og gjør småtingene så riktig. Han er ikke den høyeste (1,97), men sterk, understreker Jespersen.

Etienne Nasser Aspevik ble Oppsals mestscorende spiller med 19 poeng, Sebastian Larsen hadde 15, Isac Angelsen 7.

Mest effektiv var igjen Jacob Tryon, som endte på 11 poeng og 11 returer, Thomas Ble var sentral i sluttfasen og hadde 15 poeng, 6 returer og 4 assists – men egentlig var det et helt lag som var sterkt delaktig i seieren og som bidro med helhjertet og aggressivt forsvar.

Tromsø mot Kongsberg søndag

Tromsø Storms importtrio med Billy McDonald, Cole Long og Petar Radojicic kom alle i pluss 20 poeng, men for Sergio Beleñas menn ble det mye én og én og absolutt ingen god kamp før laget skal ut mot serieleder Kongsberg Miners søndag.

Forrige gang de møttes i Kongsberghallen, vant Tromsø 86-83 og påførte Miners det første tapet.

– Godfølelse inn mot Centrum-kampen

Oppsal står foran flere viktige kamper: Hjemme mot Centrum Tigers onsdag, hjemme mot Gimle lørdag og borte mot Asker Aliens onsdag 1. februar.

– Vi håper å ta med oss den selvtilliten vi har bygget nå. Etter overtime-tapet mot Ammerud, var vi såpass bra mot Kongsberg og nå holdt vi hele kampen ut, alle fire periodene. Å slå Tromsø som er et av de beste lagene skal gi oss en godfølelse fram mot Centrum-kampen, mener Jarl Jespersen.

Poengscorere Oppsal – Tromsø Storm (91-87):

Oppsal: Etienne Nasser Aspevik 19, Thomas Ble 15, Sebastian Nordstrøm Larsen 15, Jacob Tryon 11, Jacquez Henderson 9, Christian Andersen 7, Isac Ashraf Angelsen 7, Nick Kervens 6, Jonathan Linnestad 2.

Tromsø Storm: William McDonald 24, Cole Long 21, Petar Radojicic 20, Johannes Rydningen Lange 10, Henrik Lange 4, Marcus Wynn 3, Joachim Aabel 3, Anders Isaksen Solem 2.