Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / Mange baller i luften
Johannes Dolven er ikke den som får flest spilleminutter på dagens landslag, men hans bidrag er «uvurderlig» for laget, sier Mathias Eckhoff. Bildet er fra hjemmekampen mot Nord-Makedonia i Nordstrand Arena i februar.
FOTO: ASTRID HAGLAND GJERDE
Johannes Dolven er ikke den som får flest spilleminutter på dagens landslag, men hans bidrag er «uvurderlig» for laget, sier Mathias Eckhoff. Bildet er fra hjemmekampen mot Nord-Makedonia i Nordstrand Arena i februar. FOTO: ASTRID HAGLAND GJERDE

Mange baller i luften

Mastergrad, full jobb i reklamebyrå, klubbasket og landslag – Johannes Dolven (27) mestrer flere arenaer enn basketbanen.

I Varner Arena har landslaget hatt en av sine siste treningsøkter før lørdagens kamp mot Østerrike kl. 18 (billetter kjøper du her).  Så fort økta er ferdig må Johannes haste videre. Han har en masteroppgave å levere – den siste før MBA’en (Master of Business Administration) er i boks – og en jobb han skal tilbake til noen timer før neste økt starter i hallen.

– Det går helt fint å kombinere når alt flyter. Jeg har jo utrolig mange som legger til rette for det for meg. Jobben, klubben, familien, venner, sier Johannes.

Til daglig jobber han som partner og kundeansvarlig i Horn & Co – et PR- og reklamebyrå i Oslo. De siste årene har han tatt en MBA på deltid fra colleget han gikk på i USA samtidig som han har satset som Centrum Tigers’ solide forward i BLNO, og er en av Mathias Eckhoffs betrodde menn på landslaget.

 

Landslagets godgutt

Johannes beskrives som landslagets godgutt. Alltid blid. Alltid punktlig. Alltid bryr seg om lagkameratene sine og alle rundt laget. Hvordan får han det til?

– Det er mye fra jobb og basket som går hånd i hånd. Det er disiplin og struktur. Overholde frister og tidspunkter, og disponere tiden sin godt. Men det viktigste er kanskje det å samarbeide. Løse problemer sammen, det liker jeg aller best. Enten det er på banen eller på jobb, sier han.

En av grunnene til at han klarer å ha mange baller i luften samtidig er å skille dem fra hverandre.

– Jeg prøver å holde de ulike pilarene adskilt, og det går ganske fint med alle de fine menneskene jeg har rundt meg som venner, kjæreste, familie, kollegaer og trenere, sier han.

 

Dørene åpnet seg

Som liten skulle Johannes bli fotballspiller som resten av klassen, men da pappa Johan startet lag for søsteren på Bygdøy, oppdaget både han og kompisene basketball, og Bygdøy Basket ble født.

– Jeg så meg vel aldri tilbake. Dører begynte å åpne seg, og basketball ble en stor del av livet mitt.  

Det ble Bærum, landslag, Wang, college i USA og en tur innom profftilværelse på Island. Men da telefonen kom om å bli med i Horn & Co, tok Johannes det som han i dag kaller et klokt valg. Han forlot proffdrømmen og reiste hjem til fast jobb, Centrum Tigers, og ikke minst landslaget.

– For meg var det veldig riktig. Man skal ha et liv etter basketballen også, og jeg hadde ikke lyst til å sette alt på vent altfor lenge, sier han. 

 

Kjenner strukturen

På landslaget har Johannes en mer tilbaketrukket rolle enn han er vant til. Det passer han godt. Styrken er en svært god kjennskap til Coach Mathias’ struktur og systemer.

– Jeg har levd i dette økosystemet, i rutinene, i prinsippene i dette laget i mange år. Jeg kan det godt og er en trygg medspiller som vet hva jeg skal gjøre. Jeg er stolt over å ha vært med å bygge det opp over tid. Det blir enklere for nye yngre spillere å komme inn, fordi strukturen er så sterk, sier han om rollen sin på laget.

– Dessuten er jeg jo en sosial fyr, da. Jeg tror jeg bidrar med godt humør og et godt sosialt miljø rundt laget, smiler han.

Det kan trener Mathias Eckhoff skrive under på.

– Johannes er en likanes kar, og en trofast veteran for oss, som nå er tvunget inn i en mindre rolle enn den har i klubblag. Hans bidrag er likevel veldig viktig for å overføre kunnskap til de nye yngre spillerne. Gode kontinuitetsbærere er viktige i alle prestasjonsgrupper, sier Eckhoff.

– Han er med til tross for full jobb og sivil karriere, og hans bidrag er uvurderlig, sier han.

 

Surrealistisk reise

Nå gleder Johannes seg til kamp mot Østerrike lørdag kl. 18 i Varner Arena i Asker. Han og laget har lyst til å revansjere 19-poengstapet fra forrige uke.

At landslaget skulle spille foran mange tusen tilskuere hjemme i Norge var vanskelig å tro da han var en del av «dugnadslandslaget» som ble startet for noen år siden.

– Det er nesten surrealistisk å se hvor langt vi har kommet. All kred til alle som har stått på i alle disse årene – det er mange mennesker og et stort apparat som gjør en stor og viktig jobb for at basket skal vokse i Norge og at vi skal lykkes på landslaget. Det er vi veldig takknemlige for, sier han.  

 

JOHANNES DOLVEN (27)

Klubb: Centrum Tigers

Tidligere klubber: Fjölnir (Island), Barry University, Drake University, EB85, Bærum, Bygdøy Basket.

 

TRE KJAPPE

Pregame-ritual: Liker å være ute i god tid

Favorittspiller: Blake Griffin

Favorittlag: LA Clippers