Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / Kongsberg nektet å gi seg
Marin Mornar var banens gigant da Kongsberg Miners kjempet seg til 78-74 over Ammerud etter overtime torsdag. Gjestenes kroatiske forward endte på 24 poeng, 13 returer, 4 blokker og 4 assists. Her legger han et skudd forbi Mustapha Dibba.
FOTO: ERIK BERGLUND
Marin Mornar var banens gigant da Kongsberg Miners kjempet seg til 78-74 over Ammerud etter overtime torsdag. Gjestenes kroatiske forward endte på 24 poeng, 13 returer, 4 blokker og 4 assists. Her legger han et skudd forbi Mustapha Dibba. FOTO: ERIK BERGLUND

Kongsberg nektet å gi seg

Et skadeskutt Kongsberg Miners var ille ute da Ammerud ledet 66-58 med 1:08 igjen å spille, men reddet overtime og kom tilbake der også etter at Ammerud hadde vært foran med 3 poeng 32 sekunder før slutt.

Ammerud – Kongsberg Miners 74-78 (OT)

Det ble en merkelig kamp med en spennende slutt:

Et Kongsberg-lag uten tre av sine fem startere kjørte over Ammerud i førsteperioden og ledet 28-6, men hjemmelaget hentet inn alt og hadde et solid grep om seieren med 8-poengsledelse 1:08 før slutt.

Så gjorde de grønnkledde det aller meste feil og serielederne spurtet til 66-66 etter at 18-årige Erik Lie Viken hadde utlignet med en trepoenger 14 sekunder før slutt – like etter at han hadde beveget seg så godt i forsvar at Xavier Sewell pådro seg en offensiv foul, Ammerud-guardens femte.

 

Ledet tre ganger i ekstraomgangen

I ekstraomgangen var hjemmelaget igjen i føring både 69-66 etter en treer fra Bryan Battle, 72-68 etter en Battle-drive og 74-71 etter at Mustapha Dibba traff et hoppskudd, men 32 sekunder før slutt utlignet Marin Mornar til 74-74 med en 2+1-situasjon etter at Battle foulet ham rett under kurven og kroaten likevel scoret.

14 sekunder før slutt hadde Ammerud innkast under kurven i angrep, men Mornar snappet ballen og spilte fri Lie Viken, som la en layup til 76-74 for gjestene.

Hjemmelaget fikk enda en mulighet, men pådro seg til slutt tekniske fouls som førte til Xavier Green satte de to siste poengene i kampen på straffe.

 

Tre offensive fouls, turnovers og bom

Det var fremfor alt en mesterlig prestasjon av et svekket Kongsberg Miners å hente inn 8 poeng på litt over et minutt og sikre overtime. Og som i hjemmekampen mot Fyllingen fredag (82-77) gikk serielederne seirende ut av de fem overtidsminuttene.

Samtidig viste Ammerud også hvordan man roter bort en sikker seier, ved å gjøre feil på feil i sluttfasen.

Bryan Battle, Mustapha Dibba og Xavier Sewell pådro seg hver sin offensive foul, Sewell pådro seg en turnover mot Miners-presset og en aggressiv Simon Müller-Landsvik – og hjemmelaget scoret ikke de siste 2:20 av ordinær tid.

– Vi spilte veldig bra fra begynnelsen og ledet jo 28-6, men så får vi åpne treere vi ikke legger, og når de går over i en sone, mister vi fokus og har ingen timing. Likevel finner vi en måte å snu det på, konstaterte Åke Bärlin etter seieren.

 

Ferrales ute i åtte uker?

Kongsberg Miners må klare seg uten Juan Ferrales i flere uker framover etter kneskaden pointguarden og lagkapteinen pådro seg mot Tromsø Storm søndag. Det antydes seks til åtte uker, godt inn i NM-sluttspillet som begynner med kvartfinaler 15. mars.

I tillegg er Aly Hudgins ute med en strekk i leggen, men kanskje klar til toppkampen mot Gimle i Kongsberghallen søndag.

Mot Ammerud måtte Miners også spille uten William Lybæk, som meldte seg syk i timene før kampen. Han er garantert med mot Gimle.

 

18-årig matchvinner

Forfallene ga andre spillere sjansen til å steppe opp, og både Simon Müller-Landsvik og spesielt Erik Lie Viken benyttet spilletiden godt.

18-årige Viken ble en matchvinner med fire «plays» i sluttminuttene: Assisten til Marin Mornars 74-74, forsvarsspillet som førte til Xavier Sewells femte feil, trepoengeren som ga 66-66 og overtime og scoringen som ga 76-74 i sluttsekundene av overtiden.

– Erik kommer inn og gjør store spill, det var virkelig bra, han har «shooting power» og griper sjansen sin, det er dette som er basket, fastslo coach Bärlin.

 

– Gjettet riktig

– Det var godt å få tillit og slippe til, sa den 1,88 m høye guarden, som spilte på Norges U18-landslag i nordisk mesterskap i fjor sommer.

Han syntes han var heldig som fikk Sewell ut i en charging i siste minutt av fjerde periode.

– For å være helt ærlig er han så kjapp at man bare må gjette hvilken vei han går. Men jeg gjettet riktig, fastslo Viken.

På den matchvinnende situasjonen startet han perfekt og mottok pasningen fra Marin Mornar, som brøt Ammeruds innspill fra kortlinjen og spilte fri unggutten.

 

Ruvende Mornar

Mornar var kampens gigant med 24 poeng, 13 returer, 4 assists og 4 blokker. Xavier Green hadde en ny, stor kamp med 19 poeng, 14 returer og 7 assists, mens Torgrim Sommerfeldt satte 4 av 7 trepoengere og hadde 18 poeng og 8 returer.

Bryan Battle var Ammeruds beste med 19 poeng, 13 returer, 3 assists og 3 steals. Den amerikanske guarden valgte å se det positive hjemmelaget presterte.

– Vi gir det bort, mister litt fokus og svikter på noen detaljer i sluttsekundene. Men å komme tilbake som vi gjorde mot et så godt lag, krever mye og viser hvilken fighting spirit vi har i dette laget, det er viktig for meg.

 

– Skal bli et lag å frykte

– Da vi lå under med 28 ville det vært lett å bli blåst av banen med 40, men det gjorde vi ikke. Jeg tror vi skal bli et lag å frykte for de andre i sluttspillet, sa 24-åringen.

Ammerud skal gjennom tre kamper på fire dager og er klare for Fyllingen og Frøya i Bergen lørdag og søndag. Hjemmelagene er blitt svekket etter at Devin Gilligan og John Knight forsvant ut med diskvalifiserende foul i lokaloppgjøret onsdag og må sone karantene mot gjestene fra Oslo.

– Det ser jeg virkelig fram til. Uansett hvem de kommer med, tror jeg vi har god mulighet til å vinne begge kampene. Vi bygger noe spesielt her nå, sa Battle.

 

Poengscorere Ammerud – Kongsberg Miners (74-78):

Ammerud: Bryan Battle 19, Mustapha Dibba 19, Xavier Sewell 15, Jonatan Hjelseth Mæhlum 9, Orji Okoroafor 8, Andreas X. Isaksen 4.

Kongsberg Miners: Marin Mornar 24, Xavier Green 19, Torgrim Sommerfeldt 18, Erik Lie Viken 7, Haakon Ullrich 4, Åke Swahn 4, Simon Müller-Landsvik 2.