Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / Hvorfor er de så gode?
Aurora Sørbye og Oscar Hellebust er pointguarder i hvert sitt U18-landslag og har begge en knallsesong i BLNO bak seg. Nå er de klare for nordisk mesterskap i Södertälje og hvert sitt B-EM i sommer, jentene i Sofia og guttene i Porto.
FOTO: ERIK BERGLUND
Aurora Sørbye og Oscar Hellebust er pointguarder i hvert sitt U18-landslag og har begge en knallsesong i BLNO bak seg. Nå er de klare for nordisk mesterskap i Södertälje og hvert sitt B-EM i sommer, jentene i Sofia og guttene i Porto. FOTO: ERIK BERGLUND

Hvorfor er de så gode?

Norge har pointguarder å stole på i U18-landslagene som skal til nordisk og B-EM i sommer: Aurora Sørbye (17) og Oscar Hellebust (16) er allerede etablerte ligaspillere med kamper som toppscorere og hver sin «Årets talent»-tittel. Hva har de gjort for å bli så gode og hvorfor markerer de seg så mye i ung alder? Vi spurte Aurora og Oscar og landslagscoachene Kine Johansen og Audun Eskeland.

U18- og U16-landslagene som skal til nordisk i Södertälje og Kisakallio ble kuttet ned til 14-15 spillere etter helgens samlinger i Ullern Flerbrukshall og Apalløkka, snart skal de ned i 12 som får representere Norge – og snart skal også U20-landslagene i aksjon.

På U16 menn er det faktisk 14 pluss tre «utlendinger» som får prøve seg på neste samling 16. til 19. juni:

Patrick Gianni (Italia), Matthew Chifflier Burud (Spania) og Finn Lorgen (USA).

U18-lagene har naturlig nok flere etablerte toppspillere som vi kjenner igjen fra sesongens BLNO.

Med én tydelig leder i hvert av lagene: Aurora Sørbye og Oscar Hellebust.

– En tydelig leder som setter en høy standard og krever mye av de andre jentene, men på en positiv måte, sier Kine Johansen om Aurora.

– Litt «killer», tøff og ambisiøs og med tro på seg selv, er Audun Eskelands vurdering av Oscar.

 

Toppscorer i NM-finalen

Aurora Sørbye markerte seg i ligaen allerede i fjorårssesongen, men fikk et definitivt med gjennombrudd med 30 poeng da Ulriken slo Bærum 72-56 i Nadderudhallen i oktober – da hun forbløffet de frammøtte med å gå utenpå både USA-importer og garvede landslagsspillere.

Så fortsatte 17-åringen i en forrykende sesong der hun avsluttet med å være toppscorer med 19 poeng (delt med Stine Austgulen) i Ulrikens finaleseier over Bærum, 66-46.

Sesongens BLNO-statistikker forteller om en allsidig guard: Nummer 6 i scoringer, 2 i assists, 3 i steals, 5 i effektivitet og 2, 4 og 6 i prosent treff i henholdsvis 2-poengsskudd, 3-poengere og straffer. Og da er ikke forsvarsspillet tatt med, Auroras kanskje fremste force.

 

31 poeng mot Asker

Oscar Hellebust debuterte i BLNO med 9 poeng i seriestarten mot regjerende mester Gimle, viste seg for alvor fram med 20 poeng mot Kongsberg Miners i oktober og satte sin personlige scoringsrekord med 31 poeng mot Asker Aliens i siste serierunde i mars.

Ingen var overrasket over at de to ble «Årets talent» i hver sin klasse i BLNO Awards, og så fikk de MVP-prisene i U19-NM der de ledet Ulriken Eagles og Ullern til gull.

 

– Flink til å pushe seg selv

Trenerne er liker helst å snakke om LAGET og ikke enkeltspillere, men Kine Johansen og Audun Eskeland er eks-pointguarder og vet hva det vil si å ha spillere som kan bringe ballen trygt opp på banen og gjøre Norge mindre sårbare for press og aggressive forsvar.

– Aurora er en spiller som alltid vil vinne, det er en positiv egenskap. Hun er veldig flink til å pushe seg selv hele tiden, gjør ingenting som ikke er 100 prosent. Hun er utrolig treningsvillig og vet hva som kreves. Hun vil bli best og det er kult at hun viser det, sier Kine Johansen.

 

– Mer playmaking

– Oscar er best som scorer pr. i dag, men jeg ser han har begynt å jobbe med å spre ut gamet sitt til mer playmaking, sier Audun Eskeland.

– Han har et godt hode og en god utvikling nå. Én mot én-spillet hans og deler av scoringspakken hans er allerede på høyt BLNO-nivå. Det overrasker meg ikke, for han har fått muligheter og tillit og har vist seg verdig den tilliten. Han er ikke så stor, men det er mulig han fortsatt kan utvikle seg fysisk. Og det er klart at uten størrelse, må han utvikle seg til å bli en killler i forsvar, jeg tror de tingene går seg til. Oscar har også hatt godt av å ha (Eric) Gilchrese som motstander på treningene uke etter uke i Bærum, presiserer U18-landslagssjefen.

 

Og her er det de sier selv:

 

– Nordisk, hva er målet der?

Aurora: – Vi er flere spillere med mye BLNO-erfaring og har veldig lyst til å vinne bronsemedaljene i nordisk, det er ikke så ofte norske lag tar medalje der. Og så har vi et trenerteam med Kine som har mye erfaring og er trener i svensk basket pluss Frode (Ramberg) og Eirik (Ljostveit).

Oscar: – Det samme for oss, vi har spillere med erfaring fra internasjonale turneringer og ligaen og et veldig godt trenerteam i Audun og Morten (Strand Myrvang). Audun sa jo også tydelig nå i helgen at det handler ikke bare om kanskje å kunne slå Estland eller et av de andre lagene, men gå på banen i hver kamp for å vinne.

 

– Hvor spiller dere om ett eller to år?

Aurora: – På college i USA, og har snakket med forskjellige collegefolk. Jeg er snart ferdig med 2. klasse på Metis (basketlinja) og har ett år igjen der.

Oscar: – Jeg er jo ett år yngre, så om to år går jeg meste sannsynlig siste året på NTG. Målet må være å bli enda bedre i BLNO og få en enda større rolle i Bærum.

 

– Hvorfor er dere blitt så gode?

Aurora: – Jeg startet jo tidlig, men har hatt stor utvikling etter at jeg begynte på BLNO-laget. Spilte min første kamp der som 14-åring og etter det har det egentlig bare gått oppover. Det tror det skyldes mye hardt arbeid, men også riktig trening. Jeg har trent med Stine Austgulen, Karyn (Sanford), Fatima (Mohammad), Sunniva Sørbye (storesøster!), Synne, Maren Austgulen – det er spillere som har presset meg og gitt meg motivasjon til å trene mer. Så driver jeg mye egentrening og trener hardt, man spiller som man trener. Men spesielt Stine, Arne Ingebrigtsen og DuRell Sanford har vært viktige ressurser for meg og har hjulpet meg fram til der jeg er i dag.

Oscar: – Det har ligget litt i kortene at det skulle bli basket, både pappa (Inge Hellebust) og storebror (Haakon) har jo spilt på høyt nivå og det har alltid vært basket som har vært tingen, det handler om å ha glede for sporten. Jeg startet tidlig med en gjeng 05-ere (Oscar er 06) i Ullern med Eirik (Ljostveit) som trener. Men det har betydd mye å komme til Bærum og spille BLNO. Jeg har jo alltid vært god i U-seriene, men å komme dit var et sjokk, det var et annet tempo og du kan ikke gjøre det du gjør i junior. Så har du Mathias (Eckhoff) som trener som sier ting direkte og som de er, og Stian (Mjøs) og (Eric) Gilchrese som «spiser deg opp» hvis du driver med juniorting. Så jeg har måttet endre spillestilen litt og bli mer effektiv.

 

– Har dere noen råd til unge spillere?

Aurora: – Å trene og ha det gøy, men med god kvalitet, det er det viktigste. 

Oscar: – Trene mye og trene godt også. Mange er i hallen i sommerferien og det er fint, men det er kanskje bedre enn med en og en halv time effektivt enn seks timer uten at det skjer så mye.

 

– Hvordan er det sosialt i basketlagene deres?

Aurora: – Det er som en ekstra familie, det er det sosiale miljøet jeg foretrekker å være i.

Oscar: – Veldig enig, vi hadde ikke vært de samme spillerne uten alle dem vi har rundt oss.