Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / Her spiller Norge i sommer
Varner Arena som ble innviet i februar 2022 ligger rett bak den gamle Askerhallen og kun tre minutters gange fra Asker Aliens' hjemmebane Leikvollhallen.
FOTO: ASKER KOMMUNE
Varner Arena som ble innviet i februar 2022 ligger rett bak den gamle Askerhallen og kun tre minutters gange fra Asker Aliens' hjemmebane Leikvollhallen. FOTO: ASKER KOMMUNE

Her spiller Norge i sommer

Haukelandshallen, Jordal Amfi og Nordstrand Arena har hatt fulle hus i Norges første EM-kvalifiseringskamper. Nå legges sommerens to hjemmekamper i prekvalifiseringsrunde 3 til nye og råflotte Varner Arena i Asker.

Etter befaringer og vurderinger de siste ukene har NBBF landet på Varner Arena til de to hjemmekampene i juli og august. Motstandere og datoer blir klare når FIBA får trukket puljene i begynnelsen av mai.

Avgjørelsen ble tatt av forbundsstyret søndag.

– Vi er opptatt av å levere det beste produktet både for de som er på kamp og de som ser på TV, sier generalsekretær Espen A. Johansen.

– Varner Arena er innbydende, fresh og moderne og har det største potensialet av kandidatene vi vurderte, fastslår han.

 

Tilskuerplass til 3800

Byggingen av ishallen som er Frisk Askers nye hjemmebane startet høsten 2019, og arenaen ble offisielt åpnet 19. februar i fjor da Frisk Asker møtte Stavanger Oilers.

– Med restaurant og ståplasser er tilskuerkapasiteten 3805, da er 120 av dem restaurantplasser, opplyser Lars Amund Arntzen Toftegaard, avdelingsleder for idrettshaller og anlegg i Asker kommune.

I tillegg har Varner Arena parkeringskjeller med plass til 200 biler.

– Vi er veldig stolte og fornøyde med hallen. Det er en veldig intim og god arena, man kommer tett på det som skjer og alt er nytt og fresht. Det er behagelige seter og gode fasiliteter for publikum, med restaurant, fine mingleområder og kiosker lett tilgjengelig, understreker Toftegaard.

 

Hjemmekamper i juli/august

12 nasjoner er klare for prekvalifiseringsrunde 3 og skal trekkes inn i fire puljer á tre lag, der de fire puljevinnerne går videre til hovedkvalifiseringen for EM 2025. Den består av 32 lag som skal kjempe om de 24 plassene til sluttspillet som arrangeres i Latvia (Riga), Finland (Tampere), Polen (Katowice) og Kypros (Limassol) i september 2025.

Det betyr at Norge havner i en trelagspulje med to hjemme- og to bortekamper på onsdager og lørdager i juli og august.

De aktuelle datoene er onsdag 19., lørdag 22., onsdag 26. og lørdag 29. juli samt onsdag 2. og lørdag 5. august.

 

Norge på nivå to?

På fire av disse seks datoene får Norge to kamper hjemme og to borte, mot hvem og når blir klart først etter trekningen.

Seedingen er ikke offentliggjort, men det logiske er at de 12 lagene blir plassert i tre seedingspuljer og med Norge i den andre:

Nivå 1: Kroatia, Slovakia, Bulgaria og Romania.

Nivå 2: NORGE, Danmark, Sveits og Østerrike.

Nivå 3: Albania, Irland, Kosovo og Luxembourg.

Kroatia er «bankers» som seedet, Slovakia og Bulgaria var også toere i sine puljer i kval-runde 2, mens Romania både har best resultater av treerne (2 seire og 4 tap, men bedre score enn Norge og Sveits) og ligger øverst av de aktuelle på FIBA-rankingen.

Albania, Irland, Kosovo og Luxembourg fiskes opp igjen fra kval-runde 1 og vil høyst sannsynlig seedes nederst.

 

Håper å unngå Kroatia

Det betyr at Norge vil trekke ett lag fra nivå 1 og ett fra nivå 3, med hjemme- og bortekamper mot begge.

– Vi må bare håpe på å unngå Kroatia, de er et hakk over de andre lagene vi kan trekke, sier landslagssjef Mathias Eckhoff.

– Resten av lagene er stort sett på nivå med dem vi har spilt mot, så det er fullt mulig å vinne en gruppe hvis vi treffer planke og får litt flyt. Vi har vist hvem vi er og at vi kan slå de fleste på en god dag.  Men jeg vil gjerne unngå Danmark igjen, det er kjedelig å spille mot de samme lagene igjen, mener Eckhoff.

Norge har møtt danskene til sammen fire ganger i de to første kvalifiseringsrundene, men Danmark havner sannsynligvis på samme seedingsnivå i trekningen for prekvalifisering 3 og vil i så fall ikke kunne bli norsk motstander igjen.