Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / Gjennombrudd for Ludvik (16)
Ludvik Bergseng ruvet med sine 209 cm og ble en vanskelig mann å stoppe for Tromsø Storm-forsvaret. 16-åringen var Bærums mestscorende spiller med 22 poeng og la både trepoengere (2 av 2), topoengere nært og litt vekk fra kurven (6 av 8) og straffer (4 av 4). Her er det fra venstre Cole Long, Henrik Lange og Johannes Lange (nr 4) som ikke når opp.
FOTO: MARIANNE MAJA STENERUD
Ludvik Bergseng ruvet med sine 209 cm og ble en vanskelig mann å stoppe for Tromsø Storm-forsvaret. 16-åringen var Bærums mestscorende spiller med 22 poeng og la både trepoengere (2 av 2), topoengere nært og litt vekk fra kurven (6 av 8) og straffer (4 av 4). Her er det fra venstre Cole Long, Henrik Lange og Johannes Lange (nr 4) som ikke når opp. FOTO: MARIANNE MAJA STENERUD

Gjennombrudd for Ludvik (16)

– En lang spiller som kan skyte komfortabelt utenfor trepoengslinja og som har flere internasjonale egenskaper, sier Mathias Eckhoff om 2,09 m lange Ludvik Bergseng. 16-åringen ble Bærum-toppscorer med 22 poeng og fikk et BLNO-gjennombrudd mot Tromsø Storm.

Bærum – Tromsø Storm 95-80

Nidaros Jets – Oppsal 90-98

Gimle – Asker Aliens 101-59

Centrum Tigers – Fyllingen 80-99

– Morsomt å få score litt, laget fant meg og satte meg opp så jeg fikk gode skudd, sa hjemmelagets nye helt etter å ha vært sentral i Bærums snuoperasjon og seier over Tromsø Storm i Nadderudhallen søndag.

Ludvik Bergseng var guard i flere sesonger i Sandvika, før han var så mye høyere enn alle andre. Nå nyter den ruvende centeren godt av guardferdighetene han tilegnet seg den gangen.

 

To 16-åringer i starting five

Tidligere denne sesongen har Oscar Hellebust vært mestscorende, nå var det lagets andre 16-åring som slo til – og begge var i startfemmeren, sammen med Eric Gilchrese, Stian Mjøs og Sjur Dyb Berg.

Oscar scoret 13 og la to nye trepoengere, Ludvik slo til med sin hittil beste ligakamp:

22 poeng og 8 returer på 22 og et halvt minutt, etter 2 av 2 på trepoengere, 6 av 8 topoengsskudd (inkludert en dunk) og 4 av 4 på straffer.

 

– Nesten uformelig

«Coming-out party» kalte Mathias Eckhoff det.

– Jeg er veldig glad når sånne spillere lykkes, de legger inn så mye tid og det er kjempebra for norsk basket, om utviklingen fortsetter.

– Ludvik var en kar som så nesten uformelig ut i Sandvika-drakten for et år siden og nesten ikke turte å være med i skudd-drillen en gang. Nå tør han å stikke frem brystet, og det fine er at han er coachbar og har lyst til å gjøre noe med det, han må bare få fysikken på plass. Han begynner også å bli bedre og bedre i motorikk og koordinering. Og av og til kan man få sånne kamper hvor alt lander. Da er det viktig å huske på at alle kamper ikke blir sånn, og det har vært sløve greier også, men det forventer jeg når en spiller er 16 år. Det viktige er å være framme i skoa.

– Når vi gir opp så mye erfaring, handler det om å få tid til å lære å stole på struktur og at de eldre spillerne må lære å stole på de unge. Da har vi en helt annen dimensjon og da kan vi få en kamp som den Ludvik hadde i dag, sa Bærum-treneren.

 

Tromsø ledet med 13 

Tromsø Storm er ligaens mestscorende lag og kom fra en skuddoppvisning med 15 trepoengere (57 prosent treff) og 104-73 over Ammerud lørdag.

Cole Long satte 7 av 8 på Apalløkka og var sentral da gjestene tok føringen i Nadderudhallen og Bærum så ut til å få de samme problemene som Ammerud.

Long åpnet med 3 av 4 søndag og Tromsø raste fra til 13-poengsledelse tidlig i andre periode, 34-21.

Så snudde alt, Bærum styrte og overkjørte gjestene med 28-12 og 26-11 i de to midterste periodene. Hjemmelaget ledet med 20 poeng (69-49) før de siste ti minuttene og var aldri truet.

 

– Var litt nede i gropa  

At Bærum uten Steffon Mitchell og Raivis Scerbinskis kunne slå et formsterkt Tromsø Storm, var en solid prestasjon.

– Dette er den seieren jeg er klart mest fornøyd med denne sesongen. Vi var litt nede i gropa, men har vist karakter. Samtidig er det veldig god lærdom i dette, understreker Mathias Eckhoff.

Bærum (13-10) holder sjetteplass på BLNO-tabellen, men har kort vei opp til Tromsø Storm (15-9), Frøya (16-9) og Fyllingen (16-8).

Nå venter bortekamper mot serieleder Kongsberg Miners og Oppsal søndag 12. og onsdag 15. februar, før landslagspausen.

 

To importer ute - hvor lenge?

Fortsatt er det uvisst når Steffon Mitchell og Raivis Scerbinskis kan være tilbake i spill.

– Raivis har ikke fått prøvd seg og vi vet ikke helt om ryggsmertene er i ferd med å slippe taket. Steffon skal få tatt MR på den skadde hånda, men i det øyeblikk vi får klarert at det ikke er noe brudd, kan han spille igjen, forteller Eckhoff.

Duellen mellom Sjur Dyb Berg og Petar Radojicic var intens og tøff – og begge imponerte. Tromsøs 2,06-center scoret mest (23 mot 18), men Berg ble likevel vinneren. Bærums landslagsforward var kampens mest effektive spiller med 18 poeng, 17 returer og 8 assists, solid uttelling på skudd og solid forsvar mot Radojicic. Tromsøs serber endte som toppscorer sammen med Cole Long, men måtte nøye seg med 6 returer og bommet også viktige skudd under kurven.

Stian Mjøs både underholdt og var effektiv med sine 21 poeng, 8 assists og 7 returer, Eric Gilchrese hadde 16 poeng og 7 assists.

Bærum vant returstatistikken klart, 41-31.

 

Hjemmekamper mot bunnlag

Cole Long satte 4 av 8 trepoengere og hadde 23 poeng og 8 returer. Men Tromsøs 3-poengsprosent falt fra 57 lørdag til 25 i Nadderudhallen søndag etter 7 av 27.

Det gjenstående programmet gir Tromsø Storm gode muligheter til å havne i topp-4 og få hjemmebanefordel i sluttspillets kvartfinaler.

Sergio Beleñas menn har hjemmekamper mot Nidaros Jets neste lørdag og søndag, deretter bortekamper mot Asker Aliens og Frøya og til slutt to hjemmekamper mot Fyllingen og Oppsal.

 

Poengscorere Bærum – Tromsø Storm (95-80):

Bærum: Ludvik Mürer Bergseng 22, Stian Mjøs 21, Sjur Dyb Berg 18, Eric Gilchrese 16, Oscar Hellebust 13, Amar Pinjo 2, Herman Ingstad 2, Fredrik Kleivdal 1.

Tromsø Storm: Cole Long 23, Petar Radojicic 23, William McDonald 14, Johannes Rydningen Lange 7, Joachim Vogt Aabel 6, Henrik Lange 5, Christopher Dobrée-Bell 2.

 

Viktig Oppsal-seier i Trondheim

Oppsal sikret seg to seires forsprang på Asker Aliens i bunnstriden da Nidaros Jets ble slått 98-90 i Trondheim Spektrum.

Lagene lå likt på 61-61 midtveis i tredje periode før gjestene festet grepet om kampen og gikk opp i 10 poengs ledelse (73-63).

Nidaros kom innpå til 3 poeng (82-85) da 5 minutter gjensto, men scoringer fra Jacob Tryon, Thomas Ble og Nick Kervens ga Oppsal det avgjørende overtaket.

Med 98-90 tok Oppsal også sin første borteseier i BLNO, de fem foregående er alle kommet i Oppsal Arena.

 

Baiden: 39 poeng

Jakob Baiden holdt lenge Nidaros inne i kampen. Den allsidige forwarden var til tider ustoppelig og endte med 39 poeng etter å ha satt 5 av 7 trepoengere, 8 av 11 topoengsskudd og 8 av 9 straffer.

Hjemmelagets 3-poengsskyting var solid med 45 prosent treff, 11 av 24. Mikkel Aarnes satte 3 av 5 og Jo Mathias Bjørnevog Ramberg 3 av 7.

Men Nidaros maktet ikke å stå imot 2,11 m lange Jacob Tryon (24 poeng og 10 returer) gjennom en hel kamp, og slet med 20 turnovers mot et aggressivt Oppsal-forsvar og steals-hungrige Nick Kervens og Thomas Ble.

 

Poengscorere Nidaros Jets – Oppsal (90-98):

Nidaros Jets: Jakob Baiden 39, Mikkel Aarnes 15, Jo Mathias Bjørnevog Ramberg 13, Mateusz Nilsen 8, Mats Bergsjordet 6, Tobias Edvardsen Øvermo 5, Arne Marius Grevskott 4.

Oppsal: Jacob Tryon 24, Nick Kervens 18, Thomas Ble 13, Jacquez Henderson 11, Etienne Nasser Aspevik 10, Isac Ashraf Angelsen 8, Jonathan Linnestad 5, Fredrik Hårstad Trana 4, Nataniel Nikolic 3, Sebastian Nordstrøm Larsen 2.

 

Enkelt for Gimle: 101-59

Et Asker-lag uten Joshua Hart og Amir Yusuf ble som ventet sjanseløst mot tabelltoer Gimle.

Asker holdt lenge følge med Frøya lørdag, men kom tidlig på etterskudd i Gimlehallen. Hjemmelaget ledet 21-5 etter 5 minutter og med en solid andreperiode (34-9) hadde de 63-23 ved pause.

Resten av kampen ble en transportetappe og trening for begge lag.

Jørgen Odfjell var kampens ledende spiller med 21 poeng, 9 returer og 5 assists. Espen Fjærestad la 5 av 9 trepoengere og endte med 18 poeng, Milovan Savic hadde 10 returer og 8 assists og nøyde seg med 6 poeng.

 

Poengscorere Gimle – Asker Aliens (101-59):

Gimle: Jørgen Odfjell 21, Espen Fjærestad 18, Dante Thompson 15, Reidar Greve 12, Morten Osland 12, Milovan Savic 6, Magnus Elgmork 5, Mikkel Kolstad 4, Noah Mykkeltvedt Bye 3, Nataniel Elpeleg-Kibickas 3,               Kristoffer Gjerde Sætren 2.

Asker Aliens: Tom Dumont 17, Ludvig Bergh 12, Eldar Hjertø Alagic 8, Jørgen Kjesbu 7, Oliver Bergstad 6, Chiemeka Okeke-Nwakamma 6, Filip Rypdal Øverås 2, Niklas Sletten Sandström 1. 

 

Fyllingen styrket tredjeplassen

Mens Tromsø Storm tapte, gjorde Fyllingen jobben mot Centrum Tigers i Vulkanhallen og er nå alene på tredjeplassen i BLNO.

Centrum ledet 28-27 tidlig i andre periode før gjestene gikk forbi for godt.

Hjemmelaget var bare 5 poeng bak i slutten av tredje periode (54-59), før Fiifi Aidoo driblet seg gjennom til layup med 2 sekunder igjen og fjerdeperioden åpnet med to poeng og deretter en trepoenger fra Nikolas Skouen. 66-54 og det forspranget greide Centrum å gjøre noe med.

Devin Gilligan var som alltid motoren i Fyllingen-laget og kampens klart mest effektive spiller med sine 21 poeng, 17 returer, 8 steals og 7 assists. Nikolas Skouen la 4 av 5 trepoengere og endte på 21 poeng, Ivars Zvigurs var toppscorer med 24 poeng. Men den latviske forwarden haltet ut med en skade i sluttminuttene.

Johannes Dolven var Centrums ledende spiller med 22 poeng og 10 returer, forwardkollega Petar Kutlesic hadde også en double-double: 11 poeng og 11 returer.

Pat Dickert markerte seg også med 17 poeng, 7 returer og mye bra forsvar.

 

Poengscorere Centrum Tigers – Fyllingen (80-99):

Centrum Tigers: Johannes Dolven 22, Pat Dickert 17, Christoffer Heggelund 14, Petar Kutlesic 11, Ulrik Stranger-Johannessen 8, Elias Demoniere 6, Laurence des Bouvrie 2.

Fyllingen: Ivars Zvigurs 26, Devin Gilligan 21, Nikolas Skouen 21, Fiifi Aidoo 15, Jacob Røysland 8, Jovan Radulovic 5, Nicolas Gundersen Ballone 3.