Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / Frøya spurtet til seier
Frøyas Allstar-pointguard John Knight III styrte gjestene, ble toppscorer med 26 poeng og hadde i tillegg 14 returer og 7 assists. Knight var også viktig da gjestene snudde fra å ligge 10 poeng til å vinne 85-79 i Tromsøhallen. Her scorer han med en hel Tromsø-femmer som tilskuere. Fra venstre Henrik Lange, Petar Radojicic (delvis skjult), Cole Long, William McDonald og Johannes Lange, mens Knights lagkamerat DeAngelo Stewart at det blir to nye poeng.
FOTO: GRY BERNTZEN
Frøyas Allstar-pointguard John Knight III styrte gjestene, ble toppscorer med 26 poeng og hadde i tillegg 14 returer og 7 assists. Knight var også viktig da gjestene snudde fra å ligge 10 poeng til å vinne 85-79 i Tromsøhallen. Her scorer han med en hel Tromsø-femmer som tilskuere. Fra venstre Henrik Lange, Petar Radojicic (delvis skjult), Cole Long, William McDonald og Johannes Lange, mens Knights lagkamerat DeAngelo Stewart at det blir to nye poeng. FOTO: GRY BERNTZEN

Frøya spurtet til seier

Tromsø Storm ledet med 10 poeng tidlig i fjerde periode, men anført av John Knight III og en etter hvert brennheit Ognjen Nisavic snudde Frøya til seier 85-79 og har overtaket i kvartfinaleserien.

Tromsø Storm – Frøya 79-85 (0-1)

Fyllingen – Bærum 95-109 (0-1)

Hjemmebanefordelen forsvant for både Tromsø Storm og Fyllingen etter torsdagens kamper. Begge må vinne på bortebane i helgens returer for ikke å bli slått ut av BLNO-sluttspillet allerede i kvartfinalen.

Mest spennende var det i Tromsø der Frøya vant etter at den nylig tilbakevendte Ognjen Nisavic hadde scoret 17 av sine 19 poeng i fjerdeperioden – og avgjort kampen med 7 poeng i siste minutt.

– Det har vært en lang prosess, men han følte seg bra nok til å spille igjen og jeg er veldig glad på hans vegne, sa Frøya-coach Hugo Salgado etter den sterke seieren i Tromsøhallen.

Nisavic var nylig tilbake etter nærmere ett år ute med skade.

Hjemmelaget ledet 60-50 tidlig i fjerde periode før Frøya startet opphentingen, anført av pointguard og Allstar-spiller John Knight III, men hvor flere bidro.

Etter at Ognjen Nisavic hadde kommet i gang, la også DeAngelo Stewart og Burak Kizilirmak hver sin 3-poenger, før Christopher Dalland satte treeren som ga gjestene ledelsen 78-77 med 1:22 igjen å spille.

 

Matchvinner Nisavic

Inne i siste spilleminutt la Nisavic inn 80-77, men Johannes Lange drivet inn Tromsøs redusering til 79-80.

Så kom «Play of the Day» fra Frøyas serbiske storskytter: Nisavic la en oppsiktsvekkende lang 3-poenger – rett i kurven til 83-79 med 22 sekunder igjen å spille. En matchvinnerscoring, og etter at Tromsø Storm hadde tatt timeout og mislyktes i sitt siste angrep, ble Ognjen Nisavic sendt til straffelinja der han fastsatte resultatet til 85-79.

Mest av alt var det en forsvarsseier for Frøya, som holdt seriens mestscorende lag til 79 poeng.

– Vi visste vi måtte korrigere, vi måtte spille uten Jørgen (Lamo) som ble syk på turen opp og vi hadde Nikola (Roso) i foultrøbbel, så vi ble små. Men vi spilte godt forsvar, var aggressive og kjempet oss tilbake, forklarte Salgado.

 

Svak skudd-dag

Samtidig mislyktes hjemmelagets normalt stabile skyttere. Cole Long stoppet på 5 poeng etter 2 av 9 i field goals, William McDonald bommet sine 10 første trepoengere (!) og endte med 1 av 12. McDonald var likevel en angrepstrussel med sine sterke driver, Petar Radojicic herjet rundt Frøya-kurven og hadde 26 poeng og 12 returer, mens Johannes Lange styrte og skapte og noterte seg for 20 poeng og 10 assists – og traff 4 av 9 trepoengere.

Det var likevel mye hodemist, bom og turnovers (totalt 15) for Tromsø i fjerdeperioden da kampen vippet og gjestene fikk både Roso og Samba-Johan Hellebust Jaw utvist med fem fouls.

 

– Vi gir oss aldri

– Vi er blitt vant til å ligge under og komme tilbake, og det er mentaliteten vi er ute etter: Vi gir oss aldri, vi skal fighte til siste sekund, understreker Hugo Salgado.

Den portugisiske treneren vet at Tromsø Storm vil komme sterkt tilbake i returen i Frøya Arena søndag.

– De er kapable til å ta oss, men vi må bare kjempe som vi gjorde i dag, fastslår han.

John Knight var banens ledende spiller med 26 poeng, 14 returer og 7 assists, DeAngelo Stewart hadde 14 poeng og 7 returer og Frøya som lag traff 10 av 25 trepoengere (40 prosent) – mot Tromsø Storms uvanlig svake 8 av 33 (24 prosent).

 

Poengscorere Tromsø Storm – Frøya (79-85):

Tromsø Storm: Petar Radojicic 26, Johannes Rydningen Lange 20, William McDonald 20, Aron Nielsen Finstad 6, Cole Long 5, Henrik Lange 2.

Frøya: John Knight III 26, Ognjen Nisavic 19, DeAngelo Stewart 14, Burak Kizilirmak 9, Christopher Dalland 7, Samba-Johan Hellebust Jaw 5, Nikola Roso 5.

 

 

Bærum i sluttspillform: 109-95

Eric Gilchrese, Raivis Scerbinskis og Sjur Dyb Berg var tilbake etter skader og hvile og plutselig lignet Bærum på et lag som kan gå langt i sluttspillet. Steffon Mitchell er stadig ute med en skade i hånden, men med Gilchrese som pointguard styrte Bærum på en helt annen måte og fikk også stoppet Fyllingens motor og MVP Devin Gilligan.

– Eric har vi bevisst spart litt, det ordna seg med Sjur, mens det var flaks at Raivis ble bra igjen av ryggskaden i tide. Han har ikke spilt en basketballkamp siden 8. januar, men var viktig for oss i dag. Samtidig har vi fått med Gaute (Haugen) nå, så da har vi mer erfaring og blir ikke så juniorpreget, fastslo Mathias Eckhoff.

 

Scerbinskis og Mjøs: 10 av 13 på trepoengere

Bærums offensiv var sterk, gjestene angrep både inside til Berg, med driver spesielt fra Gilchrese og med glimrende langskyting: Raivis Scerbinskis med 5 av 6 og Stian Mjøs med 5 av 7 på trepoengere, laget med 50 prosent etter 12 av 24.

Men Fyllingen anført av Nikolas Skouen skjøt nesten like bra med 13 av 32 og dermed 40 prosent på treerne, og var med i kampen til det gjensto bare 4 minutter.

På stillingen 85-88 øynet hjemmelaget sjansen, men så kom to raske trepoengstreff fra Raivis Scerbinskis og Gaute Haugen og sørget for 9-poengsledelse til Bærum (94-85). Det klarte aldri Fyllingen å gjøre noe med.

 

– Guffen forsvarer å møte

Eric Gilchrese var kampens ledende spiller med 28 poeng, 4 assists og glimrende forsvar spesielt mot Devin Gilligan.

– Gode spillere er alltid vanskelige å stanse, men Eric er en guffen forsvarer å møte fordi han er så smart og fysisk og har gode hender. Vi hjalp også mer bak ballen, forklarte Eckhoff, for det var viktig for Bærum at Fyllingen ikke skulle løpe så mye som de gjør på sitt beste.

– Vi leder jo kampen fra midt i andre periode, men det var aldri behagelig, mente Bærum-treneren og minnet om at det er en tøff returkamp som venter søndag, selv om den er hjemme i Nadderudhallen.

Sjur Dyb Berg hadde 19 poeng og 11 returer, Raivis Scerbinskis 22 poeng og 5 assists, Stian Mjøs 23 poeng.

Hos Fyllingen endte Nikolas Skouen med 27 poeng etter å ha satt 5 av 8 treere, 2 av 2 topoengsskudd og 8 av 9 straffer, mens Fiifi Aidoo hadde 22 poeng, 7 returer, 3 assists og 3 steals.

Devin Gilligan som snitter på double-double og ofte er i nærheten av trippel måtte nøye seg med 9 poeng, 6 returer og 3 assists – og er nok innstilt på å komme sterkt tilbake i Nadderudhallen søndag.

 

Poengscorere Fyllingen – Bærum (95-109):

Fyllingen: Nikolas Kvåle Skouen 27, Fiifi Aidoo 22, Ivars Zvigurs 19, Bouna Black Ndiaye 11, Devin Gilligan 9, Itthiphat Sumpaopong 6, Peter Bullock 1.

Bærum: Eric Gilchrese 28, Stian Mjøs 23, Raivis Scerbinskis 22, Sjur Dyb Berg 19, Amar Pinjo 7, Gaute Haugen 6, Oscar Hellebust 3, Emil Grosse 1.