Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / Frøya nekter å gi seg
DeAngelo Stewart var Frøyas mestscorende spiller med 19 poeng og hadde i tillegg 12 returer. Her legger han inn 33-32 til hjemmelaget, presset av Lars Fredrik Espe. Til venstre i bildet er Jørgen Odfjell og med nummer 44 Espen Fjærestad. FOTO: BRAGE TITLESTAD

Frøya nekter å gi seg

Gimle var i posisjon til å gå opp i 2-0 etter to finaler da de gikk i ledelsen 4:30 før slutt etter å ha hentet inn 15 poeng, men John Knight III og Frøya ville det annerledes. Nå er best av fem-serien mellom de to bergenslagene garantert å gå til fire, med de to neste finalene i Haukelandshallen onsdag og Frøya Arena fredag.

Frøya – Gimle 85-82 (1-1 sammenlagt)

– Folk har snakket om 3-0 til Gimle, men nå er vi sikret fire kamper og en ny finale på hjemmebane. Vi vet vi skal kjempe i hver kamp, forsikrer Frøya-trener Hugo Salgado.

Laget hans stakk fra Gimle med en 12-0-run fra start i tredje periode, til 15-poengsledelse med sifrene 63-48.

Dante Thompson som hadde 31 poeng i første finale var ute med fem fouls og alt så lyst ut for de gule og røde.

Men Gimle hadde tålmodighet, intensiverte forsvaret og skrudde opp tempoet – og tok langsomt innpå.

Knight-show avgjorde

Med 4:30 igjen å spille la Mikkel Kolstad et straffekast til Gimle-ledelse 77-76, men gjestene var foran bare i noen sekunder.

For nå overtok John Knight III styringen. Med en personlig 6-0-run snudde den allsidige guarden i Jackson i Mississippi scoren til 82-77 og plutselig var det Gimle som måtte gamble.

Men hjemmelaget var i flyten, selv om Jørgen Lamo ble feilet ut og Samba-Johan Hellebust Jaw måtte bæres av banen med en kneskade. Inn kom Burak Kizilirmak og leverte kampens viktigste retur og steal:

Returen mellom tre Gimle-spillere og ut til DeAngelo Stewart som la inn 84-77 med en floater, stealen på stillingen 85-82 med tre-fire sekunder igjen da Lars Espe var på full fart opp banen for å forsøke å få inn en 3-poengsutligning til overtime.

Dalland i hovedrolle

– Jeg stoler på alle spillerne i «rosteren», om de spiller ett eller 30 minutter, fastslo Hugo Salgado, storfornøyd med Kizilirmak og Christopher Dallands prestasjoner.

18-årige Dalland spilte 37 minutter og hadde 15 poeng, 4 returer, 3 assists og bare 1 turnover. Han la 2 av 6 treere, 2 av 4 topoengere, 5 av 5 straffer. Tok en særdeles viktig angrepsretur på 84-79 med 16 sekunder igjen.

Og så står det 1-1 før den TV 2-sendte tredjekampen i Haukelandshallen onsdag.

– Jeg håper det blir fullt og uansett resultat at disse to lagene igjen sørger for et godt show, sier Hugo Salgado.

Under pari

Gimle var langt unna sitt beste, skuddene satt ikke (32 prosent på trepoengere: 8 av 25) for laget som skjøt over 50 prosent i første finale, forsvaret satt absolutt ikke i to og en halv periode. Frøya vant returstatistikken overlegent, 46-33 – etter 12 returer fra DeAngelo Stewart og 10 fra Nikola Roso.

Dante Thompson kom aldri inn i det og endte med 8 poeng og 5 fouls etter bare 10:29 på banen.

Her har Gimle mye å gå på, men heller ikke for Frøya var det noen perfekt kamp. Hjemmelaget bommet mye (6 av 26 på trepoengere), Ognjen Nisavic var ute av det og endte med 0 av 5 på treere og 6 turnovers, Frøya som lag hadde 19 turnovers.

– Gjorde masse feil

– Jeg er glad for seieren, men ikke for spillet vårt, vi gjorde en masse feil. Men stygt eller ikke, vi tar det, forsikret coach Salgado.

DeAngelo Stewart hadde 19 poeng og 12 returer for Frøya, Nikola Roso var også på en double-double med 12 poeng og 10 returer, John Knight kom sin vane tro sterkt mot slutten og endte med 15 poeng, 7 returer, 5 assists og 2 steals.

Lars Espe var kampens mestscorende spiller med 22 poeng og solid også i forsvar, Jørgen Odfjell kampens mest effektive spiller med 20 poeng og 8 returer.

Ut med kneskade

Et skår i seiersgleden for Frøya var Samba-Johan Hellebust Jaws skade i sluttminuttene.

Den lovende, men skadeutsatte 21-åringen fikk en ny vridning i sitt høyre kne 5 minutter før slutt og måtte hjelpes opp fra gulvet i Frøya Arena og løftes av banen.

Nå tyder mye på at Jaw mister de siste kampene i finaleserien mot Gimle.

Poengscorere Frøya – Gimle (85-82):

Frøya: DeAngelo Stewart 19, Christopher J. Dalland 15, John Knight III 15, Jørgen Lamo 14, Nikola Roso 12, Ognjen Nisavic 10.

Gimle: Lars Fredrik Espe 22, Jørgen Odfjell 20, Mikkel Kolstad 12, Milovan Savic 12, Dante Thompson 8, Espen Fjærestad 5, Reidar Greve 3.