Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / Favorittene på stø kurs
Xavier Green var den store spilleren da Kongsberg Miners slo Ammerud 96-82 i den første sluttspillkvartfinalen onsdag. Den amerikanske guarden endte på 32 poeng, 11 returer og 5 assists og traff 5 av 7 trepoengere. Bildet er fra lagenes møte i Kongsberghallen forrige uke. Mustapha Dibba er i forsvar på Green, de øvrige spillerne i bildet er fra venstre William Lybæk, Orji Okoroafor og Bryan Battle.
FOTO: ERIK BERGLUND
Xavier Green var den store spilleren da Kongsberg Miners slo Ammerud 96-82 i den første sluttspillkvartfinalen onsdag. Den amerikanske guarden endte på 32 poeng, 11 returer og 5 assists og traff 5 av 7 trepoengere. Bildet er fra lagenes møte i Kongsberghallen forrige uke. Mustapha Dibba er i forsvar på Green, de øvrige spillerne i bildet er fra venstre William Lybæk, Orji Okoroafor og Bryan Battle. FOTO: ERIK BERGLUND

Favorittene på stø kurs

Kongsberg Miners og Gimle var aldri i nærheten av å rote bort kamp én i sluttspillets kvartfinaler. Miners gjorde kort prosess med Ammerud og hadde i praksis avgjort etter første periode (36-16), Gimle måtte ikke uventet bruke mer tid på å kvitte seg med Centrum Tigers.

Kongsberg Miners – Ammerud 96-82 (1-0)

Gimle – Centrum Tigers 93-75 (1-0)

Kvartfinalene spilles best av tre kamper – først til to seire – og dermed kan Miners og Gimle sikre semifinalebilletter når returene spilles i Oslo til helgen. Ammerud og Centrum kjemper for å utligne til 1-1 og tvinge fram en tredje kamp.

De to øvrige duellene er Fyllingen – Bærum og Tromsø Storm – Frøya, med første akt torsdag i Bergen og Tromsø.

– Vi var kjempefokusert, virkelig på tærne og gjorde alt det vi skulle, fastslo Åke Bärlin etter den komfortable seieren hjemme i Kongsberghallen.

Kongsberg Miners gikk fra 9-6 til 23-7 og videre til 36-16 etter første periode, allerede da virket det avgjort.

 

Ledet med 32

Ledelsen var på 32 poeng på det meste (62-30) og 31 da fjerde periode begynte, 81-50.

Så viste Ammerud god moral mot et hjemmelag som så ut til å ha tatt kvelden, uten at seieren noen gang var i fare. Men gjestene fra Oslo «vant» de fem første minuttene av fjerdeperioden 18-3 og var nede i 10 poeng (90-80) ett minutt før slutt da Kevin Austria satte sin andre strake 3-poenger.

– En del andre lag ville fortsatt å gå hardt på, men vi er ikke verdensmestre i å holde på en så stor ledelse. Samtidig fikk vi hvilt Marin (Mornar) som har litt kjenning i ryggen, sa Bärlin.

 

Første seier i en kvartfinale

For den svenske Miners-treneren var seieren faktisk litt spesiell. Det er fjerde gang han er coach i en kvartfinale, og første gang han vinner!

– Jeg har ikke vært med på å vinne en eneste kamp tidligere, fortalte Bärlin, som ledet Kristiansand Pirates mot Oslo Kings i kvartfinale i den første BLNO-sesongen 2000/01 og senere røk ut med både Ockelbos menn og 08 Stockholms kvinner i svensk sluttspill.

Miners hadde 47 prosent treff på 3-poengere (10 av 21), anført av Xavier Green som var kampens store spiller med 5 av 7 på treerne, totalt 32 poeng og i tillegg 11 returer og 5 assists.

 

Poengscorere Kongsberg Miners – Ammerud (96-82):

Kongsberg Miners: Xavier Green 32, William Lybæk 15, Torgrim Sommerfeldt 12, Aly Hudgins 11, Marin Mornar 7, Simon Müller-Landsvik 6, Åke Swahn 6, Haakon Ullrich 4, Erik Lie Viken 3.

Ammerud: Bryan Battle 17, Mustapha Dibba 17, Andreas Xepapadakis Isaksen 10, Jonatan Hjelseth Mæhlum 9, Xavier Sewell 9, Kevin Austria 8, Orji Okoroafor 8, Sebastian-Ionut Slabu 4.

 

Gimle stakk i 3. periode

– Vi ledet jo hele veien, men jeg følte at Centrum truet oss hele tiden, de hadde en god gameplan og var flinke, sa Gimle-trener Audun Eskeland etter seieren i den første NM-kvartfinalen.

Anført av Jørgen Odfjell raste Gimle opp i 36-22 tidlig i andreperioden, men Centrum bet seg fast og var bare 4 poeng bak (52-48) noen minutter ut i den tredje.

Men akkurat da gjestene følte de hadde momentum, slo Dante Thompson med en dunk og deretter en sterk drive som ga scoring, før Odfjell igjen gikk rett fra egen kurv opp i Centrums straffefelt og la inn 58-48.

Så gikk det fort, med trepoengere fra Espen Fjærestad og to ganger Mikkel Kolstad til 67-52, alt i løpet av fire-fem minutter.

Det klarte Centrum egentlig aldri å reise seg fra.

 

Effektive pointguarder

Kampen bød på en herlig pointguard-duell mellom Lars Fredrik Espe og Ilarion Bonhomme, som begge bare var noen assists unna en triple-double.

Espe hadde 15 poeng, 10 returer og 6 assists, Bonhomme 16 poeng, 10 returer og 7 assists.

Gimle skjøt vesentlig bedre enn Centrum, med 40 prosent på trepoengerne (12 av 18), der Espen Fjærestad hadde 4 av 8, Jørgen Odfjell 3 av 4, Mikkel Kolstad 3 av 6 og Lars Espe 2 av 4.

Christoffer Heggelund la 3 av 5 for Centrum, men resten av laget hadde 1 av 10.

Gjestene hadde også bare 40 prosent treff på 2-poengsskudd, mens begge lag bommet mye på straffer: Gimle traff bare 11 av 21 (52 prosent), Centrum 19 av 28 (67 prosent).

Jørgen Odfjell og Dante Thompson endte begge med 25 poeng – Odfjell med 6 assists i tillegg, Thompson med 9 returer.

Johannes Dolven hadde 17 poeng og 11 returer for Centrum, Petar Kutlesic 15 poeng og 6 returer.

 

– Det lugger offensivt

Tigrene fra Oslo er ligaens beste reboundlag og vant returstatistikken 46-41 mot et Gimle-lag som sårt savner sin lagkaptein og 2,05-mann Milovan Savic.

– Jeg ser ikke for meg at han er med de to neste ukene, sier Audun Eskeland om Savic, som har en meniskskade.

– Men jeg føler vi har litt å gå på. Det lugger offensivt selv om vi scorer over 90 poeng, vi får ikke helt flyt, sa Gimle-coachen.

Returkampen spilles i Oppsal Arena lørdag.

– Jeg syns Centrum er skumle. De har gameplan og evne til å gjennomføre, de leder ligaen i returer og har guarder i Bonhomme og Heggelund som ikke lar seg stresse, understreker Audun Eskeland.

 

Poengscorere Gimle – Centrum Tigers (93-75):

Gimle: Jørgen Odfjell 27, Dante Thompson 25, Lars Fredrik Espe 15, Mikkel Kolstad 13, Espen Fjærestad 12, Reidar Greve 1.

Centrum Tigers: Johannes Dolven 17, Ilarion Bonhomme 16, Christoffer Heggelund 15, Petar Kutlesic 15, Giorgos Kotrotsios 5, Laurence des Bouvrie 4, Ulrik Stranger-Johannessen 3.