Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / Får prøve seg mot Europas beste
Ludvik Bergseng klinker til med en dunk for Bærum mot Ammerud i Nadderudhallen. 16-åringen snittet på 6,1 poeng og 3,2 returer på snaut 17 minutter i sin første BLNO-sesong.
FOTO: ERIK BERGLUND
Ludvik Bergseng klinker til med en dunk for Bærum mot Ammerud i Nadderudhallen. 16-åringen snittet på 6,1 poeng og 3,2 returer på snaut 17 minutter i sin første BLNO-sesong. FOTO: ERIK BERGLUND

Får prøve seg mot Europas beste

– Jeg er kjempespent på å kjenne på verden utafor og hvor nivået er i Europa, hvordan jeg ligger an, sier Ludvik Mürer Bergseng. Den 2,10 m lange Sandvika-centeren er tatt ut til NBA og FIBAs «Basketball Without Borders Europe camp», med reisen til Wroclaw i Polen og oppholdet betalt. Derfra bærer det rett videre til Hellas og toppklubben Aris i Thessaloniki.

– Ludvik har spilt mye ute og markert seg både i U16-EM i fjor, EYBL og Scania Cup. En spiller på 2,10 er sjelden kost for oss, og det er gøy at han får de utfordringene han trenger, sier Brent Hackman, sportssjef i Norges Basketballforbund.

Invitasjonen er sendt og formidlet fra NBA og FIBA gjennom NBBF.

– Dette viser også at norsk basket blir sett og fulgt med på. Vi får flere og flere spillere som presterer på høyt nivå internasjonalt, fastslår Hackman.

Det er 20. gang NBA og FIBA arrangerer sine Basketball Without Borders (BWB)-camper. Årets europeiske camp er lagt til WKK Sport Center i Wroclaw, mens talenter fra Nord-, Mellom- og Sør-Amerika, Afrika og Asia allerede har hatt sine camper i Montreal, Johannesburg og Abi Dhabi.

I tillegg er det såkalte «Global Camps» for både gutter og jenter, som i sommer var i Salt Lake City og Las Vegas.

 

Sjølund i 2016 og 2017

Siden starten i 2001 har BWB hatt 64 camper i 40 byer i 30 land og på seks kontinenter, med 3700 deltakere fra 133 nasjoner.

Kristian Sjølund ble valgt ut til campen i Kisakallio i Finland i 2016 og året etter tok den nåværende A-landslagsspilleren steget opp til «Global Camp» i New Orleans.

Ludvik Bergseng og de andre deltakerne får flyreise og opphold, all transport, måltider og forsikring dekket gjennom hele campen. De ble møtt på flyplassen og har egne guider samt sikkerhetspersonell som alltid følger spillerne.

Trenere og spillere fra NBA og klubber i Europa vil lede treningene, i tillegg skal deltakerne også gjennom lederskolering og bli kjent «over landegrensene».

– Jeg fikk ikke vite om campen før nå for noen dager siden, forteller Ludvik Bergseng.

– Jeg trodde jeg bare skulle til Aris.

 

Videre til Hellas

Den greske toppklubben Aris har invitert Ludvik til en ukes treningsleir i Thessaloniki, men med NBA-invitasjonen måtte 16-åringen og foreldrene legge om planene, siden campen i Wroclaw kolliderer med første helg i Thessaloniki.

Nå reiser Sandvika- og Bærum-centeren rett fra Polen til Hellas, betalt av NBA og FIBA, og får med seg de fem siste dagene med Aris.

– Jeg er kjempespent på å kjenne på verden utafor og hvor nivået er i Europa, hvordan jeg ligger an, sier han.

– Nivået vil jo være høyere enn det jeg har vært med på før, her møter de beste fra nasjonene i A-EM, understreker Ludvik, som har fått mange henvendelser fra klubber etter sesongen med Sandvika i Europaligaen EYBL og spesielt etter at han ble MVP og toppscorer i Scania Cup i Södertälje i påsken i år, da han ledet Sandvika til bronse.

 

Sengeliggende med kyssesyken

Men så utviklet sommeren seg til å bli et lite mareritt.

– Jeg ble syk uka før nordisk, og må ha vært syk før det også. Jeg var kjempesliten etter treninger og hadde store lymfeknuter og alt av symptomer. Men jeg trente uten å vite at det var kyssesyken, jeg tenkte det bare var på grunn av varmen, forteller han.

I stedet ble han sengeliggende i en og en halv uke og gikk glipp av både nordisk mesterskap og B-EM med U18-landslaget – et lag som ble kraftig svekket uten sin 2,10-mann og garanti for scoringer, returer og blokker.

– Men da de spilte de siste kampene i EM var jeg så vidt i gang igjen med trening. Det begynte med å gå turer og hadde noen kjempelette styrkeøkter der jeg nesten bare løftet luft. Etter seks uker var jeg helt frisk, og det har jo også vært greit med litt hvile etter en lang sesong, sier Ludvik.

– Formen begynner å bli bra, jeg har kommet meg sakte, men sikkert tilbake. Jeg har respondert bra etter at treningene med Bærum begynte i slutten av forrige uke. Jeg føler jeg har tatt tilbake det jeg mistet og håper jeg er i god nok form til campen, understreker han.

 

Bærum eller utlandet?

Om det blir spill med Bærum i BLNO eller en ny hverdag i utlandet kommende sesong, vet han ikke.

– Vi får se hvordan det er i Aris, men det er jo også fullt mulig å gjøre det bra i Polen og få andre tilbud. Jeg må holde flest mulig dører åpne, og har det fint i Bærum også, med en god treningshverdag og ikke minst skole, sier 16-åringen som etter planen skal begynne i 2. klasse på NTG.

– Jeg ønsker mest å komme til et sted hvor nivået og hverdagen er bedre enn den jeg har i Norge, men kommer til å vurdere nøye hva som er best for meg og kommer ikke til å hoppe på første og beste tilbud.