Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / Et steg nærmere redningen
Joshua Hart får vridd seg unna Bryan Battle og lagt et skudd for Asker Aliens. Hart hadde 14 poeng, 6 returer og 4 assists for hjemmelaget - og la de to straffene som fastsatte sluttresultatet til 82-77 og sikret seieren med 3,9 sekunder igjen å spille. Til venstre i bildet er Mustapha Dibba og Andreas Isaksen.
FOTO: KARL BRAANAAS
Joshua Hart får vridd seg unna Bryan Battle og lagt et skudd for Asker Aliens. Hart hadde 14 poeng, 6 returer og 4 assists for hjemmelaget - og la de to straffene som fastsatte sluttresultatet til 82-77 og sikret seieren med 3,9 sekunder igjen å spille. Til venstre i bildet er Mustapha Dibba og Andreas Isaksen. FOTO: KARL BRAANAAS

Et steg nærmere redningen

Asker Aliens er bare én seier bak Oppsal etter sluttspurten som ga 82-77 over Ammerud i Leikvollhallen.

Asker Aliens – Ammerud 82-77

De var i ferd med å kaste bort en gyllen mulighet, da 10-poengsledelsen etter tre perioder (67-57) ble spist opp og snudd i løpet av seks minutter i sisteperioden.

Med 3:30 igjen av kampen ledet Ammerud 74-69 etter en 17-2-run og alt hadde låst seg for Asker.

– Vi kastet bort ballen, ga fra oss returer og slet spesielt med å stoppe Mustapha Dibba. Vi begynte å henge med hodet og trengte virkelig å samle oss og få energi, sa lagkaptein Ludvig Bergh.

 

Yusuf-dunk og Bergstads «4-poenger»

Så snudde det for laget som bare hadde scoret 2 poeng på seks og et halvt minutt.

Ludvig Bergh spilte inn Amir Yusuf til en dunk (71-74) og etter at Bryan Battle hadde satt to straffer for Ammerud, ble Yusuf spilt fri av Eldar Alagic til 73-76.

Så kom nøkkel-øyeblikket med 1:09 igjen av kampen og skuddklokka på 22-23 sekunder for Asker. Oliver Bergstad skjøt en presset trepoenger, ble feilet av Battle – og traff! 76-76, enorm stemning i hallen, og så satte 18-åringen også «and one»-straffekastet til ledelse 77-76.

 

Viktige straffetreff

Miilah Kombat utlignet med treff på én av to straffer, men så var det slutt på gjestenes scoringer. På 78-77 og 27 sekunder igjen å spille bommet Andreas Isaksen hårfint en floater i feltet, og i stedet ble Amir Yusuf feilet av både Kombat og Dibba og la tre av fire straffekast til 80-77.

Før Joshua Hart ble sendt til straffelinja 3,9 sekunder før slutt og punkterte kampen med to treff: 82-77.

– Vi fikk inn et par stops og et par scoringer, før Oliver (Bergstad) satte den største scoringen i hele kampen og snudde momentet helt, forklarte Ludvig Bergh.

 

Ammerud: 16 straffebom

Ammerud måtte klare seg uten Xavier Sewell etter ankelskaden han pådro seg i sluttminuttene mot Centrum Tigers, men så ut til å ha snudd kampen med sin 17-2-run i begynnelsen av fjerde periode.

– Så har vi alt for mange unødvendige feilpasninger og mister det igjen. Men jeg syns vi viser karakter uten Xavier, sa Marco Sanders.

For en gangs skyld satt Ammeruds trepoengere, 10 av 20 er mer enn godkjent.

Straffeskytingen ble derimot skjebnesvanger. De hvite og grønne bommet 16 straffer (!) og endte på 51 prosent treff med 17 av 33.

– Det har vært vår «story» i hele sesongen, sukker coach Sanders.

 

Dibba dominerte

Mustapha Dibba dominerte stort, ble kampens toppscorer med 27 poeng og 16 returer, men sliter fra straffelinja på grunn av en skulderskade som tvinger den svenske forwarden til å skyte med feil hånd.

11 av 21 var tross alt bedre enn i enkelte andre kamper – og 11 av hans 27 poeng, samtidig som Dibba påførte Asker foulproblemer og lagfeil.

Men resten av laget hadde ikke bedre enn 6 av 12, og straffebommene var utvilsomt med på å felle Ammerud.

 

Bergh i skuddform

Ludvig Bergh traff 4 av sine 5 første trepoengere og satte fart i hjemmelaget fra tidlig i kampen. Amir Yusuf våknet og ble giganten han har vært i flere kamper: 20 poeng og 17 returer ble kveldens fangst for den 2,07 m lange centeren.

Kaptein Bergh sluttet på 13 poeng, 9 assists, 6 returer og 2 steals i sin beste kamp for sesongen, Oliver Bergstad ble viktig da kampen snudde og hadde 3 av 4 på treerne og totalt 13 poeng.

Joshua Hart utfordret, scoret 14 og hadde 6 returer og 4 assists, 18-åringene Niklas Sandström og Eldar Alagic bidro med viktige scoringer og de to 17-åringene Gabriel Grov Diesen og Filip Rypdal Øverås kom inn og la hver sin trepoenger.

 

350 tilskuere

Det bidro til at Asker tok den viktige seieren og krøp opp i ryggen på Oppsal. En seier for moralen, humøret og troen på at BLNO-plassen kan reddes uten kvalifiseringsrunden som skal spilles i Trondheim siste helg i mars.

– Vi fikk god hjelp her i dag av Bleiker videregående som skapte stemning og atmosfæren. Det var inspirerende med så masse folk, så tusen takk til dem, sa Ludvig Bergh.

350 tilskuere er sesongrekord i Leikvollhallen og publikum ble også underholdt med sang og dans i pausen.

 

Centrum og Bonhomme neste

Onsdag skal Asker ut i en ny, viktig hjemmekamp når Centrum Tigers kommer på besøk. Per Tøiens menn trenger fortsatt én seier for å gå forbi Oppsal, som har hjemmekamp mot Nidaros Jets lørdag og kan slå tilbake.

Tom Dumont sto over med sykdom mandag og er usikker også til onsdagens kamp, mens Centrum har fått tidligere Ammerud-pointguard Ilarion Bonhomme klarert for spill. En spiller med ekstrem fart og som snittet på 22,9 poeng og 9,7 assists (!) for to sesonger siden.

– Jeg husker ham, ja. En vanskelig matchup for meg, men vi må prøve så godt vi kan å stoppe ham, fastslår Ludvig Bergh.

 

Fire kamper på sju dager

Asker Aliens møter også Tromsø Storm i Leikvollhallen lørdag, før de skal til Bergen og kamp mot Fyllingen søndag.

– Vi har et veldig tøft skjema med fire matcher på en uke, men fikk en viktig seier nå og må prøve å få én til mot Centrum onsdag, sier Asker-kapteinen.

 

Poengscorere Asker Aliens – Ammerud (82-77):

Asker Aliens: Amir Yusuf 20, Joshua Hart 14, Ludvig Bergh 13, Oliver Bergstad 13, Niklas Sletten Sandstrøm 9, Eldar Hjertø Alagic 6, Gabriel Grov Diesen 3, Filip Rypdal Øverås 3, Jørgen Kjesbu 1.

Ammerud: Mustapha Dibba 27, Andreas X. Isaksen 16, Bryan Battle 14, Miilah Kombat 8, Jonatan Hjelseth Mæhlum 6, Sebastian-Ionut Slabu 6.