Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / EM neste for U16-lagene
Sentrale spillere i Norges U16-landslag i nordisk mesterskap. Fra venstre Matthew Garcia som ble toppscorer og traff 64,7 prosent av sine 3-poengere, Matthew Burud Chifflier som hadde flest assists og Gabriel Sanford som tok flest returer.
FOTO: BRENT HACKMAN
Sentrale spillere i Norges U16-landslag i nordisk mesterskap. Fra venstre Matthew Garcia som ble toppscorer og traff 64,7 prosent av sine 3-poengere, Matthew Burud Chifflier som hadde flest assists og Gabriel Sanford som tok flest returer. FOTO: BRENT HACKMAN

EM neste for U16-lagene

– Vi viser at vi tidvis kan konkurrere, for når vi holder oss til prinsippene våre, spiller vi ganske god basketball. Men vi klarer ikke å holde det gående, fastslo Nicholas Phillip etter U16-guttenes femte strake tap i nordisk mesterskap. Norge åpnet bra, men ble skutt i senk av Island som ledet med 27 poeng allerede tidlig i tredje periode.

U16M Norge – Island 58-82

U16K Norge – Island 24-90

De to norske U16-lagene tapte alle sine kamper i nordisk i Finland, men har fått verdifull erfaring før B-EM som spilles senere i sommer.

– Når vi møtes igjen før EM, skal vi terpe på en del detaljer vi egentlig trodde vi hadde jobbet godt nok med. Vi må bli mer stabile på dette nivået, men samtidig er det den første turneringen dette laget har spilt, minnet trener Phillip om.

 

Ledet 9-2

Norge fikk en god start, ledet 9-2 og hadde føringen gjennom det meste av førsteperioden. Gabriel Sanford sørget for 16-14, men det var også siste gang de norske gutta var i ledelsen.

På stillingen 23-22 midtveis i andreperioden festet islendingene grepet, begynte å treffe utenfra og seilte fra til 41-27 ved pause.

Så innledet de tredjeperioden med en 13-0-run og hadde da satt 10 av 23 trepoengere, 43 prosent.

Seieren var utenfor rekkevidde for Norge som riktignok spilte jevnt med Island i resten av oppgjøret.

 

Traff 64,7 prosent på 3-erne

Morten Holsæter var norsk toppscorer med 16 poeng etter fine driver og sterk skyting (2 av 4 på trepoengere), mens Matthew Burud Chifflier skapte mye med sterke driver og endte med 14 poeng, 10 returer og 3 assists. Chifflier var mest effektiv i Norges lag sammen med Gabriel Sanford, som hadde 8 poeng og 9 returer.

Matthew Garcia noterte seg for 11 poeng, 5 returer og 3 assists og har markert seg som en av turneringens beste 3-poengsskyttere: 11 treff på 17 forsøk gir en råsterk prosent på 64,7.

– Vi må få gitt ham flere skudd, han skyter jo bare 3 treere i snitt pr. kamp, påpekte Nicholas Phillip.

Garcia som også var MVP og toppscorer med 24 poeng da Bøler vant finalen i U16-NM i mai, ble mestscorende for Norge i turneringen med 11,8 poeng, fulgt av Morten Holsæter på 10,6 og Matthew Burud Chiffler på 9,4 poeng.

Gabriel Sanford var beste returtager med 6,8 pr. kamp, mens Burud Chiffler hadde flest assists – 2,6.

Garcia og Sanford var klart best i effektivitet og endte her helt likt.

 

Offensive utfordringer

I lagstatistikkene hang Norge etter i de fleste kategorier, men var nest best i 3-poengsskyting med 33,7 prosent – bak Estland som hadde 38,9.

25 turnovers og 58,6 poeng scoret pr. kamp forteller om offensive utfordringer, det gjør også treffprosentene 31,4 på 2-poengsskudd og 49,4 på straffer.

– Vi må jobbe med spacing og timing og få bedre looks. Det ble en tendens til at vi spilte trangere og trangere, sier Nicholas Phillip.

 

Åpner EM mot Ukraina

Norge åpner B-EM i Pitesti i Romania fredag 4. august mot Ukraina og møter også Storbritannia, Ungarn og Estland i gruppespillet.

– Det er tøff motstand, men vi skal passe på å få gode treningskamper for laget under samlingen i Oslo i juli, presiserer Nicholas Phillip.

 

Poengscorere Norge: Morten Holsæter 16, Matthew Burud Chifflier 14, Matthew Garcia 11, Gabriel Sanford 8, Skage Spernes Eidholm 4, Markus Helvik 2, Ola Lindbråten 2, Finn Lorgen 1.

Toppscorere Island: Kristófer Björgvinsson 18, Frosti Valgardsson 17, Eirikur Jónsson 10.

 

Tøff siste kamp for U16-jentene

Solid islandsk motstand og slitne jenter gjorde Norges siste kamp i nordisk vanskelig.

– En kombinasjon av de to tingene ja, samtykket Tori Solberg Halvorsen.

– Jentene er rett og slett ikke vant til så mange kamper og så stor belastning på få dager. Samtidig har de andre lagene mer erfaring og hatt litt bedre tid på å forberede seg enn oss. Island har for eksempel vært her i Finland og spilt landskamper tidligere i år, forklarte U16-landslagstreneren.

 

Treff ble til bom

Norge kom fra en sterk kamp mot Estland mandag (50-79), men måtte som forventet slite mer mot Island, som dro hjem fra Kisakallio med sølv og slo alle bortsett fra gullvinnerne Finland.

Og etter 11 trepoengstreff på 31 forsøk for de norske jentene i går, ble det 2 av 27 mot Island. Selvfølgelig også fordi motstanden var noen hakk tøffere.

Men spesielt én spiller hadde grunn til å være fornøyd med egen innsats:

Oda Tveiten spilte sin beste kamp i turneringen og endte med 8 poeng og 5 returer og som Norges mest effektive spiller.

 

Møter Estland igjen i EM

Nå ser U16-jentene fram mot B-EM, som spilles i Podgorica i Montenegro fra 10. til 19. august.

– Jentene har fått beskjed om at de må holde seg i gang gjennom tre og en halv uke til vi samles igjen i Oslo. Så skal vi ha en evaluering og finne ut hva som funker og ikke funker.  

– Laget har potensial, men vi må heve oss, understreker coach Tori.

Estland som Norge spilte jevnt med i store deler av søndagens kamp, er første motstander i EM, torsdag 10. august. Deretter venter Luxembourg, Ukraina og Tyskland i de øvrige kampene i gruppespillet.

– En tøff, men spennende gruppe, mener U16-treneren.

Fra statistikkene: Siena Sanford var både mestscorende (6,4 poeng) og nummer én på returer (5,4) og assists (1,4) for Norge.

Gemima Lesole Nkanga snittet på 5 poeng og Edel Hjelle på 4,4. Rakel Sif Omarsdottir traff 41,7 prosent av sine 3-poengsskudd (5 av 12) og Oda Tveiten endte som lagets mest effektive spiller, fulgt av Astrid Laugen.

 

Poengscorere Norge: Oda Tveiten 8, Gemima Lesole Nkanga 6, Astrid Laugen 4, Andrea Fergem Faal 3, Ane Solberg 3. 

Toppscorere Island: Heidrun Hlynsdóttir 14, Arndís Rut Mathíasdóttir 11, Johanna Yr Ágústdóttir 10.

 

NORDISK MESTERSKAP FOR U16 I KISAKALLIO TIRSDAG

U16 KVINNER

Norge – Island 24-90, Sverige – Danmark 59-46, Finland – Estland 113-47.

Sluttstillingen (seire-tap): Finland 5-0, Island 4-1, Sverige 3-2, Estland 2-3, Danmark 1-4, Norge 0-5.

 

U16 MENN

Norge – Island 58-82, Danmark – Sverige 84-76, Finland – Estland 76-73.

Sluttstillingen: Estland 4-1, Finland 4-1, Danmark 4-1, Sverige 2-3, Island 1-4, Norge 0-5.

Estland vant turneringen på best score i innbyrdeskampene mellom Estland (+12), Danmark (-4) og Finland (-8).