Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / Bittert, men oppløftende for Norge
Anna Hovig Wikstrøm har fintet og drivet seg mellom to Estland-forsvarere, blir feilet og legger to straffekast til norsk 26-21 i andreperioden. Bak i bildet ser vi Lina Blanco.
FOTO: ARILD SANDVEN
Anna Hovig Wikstrøm har fintet og drivet seg mellom to Estland-forsvarere, blir feilet og legger to straffekast til norsk 26-21 i andreperioden. Bak i bildet ser vi Lina Blanco. FOTO: ARILD SANDVEN

Bittert, men oppløftende for Norge

– Gøy, men surt, sa Kine Johansen og oppsummerte egentlig det alle norske i hallen følte: U18-jentene var små marginer fra en «skräll» i Täljehallen da de presset et estisk lag som hadde ledet over og kjempet helt jevnt med Sverige og Finland. Norge tvang Estland ut i overtime og ledet 74-73 et drøyt minutt før slutt i ekstraomgangen, men maktet ikke å fullføre verket.

Norge – Estland 74-77 (e.o.)

– Veldig skuffende å tape når vi spilte så bra. Men laget har utviklet seg utrolig, vi har stigende kurve for hver kamp selv om det ble litt «ned» mot Sverige i går og løftet oss veldig i dag, fastslo Aurora Sørbye.

Med 25 poeng og 10 assists var hun kampens ledende spiller, og herjet sammen med Anna Hovig Wikstrøm som hadde 18 poeng.

De to Ulriken-guardene tok fram store deler av sitt angrepsrepertoar og ble til tider ustoppelige for Estlands forsvarere med sine driver, finter og styrke i én-mot-én-situasjonene, med lekre «up and under»-scoringer og reverse-layups.

 

Jokeren Camilla

Samtidig hadde Norge en joker i ermet:

Camilla Wold Wægger som bare fikk 3:29 på banen i åpningskampen mot Island før hun måtte ut med overtråkk og heller ikke ble klar til møtene med Finland og Sverige.

Nå kom Ullern-guarden inn, la 3 av 5 trepoengere og sørget med det for 58-55 og ledelse, 71-71 i fjerde periode og sendte Norge foran med 74-73 i ekstraomgangen. 14 poeng på 18 minutter ble fasiten for Nesodden-jenta som var nær ved å bli matchvinner – og som viste at hun kan bli et viktig våpen i den avsluttende kampen mot Danmark torsdag.

– Jeg følte høyrefoten var grei, men skulle egentlig bare prøve meg i to minutter, fortalte Camilla.

 

– Gir oss en fordel

Hun gleder seg til kampen mot Danmark.

– Nå kan vi gå inn i med momentet fra i dag til Danmark-kampen, det gir oss en fordel. Vi har så ekstremt lyst til å vinne og den siste kampen i morgen skal vi ta, presiserte spilleren som traff 37 prosent på 3-poengere i BLNO denne sesongen, samme prosent som Aurora Sørbye – som hadde 3 av 8 i denne kampen, blant annet utligningen til 68-68.

Lagkapteinen syntes også det var godt å få med Camilla Wold Wægger igjen.

– Hun kommer inn med skuddene sine, men åpner også mye for oss andre med driver. Alle på laget har begynt å drive og ta ledige skudd, vi er flinke til å finne folk og sentre og har veldig bra flyt, sa Aurora.

– Og i dag var alle «på» fra start og benken «hypet», så det var utrolig gøy å spille.

 

Toppet laget

Estland ledet lenge over både Finland og Sverige tidligere i mesterskapet, det endte med tap 62-69 for finnene og 59-65 for svenskene.

Mot Norge spilte de med sine fem beste i det meste av kampen, alle i starting-laget hadde mellom 35 og 37 minutter. Samtidig var Aurora Sørbye og Anna Linnea Hovig Wikstrøm på banen i 41 av 45 minutter for det norske laget.

Det gikk an å irritere seg over både bom og turnovers i sluttminuttene og ikke minst over et par dommeravgjørelser på 71-71: Da ble både Anna Hovig Wikstrøm og Sophia Priestley klart feilet på skudd rett under kurven uten at dommerne så noen grunn til å blåse og gi Norge to straffekast.

 

1,90-center og 12 trepoengere

Men det var større grunn til å glede seg over de norske jentenes prestasjon mot en god motstander. Estland hadde stor høydefordel, med 190 cm lange Marta Eleri Jaama (20 poeng og 15 returer) som helt avgjørende – og med 46 prosent treff på 3-poengerne. Esterne skjøt 12 av 26 (7 av 12 før pause), Sille-Liis Mölder hadde 6 av 8.

Og når motstanderen både har voldsom høyde og treffer utenfra, blir det vanskelig å forsvare seg.

– Vi «rookie-coachene» evaluerte oss selv litt før denne kampen og endret litt på opplegget, forklarte Kine Johansen.

– Vi fokuserte mer på hvordan vi skal spille selv enn å tilpasse oss en motstander. Jentene fulgte game-planen, og selv om det var skuffende å tape når vi var så nær, er vi kommet videre siden vi tapte med nesten 30 for Island i åpningen.

– Vi lærer litt for hver kamp, sa U18-coachen.

 

Solid skyting

Statistikkene så også pene ut for Norge.

Estland vant returstatistikken, men ikke mer enn 44-35 til tross for sin overlegne høyde. Lina Blanco plukket ned 14 for Norge, bare én mindre enn Jaama.

De norske jentene traff 72 prosent på straffer (13 av 18), etter 6 av 6 fra Anna Hovig Wikstrøm og 5 av 6 fra Camilla Wold Wægger.

46,6 prosent i field goals er også klart best for laget hittil i nordisk, og var også bedre enn Estland som hadde 40 prosent og følgelig bedre på treere enn på topoengere.

Og for fjerde gang på fire kamper vant Norge tredjeperioden, som også var lagets klart beste med 22-18 i score.

 

Dansk Aurora?

Nå gjelder det å nullstille og klare å følge opp med en seier over Danmark, som også står med fire strake tap, men som ga Finland brukbar match i onsdagens siste kamp.

– De har en veldig sentral i sin 7-er Freya Brahe Jensen, som driver og skyter og spiller litt som Aurora, forteller assistenttrener Eirik Ljostveit.

– Veldig mye går gjennom henne og samtidig har de to forholdsvis høye spillere som de ser en del etter. De kutter mye, men ligner litt på oss i spillestilen. Vi bør kunne matche dem bedre på størrelse og stil enn de andre lagene vi har møtt her, mener Ljostveit.

 

Poengscorere Norge: Aurora Sørbye 25, Anna Linnea Hovig Wikstrøm 18, Camilla Wold Wægger 14, Lina Hønsi Blanco 6, Sophia Priestley 4, Aurora Grieg Toyomasu 3, Fanny Dyngeland-Sundén 2, Helena Eckhoff-Eliassen 2.

Toppscorere Estland: Sille-Liis Mölder 22, Marta Eleri Jaama 20, Kristel Rattasepp 12.

 

RESULTATER NORDISK U18 KVINNER TIRSDAG

Norge – Estland 74-77 (e.o.)

Sverige – Island 76-52

Finland – Danmark 68-51

Stillingen (seire-tap): Sverige 4-0, Finland 4-0, Estland 2-2, Island 2-2, Danmark 0-4, Norge 0-4.

Siste runde torsdag:

Estland – Island (9.30), Norge – Danmark (11.45), Sverige – Finland (14.00).