Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / Åpner nordisk mot Island
Kine Johansen og Eirik Ljostveit ledet de norske U18-jentene på en lett treningsøkt i Täljehallen etter ankomst lørdag. Åpningskampen mot Island er søndag (18.15) i samme hall.
FOTO: ARILD SANDVEN
Kine Johansen og Eirik Ljostveit ledet de norske U18-jentene på en lett treningsøkt i Täljehallen etter ankomst lørdag. Åpningskampen mot Island er søndag (18.15) i samme hall. FOTO: ARILD SANDVEN

Åpner nordisk mot Island

– Det skal bli spennende å se hvordan vi står mot de andre lagene. Nå får vi en pekepinn på hva vi trenger og utvikle og forbedre foran resten av nordisk og EM senere i sommer, sier landslagstrener Kine Johansen før U18-jentenes nordisk-start mot Island i Södertälje søndag.

 

Södertälje

Kampstart er 18.15, nordisk kan følges på https://nordicchampionship.cups.nu/en/start og man gå inn på https://baskettv.se/nordicchamps-swe/ og se kampene på SolidSport for 209 SEK for hele turneringen og 69 SEK pr. kamp.

U18-landslagene for kvinner tjuvstarter nordisk en uke før de øvrige årgangene, fordi FIBA har satt opp årets U18-EM allerede fra 30. juni. Her skal Norge spille i B-EM i Sofia i Bulgaria med Irland, Bosnia-Hercegovina og Storbritannia som motstandere i det innledende gruppespillet.

 

Tre-delt nordisk, U16 i Finland

U18 menn og de to U20-landslagene starter sitt nordisk i Södertälje tirsdag 27. juni, mens U16 jenter og gutter skal til Kisakallio-sentret ved Lohja i Finland der turneringen begynner torsdag 29.

Totalt skal de seks norske U-landslagene spille mellom 60 og 65 landskamper i sommer, avhengig av antall kamper de forskjellige lagene får etter gruppespillet i EM.

For U18 kvinner er det den første kampen av 11 eller 12, og sånn sett ikke noe å legge altfor mye vekt på. Men like fullt en viktig start.

– Vi skal lære oss mye og justere underveis. Når vi kommer til EM, er vi forhåpentligvis klare for å kunne slå lag som Irland og England, sier Kine Johansen.

 

– Progresjon

Hun har kun hatt tre samlingshelger i Oslo med U18-jentene.

– Vi har rukket å bli kjent med hverandre, spillerne og jeg, men det blir noe annet å skulle gå i kamp. Vi har mange spillere som vil satse basket, de er seriøse og trener mye. Jeg syns jeg har sett progresjon gjennom de tre helgene, spillerne har tatt til seg det jeg har sagt og får det ut på trening, forteller 43-åringen.

– Så blir det spennende å se om de klarer det også i kamp.

 

Mange med BLNO-erfaring

Jentene fra 05- og 06-årgangen har bare vunnet noen få kamper i sine nordisk-turneringer og EM hittil, men kommer med en tropp der de aller fleste har BLNO-erfaring og fått bra med spilletid denne sesongen. Det kan være en fordel, fordi spillerne på flere av motstanderlagene i nordisk ikke slipper til i sine elitelag ennå.

– Det viser seg også i uttaket vårt, vi har mange fra Ulriken og Ullern, Bærum også. De har ligaerfaring og er vant til å spille i høyt tempo mot større spillere. De har også vært ute og møtt internasjonal motstand, de vet hva de går til, presiserer Johansen.

 

Seks fra Ullern, tre fra Ulriken

Norges lag styres av Aurora Sørbye, 17-åringen som ble kåret til «Årets talent» i BLNO og som var sentral da Ulriken Eagles vant seriemesterskap og NM-gull. Denne sesongen var Aurora også MVP da Ulrikens U18-jenter vant Lundaspelen og på Allstar-laget i Scania Cup.

Ullern har med sine seks spillere halve den norske nordisk-troppen, Ulriken har tre, Bærum to og Centrum Tigers har lagets eneste debutant, Tindra Hillestad Pack.

 

Nesten på hjemmebane

Kine Johansen har med seg Eirik Ljostveit som assistent og er «nesten» på hjemmebane, siden hun bor i Uppsala. Der trener den tidligere landslagsguarden KFUM Uppsalas U17-gutter med sønnen Theodor Eriksson og klubbens U14-jenter med datteren Lisa.

Motstanderen i åpningskampen i nordisk, Island, vet hun ikke så mye om.

– Ikke annet enn at islendinger pleier å være aggressive og spille 40 minutter med full intensitet. Men de vet ikke så mye om oss heller, påpeker U18-landslagstreneren.