Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / – Vi har vokst for hver kamp
Norsk jubel etter 78-58 over Danmark i den avsluttende kampen i nordisk mesterskap i Södertälje. Bak fra venstre er Camilla Hovig (lege), Kine Johansen (head coach), Fanny Dyngeland-Sundén, Tindra Hillestad Pack, Anna Linnea Hovig Wikstrøm, Sophia Priestley, Lina Blanco, Helena Eckhoff-Eliassen, Sofia Brokhaug Koch, Eirik Ljostveit (assistant coach) og Karoline Næss (fysioterapeut). Foran fra venstre Susanne Gjerstad, Aurora Sørbye, Hannah Kristoffersson, Camilla Wold Wægger og Aurora Toyomasu.
FOTO: ARILD SANDVEN
Norsk jubel etter 78-58 over Danmark i den avsluttende kampen i nordisk mesterskap i Södertälje. Bak fra venstre er Camilla Hovig (lege), Kine Johansen (head coach), Fanny Dyngeland-Sundén, Tindra Hillestad Pack, Anna Linnea Hovig Wikstrøm, Sophia Priestley, Lina Blanco, Helena Eckhoff-Eliassen, Sofia Brokhaug Koch, Eirik Ljostveit (assistant coach) og Karoline Næss (fysioterapeut). Foran fra venstre Susanne Gjerstad, Aurora Sørbye, Hannah Kristoffersson, Camilla Wold Wægger og Aurora Toyomasu. FOTO: ARILD SANDVEN

– Vi har vokst for hver kamp

Etter det hårfine og bitre overtimetapet for Estland onsdag (74-77) var det ingen tvil: Kampen mot Danmark ville de norske U18-jentene vinne, og viste det fra start. Danskene ble utspilt og utklasset av et norsk lag som ledet med 20 poeng ved pause og med 30 på det meste. Så fikk de også Aurora Sørbye med på Allstar-laget i nordisk.

Norge – Danmark 78-58

– Bare utrolig gøy, vi hadde en veldig god kamp og lyktes med nesten alt vi har øvd på, sa Aurora etter at Norge hadde vunnet og overbevist i den femte og siste kampen i nordisk mesterskap.

Lagkapteinen ble tatt ut i turneringens Allstar-femmer, spilte på hele sitt register og leverte en triple-double med 16 poeng, 10 assists og 10 returer. På en dag der hun bommet uvanlig mye.

Det gjorde så desidert ikke Anna Hovig Wikstrøm. 2006-guarden satte 9 av 9 straffer, 6 av 6 topoengere og 2 av 4 treere – og ble kampens ledende spiller med sine 27 poeng.

 

Toppscorer

Aurora var også toppscorer i nordisk med 99 poeng på fem kamper, Anna nummer fem med 77 poeng. De to Ulriken-spillerne bar det norske laget gjennom turneringen og var duoen Danmark aldri klarte å stoppe i kampen om femteplassen.

– Vi er et lag som har vokst for hver kamp og som spiller hverandre gode og gir hverandre muligheter, understreket Aurora Sørbye.

– Jeg er veldig spent på EM og stor tro på dette laget og trenerteamet. Jeg syns vi har veldig god kjemi.

 

7 poeng på 4 sekunder!

Norge åpnet forrykende, ledet 22-8 etter 9 minutter og lot aldri Danmark få kontakt.

Avgjørelsen falt i praksis i sluttsekundene av andre periode, på stillingen 38-25. I løpet av 4,4 sekunder scoret de norske jentene 7 poeng!

Sophia Priestley tok en forsvarsretur og ble feilet av en dansk spiller som i samme øyeblikk tente til og pådro seg en ny feil, denne gang usportslig. Siden danskene også hadde lagfeil, fikk Sophia skyte fire straffer – og traff alle.

Etter timeouten som fulgte hadde Norge ballen i angrepssonen, og så satte Anna Hovig Wikstrøm en buzzer-trepoenger til 20-poengsledelse ved pause, 45-25.

 

Ledet med 30

Det var betryggende, spesielt fordi de norske jentene hadde vunnet tredjeperioden i alle de fire første kampene. Det gjorde de nå også (19-14), og med 64-39 var løpet for lengst kjørt.

Norge var oppe i 30 poeng (69-39) før danskene fikk pynte på resultatet mot slutten og lagets toppscorer og ledende spiller Freya Brahe Jensen endelig fikk litt plass. Hun endte med 14 poeng.

– Vi hadde snakket om henne på forhånd, og har mange raske forsvarsspillere som byttet på å dekke henne og slite henne ut, forklarte Kine Johansen.

 

Det beste laget og de beste spillerne

Norges taktikk betegnet hun som «kjedelig»:

– Vi skulle spille vårt spill, fokusere på det vi kan påvirke, spille tøft forsvar, hjelpe hverandre og spille for hverandre, ta returer.

Det var nok i massevis. Norge viste seg som et klart bedre lag enn Danmark, og hadde også de to klart beste enkeltspillerne.

– Aurora og Anna er ekstreme, men det er laget som vinner og gjør det sammen. Samtidig er jeg veldig glad for å ha de to på mitt lag, sa Kine Johansen etter sin første seier som landslagssjef.

– Se også hvor godt trent de er. Begge har spilt fem fulle kamper på fem dager mot internasjonal motstand. Det er slitsomt for både kropp og hode, men de står i det og hadde spilt 40 minutter om de fikk det, for det kan de, understreket 43-åringen.

 

Traff 23 av 24 straffer

Samtidig var det et helt lag som løftet seg gjennom turneringen, presset Estland til overtime onsdag og utklasset Danmark.

Lagforsvaret satt, Norge vant returstatistikken 41-38 og traff glimrende fra straffelinja: 23 av 24!

Det var faktisk bare Aurora Sørbye (6 av 7) som misset, mens Anna Hovig Wikstrøm hadde 9 av 9, Sophia Priestley 4/4 og Camilla Wold Wægger og Sofia Brokhaug Koch 2/2.

Forskjellige spillere slo til i angrep også, mot Estland var det Camilla Wold Wægger som kom inn som joker fra benken, mot danskene var spesielt Sofia Brokhaug Koch (3 av 4 på skudd) på hugget.

Lina Blanco hadde 6 poeng og 6 returer, Helena Eckhoff-Eliassen la 4 poeng og Tindra Hillestad Pack sine 4 første på landslaget.

 

– Klar progresjon

– Denne uka har lært oss masse, fastslår Kine Johansen.

– Vi har nærmest hatt et intensivkurs i å bygge lag, det har vært morsomt. Nå er det hjem og hvile noen dager og fylle energien før vi møtes igjen tirsdag.

– Vi taper etter overtime i går og vinner i dag, dette tar vi med oss inn i EM. Bare Island-kampen og første del mot Sverige var under pari. I de andre kampene står vi opp og spiller jevnt med Finland og Estland og slår Danmark. Jeg ser en klar progresjon, sier landslagssjefen.

Norge har Irland, Bosnia-Hercegovina og Storbritannia i gruppespillet under EM i Sofia, med første kamp fredag 30. juni mot Irland.

 

PS. Sverige ble nordiske mestre etter 70-65 over Finland i den siste kampen torsdag. Estland som slo Norge etter overtime, måtte ut i en ny ekstraomgang i «bronsekampen» mot Island – og vant igjen, 63-61.

 

Poengscorere Norge: Anna Linnea Hovig Wikstrøm 27, Aurora Sørbye 16, Sofia Brokhaug Koch 8, Sophia Priestley 8, Lina Hønsi Blanco 6, Camilla Wold Wægger 5, Helena Eckhoff-Eliassen 4, Tindra Hillestad Pack 4.

Toppscorere Danmark: Freya Brahe Jensen 14, Olivia Lutterodt 10, Julie Joost Møller 7.

 

RESULTATER NORDISK U18 KVINNER TIRSDAG

Estland – Island 63-61 (e.o.)

Norge – Danmark 78-58

Sverige – Finland 80-75

Sluttstillingen (seire-tap): Sverige 5-0, Finland 4-1, Estland 3-2, Island 2-3, Norge 1-4, Danmark 0-5.