Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / – Som en playoff-kamp
Juan Ferrales i en drive mellom Nikolas Skouen (til venstre) og Jacob Røysland, som for øvrig begge har en fortid i Kongsberg Miners. Ferrales styrte godt for Miners, scoret 24 poeng og hadde 7 assists.
FOTO: ERIK BERGLUND
Juan Ferrales i en drive mellom Nikolas Skouen (til venstre) og Jacob Røysland, som for øvrig begge har en fortid i Kongsberg Miners. Ferrales styrte godt for Miners, scoret 24 poeng og hadde 7 assists. FOTO: ERIK BERGLUND

– Som en playoff-kamp

Kongsberg Miners måtte grave dypt og kjempe hardt for å slå et Fyllingen-lag som mistet all insidestyrke i sluttminuttene av kampen og som i praksis ble sjanseløse i ekstraomgangen.

M Kongsberg Miners – Fyllingen 82-77 (OT)

K Midtbyen – Asker Aliens 53-92

– Vi må bare gi Fyllingen en masse kred, de kjempet virkelig godt og jeg er bare glad vi kom ut som vinnere til slutt, sa Juan Ferrales etter at Kongsberg Miners hadde gått seirende ut av toppkampen.

– Hver gang jeg så opp på tavla, så det ut som vi spilte bingo, det var blå prikker over det hele, så mange fouls. Det var som en playoff, veldig tøft og de spilte hardt, sa Miners-kapteinen som hadde en solid kamp med 24 poeng etter tre 3-poengstreff og sterke driver til kurven. I tillegg til blant annet 7 assists.

 

Styrket posisjonen

Kongsberg Miners ble utklasset 98-67 i Bergen i desember i den andre av tre strake tap.

Nå er serielederen på rett kurs igjen, og tok enda et lite steg mot seriemesterskap og hjemmebanefordel gjennom sluttspillet med fredagens seier.

Miners står med 18-3 i seire og tap, Gimle og Fyllingen på plassene bak har begge fem tap.

 

Sentral duo forsvant

Men det var lite som skilte i Kongsberghallen fredag. Fyllingen kjempet seg gjennom de fire siste minuttene etter å ha mistet Ivars Zvigurs og Devin Gilligan i løpet av 20 sekunder – Zvigurs med kutt over øyet, Gilligan med en offensiv feil som var hans femte og som på mange måter avgjorde kampen.

Fyllingen ledet 64-61 da Gilligan måtte ut og Zvigurs ble behandlet på sidelinja.

Likevel fikk gjestene fra Bergen det siste angrepet på stillingen 69-69 med 16 sekunder igjen og Kongsberg på lagfeil. Fiifi Aidoo hadde ballen og kunne forsøkt å drive og skaffe en foul som ville gi to straffer, men valgte å frispille en åpen Nicolas Ballone, som hadde truffet 3 av 4 trepoengere i kampen. Men den som kunne gitt seier, bommet han.

 

Mismatcher

Dermed måtte lagene ut i en ekstraomgang der Fyllingen hadde dårlige odds uten de to spillerne som hadde tatt 22 av lagets 41 returer, for samtidig forsvant 2,08-centeren Michael Steadman ut med en kneskade torsdag kveld på siste trening før kampen.

Uten insidetrusler ble det vanskelig for Fyllingen, samtidig som Aly Hudgins og Marin Mornar benyttet seg av mismatchene som måtte oppstå.

Fiifi Aidoo sendte likevel Fyllingen i ledelse 74-73 med 3:25 igjen å spille med et kunststykke av en scoring avsluttet med reverse layup og til 77-76 med en trepoenger via plata og 2:55 på tavla.

Da hadde gjestene for siste gang, og i stedet la Xavier Green sin tredje treer, før Hudgins og Mornar satte inn to straffer hver til seier 82-77.

 

– Nydelig spilt

– Vi fightet med nebb og klør uten noe insidespill på slutten, og vi kunne tatt seieren i det siste angrepet. Det var nydelig spilt (av Aidoo) og et nydelig skudd, men dessverre traff han (Ballone) ikke, sa Per Fedje, som var coach alene fordi Calix Black Ndiaye befinner seg på jobbreise i Argentina.

– Vi spiller bra forsvar, men det flyter ikke offensivt for oss, erkjente Fyllingen-coachen.

 

Misset på 12 straffer

Men angrepsspillet var under pari også for Kongsberg Miners. Begge lag strevde med uttellingen både på trepoengere og Miners spesielt også på straffer.

På trepoengerne hadde Miners 6 av 22 og Fyllingen 10 av 39, i prosent 27 mot 25. Nicolas Ballone var mest treffsikker med 3 av 5, Xavier Green hadde 3 av 6 for hjemmelaget.

På straffer hadde Miners 16 av 28, som betyr 57 prosent treff. Det har man normalt ikke råd til i en jevnspilt toppkamp. Fyllingen satte 17 av 24 (70 prosent), men uvanlig nok misset Nikolas Skouen sine to første og endte på 3 av 6, han gikk inn i kampen med 92 prosent treff.

Skouen hadde en ny, solid kamp med 21 poeng og 8 returer og la også den lekre floateren til 69-69 i siste minutt.

Devin Gilligan noterte seg for 17 poeng og 12 returer, men fikk kampen ødelagt av fouls. Ivars Zvigurs gjorde en glimrende jobb inside med 6 poeng, 10 returer og tøft forsvar, men det er usikkert om latvieren kan spille lørdagens kamp mot Asker Aliens.

 

Tromsø Storm neste

Xavier Green og Juan Ferrales sto for 49 av Kongsbergs 82 poeng, bare fem spillere kom på scoringslista. Aly Hudgins kom sterkt utover i kampen og hadde 15 poeng og 8 returer.

Søndag får serielederne tøff motstand igjen og mulighet til revansj mot Tromsø Storm, som vant 86-83 og påførte Miners sesongens første tap da de var i Kongsberghallen 4. desember.

– Da må vi gjøre en bedre jobb både offensivt og defensivt, fastslo Juan Ferrales.

Poengscorere Kongsberg Miners – Fyllingen (82-77):

Kongsberg Miners: Xavier Green 25, Juan Ferrales 24, Aly Hudgins 15, William Lybæk 10, Marin Mornar 8.

Fyllingen: Nikolas Skouen 21, Devin Gilligan 17, Fiifi Aidoo 16, Nicolas Gundersen Ballone 9, Ivars Zvigurs 6, Jacob Røysland 6, Haakon Heradstveit 2.

 

Asker i scoringshumør

Asker Aliens tok sin 11. seier på 15 kamper da Midtbyen ble slått 92-53 i det første av lagenes to møter i Trondheim Spektrum denne helgen. Anført av Tayler Bennett festet gjestene tidlig grepet, men ledelsen ved pause var ikke større enn 43-33.

Det var først i tredjeperiode Asker-jentene slo til. De gikk ut med 8-0, vant perioden 29-5 og punkterte kampen.

Tayler Bennett var banens ledende spiller og endte på 28 poeng, 13 returer, 5 assists og 4 steals. Den amerikanske guarden traff 3 av 5 trepoengere.

Ingrid Selvik hadde en double-double med 14 poeng og 15 returer, Siri Granheim 10 poeng og 15 returer, mens Fredrikke Hylen scoret 11 poeng mot laget hun var toppscorer for i fjor.

Dominique Leonidas var Midtbyens leder med 16 poeng, 9 returer, 5 assists og 3 steals, mens Ragnhild Lundesgaard hadde sin hittil beste kamp for Trondheimslaget etter overgangen fra Tromsø Storm Ungdom. 19-åringen noterte seg for 12 poeng og 8 returer.

 

Poengscorere Midtbyen – Asker Aliens (53-92):

Midtbyen: Dominique Leonidas 16, Ragnhild Lundesgaard 12, Nina Nyegaarden 11, Emma Tallaksen 7, Ingeborg Nævdal Gundersen 4, Ulrikke Bentsen 3.

Asker Aliens: Tayler Bennett 28, Ingrid Selvik 14, Fredrikke Hylen 11, Siri Granheim 10, Ina Marie Ekholt 8, Kristine Nyegaarden 8, Hannah Reynolds 7, Julie Skorpen 4, Andrine Bergseth 2.