Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / – Mye å bygge videre på
Aurora Sørbye var spilleren Island aldri klarte å få tak på, selv om de ga den norske pointguarden og lagkapteinen mye oppmerksomhet. Her har hun rundet nummer 15 Anna Margret Hermansdóttir og er på vei mot to av sine 26 poeng i kampen.
FOTO: ARILD SANDVEN
Aurora Sørbye var spilleren Island aldri klarte å få tak på, selv om de ga den norske pointguarden og lagkapteinen mye oppmerksomhet. Her har hun rundet nummer 15 Anna Margret Hermansdóttir og er på vei mot to av sine 26 poeng i kampen. FOTO: ARILD SANDVEN

– Mye å bygge videre på

Norges U18-jenter måtte tåle det «vanlige» åpningssjokket i nordisk, men kan ta med seg mye positivt fra kampen mot Island. – Jeg syns vi gjør mye riktig fra slutten av andre periode til midten av fjerde, og vi vinner tredjeperioden. Vi står på i 40 minutter og viser energi, fastslo landslagssjef Kine Johansen.

Norge – Island 62-90

Etter 0-8 og 2-16 i en start preget av stress og nerver kom Norge etter hvert til hektene, fikk til angrepsspill og begynte å score.

Island ledet med 25 poeng (43-18) noen minutter før pause, men så fikk de norske jentene opp intensiteten og selvtilliten og «vant» de neste 19 minuttene i kampen 41-27.

Det henger selvfølgelig sammen med at islendingene ledet klart og kunne slippe av litt på trykket, men samtidig kom Norge ubehagelig nær etter et sonepress som resulterte i steals og scoringer.

Og da Aurora Toyomasu la en trepoenger til 59-70 med 5:59 igjen på tavla, var det plutselig blitt spenning i kampen.

 

– Må tenke litt smart

Men to raske islandske 3-poengere til 76-59 avgjorde alt, og så kunne de blåkledde cruise inn til 90-62 etter at Norge hadde byttet ut de fleste av sine startere, inkludert lagets motor og kaptein Aurora Sørbye.

– Vi tar med oss mye bra herfra, den lange perioden hvor vi holder Island og tar innpå. Ingen hang med hodet, det var energi på banen og på benken. Jeg føler det er mye å bygge videre på, sa Kine Johansen, som ikke brydde seg så mye om at islendingene dro fra til en klar seier.

– Vi har mange kamper her, fem dager på rad – og vi må tenke litt smart. Det er ikke noe poeng i å skulle holde dem til 15 og det er viktig å få i gang alle spillerne, understreket den norske coachen.

 

Sørbye dominerte

Aurora Sørbye fikk vist sin klasse i åpningskampen og var banens ledende spiller og toppscorer med 26 poeng etter 9 av 18 på field goals og 6 av 7 straffer. Resten av laget skjøt ellers uvanlig dårlig fra straffelinja, 3 av 12.

Island vant returstatistikken overlegent med 54-31 og hadde 13 offensive returer mot Norges 6.

– Vi hadde én offensiv retur i første quarter, bemerket Kine Johansen.

Men de norske jentene greide seg med færre turnovers enn islendingene (22 mot 26) og hadde også flere steals, 17 mot 12.

 

Sonepress, steals og scoringer

Spesielt i tredje og fjerde periode lyktes Norge med et press, anført av Aurora Sørbye og Anna Hovig Wikstrøm som våknet for alvor etter pause og endte på 11 poeng. Aurora Sørbye og Fanny Dyngeland-Sundén hadde 4 steals hver, Aurora Toyomasu 3.

– Den første kampen er ofte et sjokk, det var tøff motstand og vi fikk en dårlig start. De var veldig aggressive og gode til å pushe ball og vi var uheldige med skuddene, mente Aurora Sørbye.

– Vi slet med å blokke dem ut også, så de fikk altfor mange returer. Men så kjørte vi et sonepress etter scoring, fikk opp aggressiviteten og fikk inn flere steals. Benken vår var også veldig «på» og var med på å øke intensiteten, og vi fikk inn flere spillere med masse energi, sa lagkapteinen.

 

Finland måtte slite

Norge får det ikke lettere i de neste kampene i nordisk, med Finland som motstander mandag og Sverige tirsdag.

Finnene lå lenge under mot Estland i søndagens siste kamp, men snudde til seier 69-62. Svenskene imponerte stort, slo Danmark 83-53 og kunne trolig enkelt ha scoret over 100 poeng om de ikke hadde benket sine beste i store deler av andre omgang.

– Nå har vi endelig fått spilt kamp og ser hva vi må trene på, sier Kine Johansen.

– Det blir tøffe kamper de neste dagene, men vi må være nøye på det vi gjør og unngå for mange dumme valg. Vi må fortsatt jobbe med rotasjonen, selv om det er vanskelig fordi vi er mindre i alle posisjoner. Vi må også få med flere offensivt, Aurora (Sørbye) kan ikke gjøre alt, da blir vi for enkle å forsvare seg mot. Og vi må treffe bedre på layups og straffer, presiserer U18-landslagstreneren.

 

Poengscorere Norge: Aurora Sørbye 26, Anna Linnea Hovig Wikstrøm 11, Lina Hønsi Blanco 7, Aurora Grieg Toyomasu 6, Fanny Dyngeland-Sundén 4, Sophia Priestley 4, Hannah Tomren Kristoffersson 3, Sofia Brokhaug Koch 1.

Toppscorere Island: Emma Hrönn Håkandóttir 20, Hildur Björk Gunnsteinsdóttir 13, Dzana Cmac 12. 

 

RESULTATER NORDISK U18 KVINNER SØNDAG

Sverige – Danmark 83-53

Norge – Island 62-90

Finland – Estland 69-62

 

Kampene mandag:

Island – Danmark (16.00), Finland – Norge (18.15) og Estland – Sverige (20.30)