Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / – Føler vi tapte en mulighet
Harald Eika Frey ble passet godt på av danskene, men styrte likevel mye i Arena Næstved og ble toppscorer med 24 poeng. Her går Norges pointguard tøft inn mot to av Danmarks store menn, Asbjørn Midtgaard (2,13) og Kevin Larsen (2,07).
FOTO: FIBA.COM
Harald Eika Frey ble passet godt på av danskene, men styrte likevel mye i Arena Næstved og ble toppscorer med 24 poeng. Her går Norges pointguard tøft inn mot to av Danmarks store menn, Asbjørn Midtgaard (2,13) og Kevin Larsen (2,07). FOTO: FIBA.COM

– Føler vi tapte en mulighet

Norge gikk på sitt tredje strake tap i kval-gruppa og kan ikke lenger ta førsteplassen og gå direkte til hovedkvalifiseringen i EM. Danmark ledet hele veien og revansjerte nederlaget fra Haukelandshallen i fjor høst.

Næstved

Danmark – Norge 69-61

Slovakia og Nord-Makedonias kamp i Levice startet en time tidligere enn Danmark-Norge i Næstved, og det norske laget fikk akkurat den hjelpen de måtte ha for å kunne spille en finale om gruppeseieren i Nordstrand Arena søndag.

Slovakia vant kontrollert 82-73 og nå er det faktisk Norge som kan hjelpe slovakene til gruppeseier:

Vinner Slovakia over Danmark i Næstved, vinner de også gruppa hvis Norge slår Nord-Makedonia senere søndag kveld.

Samtidig er det klart at Danmark havner sist av de fire lagene, mens Norge KAN ta andreplassen med seier over Nord-Makedonia, hvis danskene slår Slovakia.

 

Jagende bak i 40 minutter

De kompliserte regnestykkene ville vært enklere hvis Norge hadde gjort jobben i Arena Næstved.

Som kampen utviklet seg, var de et stykke unna å lykkes.

På norsk ledelse 4-2 fikk danskene en 10-0-run og gikk opp i 15 poengs ledelse tre ganger.

Likevel var det håp for gjestene da momentum snudde tidlig i periode og stillingen plutselig bare var 47-45 i dansk favør.

Harald Eika Frey hadde sjansen til å gi Norge ledelsen med en trepoenger, men skuddet gikk i bakkant av ringen og ut. I stedet glapp det igjen. Mads Bonde la to straffer, 213 cm lange og store Asbjørn Midtgaard blokket ned Bouna Black Ndiaye før Johannes Dolven pådro seg en turnover og Midtgaard ble frispilt til en dunk: 51-45.

Og så ble resten av kampen et nytt jag for å komme opp i ryggen på danskene igjen.

 

Frey, Ndow og Jawara: 54 av 61 poeng

Hjemmelaget fikk 12 poengs luke og Norge kom over 60 poeng bare fordi Harald Eika Frey kjempet seg til en 3+1-situasjon i sluttsekundene, pyntet på resultatet og gikk fra 20 til 24 poeng – som kampens suverene toppscorer.

De tre utenlandsproffene sto for 54 av Norges 61 poeng, Chris-Ebou Ndow hadde 17 og Karamo Jawara 13.

– Ja, vi fungerte ikke kollektivt, erkjente Mathias Eckhoff.

– Mot et lag som Danmark må vi være mye mer aggressive forsvarsmessig for å stå imot den tyngden de har. Vi lot dem få diktere tempoet og selv om det ble litt bedre utover i kampen, spilte vi med for dårlig offensiv flyt. Vi var altfor passive til å bryte ned forsvaret deres og få dem ut i rotasjoner, forklarte landslagstreneren.

 

Skjøt seg bort

Norge skjøt også bort muligheten til å vinne kampen og sette seg i posisjon til å spille en gruppefinale mot Nord-Makedonia i Nordstrand Arena søndag.

5 av 26 på trepoengere holder ikke i en så viktig kamp, i tillegg hadde det norske laget 14 av 32 på topoengsskudd og dermed 32,8 prosent treff i field goals – mot danskenes 51,8.

Hjemmelaget kontrollerte i stor grad også rommet rundt kurvene, returstatistikken viste 39-27.

– Jeg følte vi fikk de skuddene vi skulle ha, men bomma for mye, sa Mathias Eckhoff.

 

– Tapte en mulighet

Dermed fikk Danmark sin revansj etter Norges 99-75-seier i Haukelandshallen i august i fjor, men danskene må altså likevel ta til takke med sisteplassen i gruppa, uansett resultat i søndagens kamper.

– Jeg føler jo vi tapte en mulighet til å spille finale søndag. Men det blir så kavete også, og vi ventet på at noen flere skulle steppe opp, sa landslagssjefen.

 

Ny kvalisering i sommer

Resultatet betyr at Norge – i likhet med Danmark og alle andre lag som ikke vinner sine grupper i prekvalifiseringsrunde 2 – nå skal ut i en tredje runde for å prøve å kvalifisere seg til selve hovedrunden i kvalifiseringen for EM i 2025. Det er altså fortsatt en mulighet.

12 lag går inn i den tredje runden og skal inn i fire trelagsgrupper der Norge vil møte to andre lag hjemme og borte i juli og august.

Men først gjelder det å komme på offensiven igjen allerede i søndagens hjemmekamp mot Nord-Makedonia, for utsolgt hus i Nordstrand Arena.

 

Poengscorere Danmark – Norge (69-61):

Norge: Harald Eika Frey 24, Chris-Ebou Ndow 17, Karamo Jawara 13, Espen Fjærestad 4, Sjur Dyb Berg 2, Stian Mjøs 1.

Toppscorere Danmark: Sebastian Aris 13, Asbjørn Midtgaard 13, Darko Jukic 12.

 

EM 2025, PRE-KVALIFISERINGSRUNDE 2

Gruppe D

Danmark – Norge 69-61

Slovakia – Nord-Makedonia 82-73

Stillingen (seire-tap): Nord-Makedonia 4-1, Slovakia 3-2, Norge 2-3, Danmark 1-4.

Siste runde, søndag: Danmark – Slovakia (15.30) og Norge – Nord-Makedonia (18.00).

 

Gruppe E

Polen – Østerrike 87-72

Sveits – Kroatia 56-64

Stillingen: Polen 4-1, Kroatia 4-1, Sveits 2-3, Østerrike 0-5.

Siste runde, søndag: Sveits – Polen og Kroatia – Østerrike.

 

Gruppe F

Kypros – Portugal 66-75

Romania – Bulgaria 61-62

Stillingen: Portugal 5-0, Bulgaria 4-1, Romania 1-4, Kypros 0-5.

Siste runde, søndag: Bulgaria – Portugal og Romania – Kypros.