Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / – Ble tatt av alvoret
Lucy Devoy finner plass mellom Fanny Dyngeland-Sundén (til venstre) og Sophia Priestley i fredagens EM-kamp i St. George-hallen i Sofia. Irland slo Norge 58-41.
FOTO: FIBA.COM
Lucy Devoy finner plass mellom Fanny Dyngeland-Sundén (til venstre) og Sophia Priestley i fredagens EM-kamp i St. George-hallen i Sofia. Irland slo Norge 58-41. FOTO: FIBA.COM

– Ble tatt av alvoret

U18-landslaget kom rett fra overtimetap for Estland (74-77) og seier over Danmark (78-58) i nordisk, men greide ikke å følge opp storspillet i EM-åpningen i Sofia. – Jentene fulgte ikke gameplanen og ble nok tatt av alvoret i denne kampen, mente landslagstrener Kine Johansen.

Norge – Irland 41-58

Det begynte med 0-5 og norsk timeout etter 2 minutter, og fortsatt nervøst og oppjaget.

Aurora Sørbye ble tatt hardt og de irske spillerne slapp unna fouls de burde hatt. I stedet fikk Aurora to fouls selv, og måtte ut på benken. Og på stillingen 11-15, da Norge hadde fått kontakt og momentum, ble Anna Linnea Hovig Wikstrøm liggende med smerter i ankelen og etter hvert båret ut.

Det så stygt ut, men i tredje periode var Ulriken-guarden på banen og god nok til å score og true. – Når våre to store scorere forsvinner ut på den måten, er det vanskelig, fastslo Kine Johansen.

– Heldigvis kom Anna inn igjen, hun ble testet i pausen og laglegen (Annas mamma Camilla Hovig!) syntes det var greit at hun spilte. Vi ville ikke ha spilt henne hvis det var noen fare, presiserer U18-treneren.

 

Kortvarig momentum

Norge så ut til å være på vei opp og forbi etter en 7-0-run med en 3-poenger fra Sophia Priestley og scoringer fra Fanny Dyngeland-Sundén og Helena Eckhoff-Eliassen som reduserte til 20-22.

Men så var det stopp igjen. Aurora Sørbye ble idømt sin tredje foul i kampen og ble byttet, og Irland dro fra til 34-24 ved pause.

 

6 poeng i tredjeperioden

Den tredje perioden ble den verste med 6-13 i score og med 17 poengs ledelse til Irland (47-30) før fjerde periode var løpet i praksis kjørt.

Norge nærmet seg og var 10 poeng bak (38-48) etter en 3-poenger fra Aurora Sørbye med 3:46 igjen å spille, men de irske jentene kontrollerte inn til en klar seier.

Sørbye, som var toppscorer med 20 poeng i snitt og kom på Allstar-laget i nordisk, fikk aldri vist hva hun er god for. Den norske lagkapteinen måtte nøye seg med 7 poeng, 4 returer og 2 assists og endte på 2 av 13 field goals.

 

– Fysisk over grensen  

Fysikken var også uvant for de norske jentene.

– Jeg syns generelt at begge lag fikk lov til å spille fysisk over grensen, vi også, sa Kine Johansen.

– Men generelt ble vi for forsiktige og preget av stundens alvor, mente hun.

 

32 turnovers

Norge pådro seg 32 turnovers (!) i kampen – mot Irlands 22 – og ble slått 54-42 på returene. De irske jentene hentet ned hele 20 angrepsreturer.

Camilla Wold Wægger satte 3 av 5 trepoengere, ble toppscorer med 9 poeng og hadde også 7 returer i åpningskampen. Det lover godt for fortsettelsen, for tross alt var dette bare den første av seks-sju kamper i B-EM.

Men kanskje den viktigste i gruppespillet. De to beste lagene i gruppa går til kvartfinale, men etter tapet for Irland blir det vanskelig for Norge å komme dit.

I den andre kampen i gruppe B vant Bosnia-Hercegovina 55-48 over Storbritannia.

Norge møter de bosniske jentene søndag og de britiske tirsdag.

 

Poengscorere Norge: Camilla Wold Wægger 9, Sophia Priestley 7, Aurora Sørbye 7, Anna Linnea Hovig Wikstrøm 7, Helena Eckhoff-Eliassen 6, Aurora Grieg Toyomasu 2, Fanny Dyngeland-Sundén 2, Sofia Brokhaug Koch 1.

Toppscorere Irland: Emma Tolan 19, Grace Prenter 11, Caitlin Gloeckner 8.