Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / Vil ha flere inn i skuret
Elias Demoniere fra Centrum Tigers i en drive mellom Flin Slavkov fra Bislet (til venstre) og Centrum-klubbkamerat Anthony Solis. – Jeg prøver å komme hit hver torsdag, sier 16-åringen som debuterte på Firi-liga-laget nylig.
FOTO: MARIANNE MAJA STENERUD
Elias Demoniere fra Centrum Tigers i en drive mellom Flin Slavkov fra Bislet (til venstre) og Centrum-klubbkamerat Anthony Solis. – Jeg prøver å komme hit hver torsdag, sier 16-åringen som debuterte på Firi-liga-laget nylig. FOTO: MARIANNE MAJA STENERUD

Vil ha flere inn i skuret

– Jeg tror på 3x3-konseptet og mener det har stort potensial i Norge, sier Øivind Lundestad. Han har stiftet foreningen Oslo 3x3, fått med NBBF på laget og tilbyr gratis trening for alle i alderen 13 til 19 år hver torsdag i Skur 13 på Filipstad.

– Vi har inngått samarbeid med Oslo 3x3 om drift av en del av 3x3-konseptet vårt, forklarer Espen A. Johansen, generalsekretær i Basketballforbundet.

– Dette er rett i gata for det vi holder på med: Lavterskel, gratis eller så billig som mulig, fastslår han.

NBBF har plukket ut Kristiansand Pirates, TNT Towers og Tromsø Storm som pilotklubber for 3x3-basket.

– De skal være med som katalysatorer i lokalmiljøene. Vi skal løfte dem på kompetansesida og de skal ha regelmessig aktivitet med månedlige turneringer og kjøre kursing samtidig. Pilotklubbene skal følges opp, de er veldig viktige som en helhet i samarbeidet, presiserer generalsekretæren.

Skur 13 der Oslo 3x3 holder til ligger på Filipstad, bare et par langpasninger fra Tjuvholmen og fra Bryggetorget der NBBF hadde sin årlige Streetbasket-festival i august i fjor.

Anlegget driftes av Oslo Skateforening og er en aktivitetshall for skateboard, inline-skøyter, sparkesykkel – og nå også 3x3-basket, vegg i vegg.

– Oslo 3x3 skal bistå lokale klubber med å arrangere regionale finaler med kvalifisering inn til Streetbasketfestivalen siste helg i august. Med flere som kvaler inn, blir det et enda råere arrangement, sier Johansen.

 

Tilbyr trening hver torsdag

Oslo 3x3 ble formelt stiftet i januar, men Øivind Lundestad forteller at de har disponert banen i Skur 13 siden i fjor høst. Dekket og kurvene er de samme som ble benyttet under Streetbasketfestivalen på Aker Brygge.

– Her tilbyr vi treningstid for alle spillere i alder 13 til 19 år hver torsdag fra klokka 17 til 20.30. Alle er velkomne, klubbløse også, sier Lundestad.

De har foreløpig god plass til mange flere. Torsdagskvelden vi er på besøk, er det under 10 spillere i hallen.

– Det meste vi har hatt på en kveld, er kanskje 20. Men skal jeg gjette på antall unike personer er vi oppi 50. Vi startet på senhøsten, det har lugga litt og vært av og på med tanke på covid, forteller 3x3-lederen, mest kjent som guard og storscorer for Kongsberg Miners og Centrum Tigers.

– Mange kommer fra klubber, noen fra skatehallen, andre gjennom venner og sosiale medier. Vi prøver å få ordet ut om at vi eksisterer. Hovedkanalene våre er Spond og Instagram. Tanken er at vi kan være et tilbud for alle klubber og spillere, sier Lundestad – og viser til foreningens nettside: oslo3x3.no.

 

– Stort potensial

Han spilte selv på «Tigers Nation»-laget som kom til finale i 3x3-festivalen på Aker Brygge i august i fjor.

– Tilbudet i Norge er underutviklet, men jeg tror på 3x3-konseptet og mener det har stort potensial her. Det er kjempefint i alle aldre, lett å drive med – og alle som har spilt basket, har spilt tre mot tre, understreker 30-åringen.

– Det er en fin arena for å rekruttere nye inn i basket, men det er også et sted hvor de som kanskje ikke ønsker å satse eller bruke så mye tid kan fortsette å spille. Derfor er en forening det riktige: Vi er ikke et idrettslag, vi har ikke medlemmer eller kamper, men skal bare tilby aktivitet. Det er et sted hvor alle spillere kan komme, uavhengig av klubb.

– Det å spille 3x3 er en flytende form for aktivitet, man spiller med folk fra forskjellige miljøer og trenger ikke være bundet opp av de ordinære rammene i en klubb eller et lag, presiserer Øivind Lundestad.

– I utgangspunktet ønsker vi også å skape en aktivitet utendørs om sommeren, på alle utebanene som fins, legger han til.

 

– Kjempegøy å være her

Med Kubaparken i umiddelbar nærhet har Centrum Tigers vært ledende i utebasket i mange år. Derfra kommer også 16-årige Elias Demoniere, guarden som har debutert i Firi-ligaen denne sesongen.

Han er ofte på 3x3-kveldene i Skur 13.

– Jeg prøver å komme hit hver torsdag, men 06-laget i Centrum trener også torsdager, så jeg må på trening der etterpå, forteller Elias.

– Det er kjempegøy å være her og møte spillere fra alle aldersgrupper og forskjellige lag. Det kommer sikkert til å bli flere og flere etter hvert, sier Elias, som også kan se fram mot Scania Cup i Södertälje i påsken med Centrum Tigers G06 og til U16-landslagets sommer med nordisk i Finland og B-EM i Sofia i Bulgaria.