Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / Vant - men Bærum er bekymret
Raziyah Farrington var et angrep alene for Bærum og endte på 37 poeng. Her legger den amerikanske guarden et skudd over Marika Kromberg, til venstre i bildet er Hannah Ledsten-Ullersmo. FOTO: ERIK BERGLUND

Vant - men Bærum er bekymret

Med 37 poeng fra briljant Raziyah Farrington holdt Bærum unna for Ullern. Men Julie McCarthys akillesskade bekymrer. Rekker kapteinen og den ruvende centeren NM-sluttspillet i Bergen om tre uker?

Bærum – Ullern 67-60

Bergen Elite – Ulriken Eagles 50-99

Høybråten – Midtbyen 69-60

– Jeg har en betennelse i venstre akillessene og hadde håpet at noen ukers pause skulle hjelpe, sier 28-åringen, som ikke har spilt siden kampen mot Ulriken Eagles 20. februar (67-91).

– Men jeg skal på MR-undersøkelse til uka og så får vi se hva resultatet av den blir, presiserer Bærum-kapteinen.

I verste fall ryker sluttspillet i Frøya Arena første helg i april.

– Men jeg vil ikke tenke «i verste fall». Nå er sluttspillet blitt kansellert to år på rad og da orker jeg ikke tenke på at en skade skal sette meg utenfor, fastslår hun.

– Forsvarssjef og kurvbeskytter

Julie McCarthy er ligaens suverent beste rebounder med 20,9 returer i snitt pr. kamp, nummer tre i scoringer med 18,5 poeng i snitt og best både i effektivitet og blokker.

– Statistikken forteller at hun er den mest dominante spilleren i ligaen, hun betyr 20-20 i poeng og returer og er kaptein, forsvarssjef og kurvbeskytter, sier Ola Gravem Knutsen om sin 189 cm lange center.

– Julie er ikke en spiller man bare kan erstatte.

15-0-run

Selv uten sin ruvende center tok Bærum sin 16. seier på 19 kamper, mot et Ullern-lag som er blitt styrket med Tina Stenerud Moen i sesongavslutningen.

Gjestene hadde momentum og ledet 48-44 et minutt før slutt i tredje periode, men Bærum avsluttet perioden med 7-0 og en trepoenger fra Keelie Lamb som de lyseblå 51-48.

Så skaffet hjemmelaget seg kontroll over kampen med en 8-0-start i sisteperioden og fullførte en 15-0-run.

– Vi gjør veldig mye bra, men bommer altfor mye, konstaterte Tori Solberg Halvorsen – spillende coach i Ståle Freys fravær.

Svak skyting

Ullern traff bare 8 av 36 trepoengere, men Bærum var prosentmessig enda svakere med sine 3 av 23.

Tori Solberg Halvorsen var gjestenes dominerende spiller med 20 poeng og 12 returer, mens pointguard Micol Torresani skapte fart i Ullern-angrepene og hadde 8 poeng (2 av 4 på trepoengere), 9 returer, 5 assists og 3 steals.

I forsvar lyktes Ullern med mye, men klarte aldri å stoppe Raziyah Farrington. Ligaens toppscorer endte på 37 poeng, nest mest denne sesongen etter at hun selv scoret 40 mot Høybråten.

Grønt lys for å score

Den lettbente og tekniske amerikaneren hadde i tillegg 9 returer, 4 assists, 2 blokker og 1 steal.

– I første omgang kom hun altfor ofte forbi oss og inn i painten, i andre var vi flinkere til å tvinge henne til å ta de litt vanskeligere topoengerne. Men når hun begynner å sette dem også, blir det vanskelig å stoppe henne, erkjente Tori Solberg Halvorsen.

– Raziyah er veldig god til å manøvrere seg i rom, samtidig som hun greier å holde roen og lese forsvarsspillerne, sier Ola Gravem Knutsen.

– Hun utnytter at hun har åpen midrange når forsvarsspiller ikke er der, eller hun går forbi og scorer. I dag var vi avhengig av egenskapene hennes til å skape ting. Når du er den eneste som scorer mye, skal du ha grønt lys for å avslutte, understreker Bærum-treneren.

Poengscorere:

Bærum: Raziyah Farrington 37, Keelie Lamb 12, Shiba Haji Ahmadi 9, Josefin Winther 5, Bodil Brokhaug 2, Sofia Brokhaug Koch 2.

Ullern: Tori Solberg Halvorsen 20, Malin Schneidt 9, Tina Stenerud Moen 8, Micol Torresani 8, Felicia Dyngeland-Sundén 7, Marika Kromberg 5, Camilla Wold Wægger 3.

Ulriken seriemestre etter 18 seire

Med 99-50 over Bergen Elite tok Ulriken Eagles sesongens 18 seier av 18 mulige og sikret seriemesterskapet tre kamper før slutt.

DuRell Sanfords jenter spiller hjemme mot Ullern, Bergen Elite (utsatt kamp) og Asker Aliens 20., 24. og 27. mars før serien er ferdigspilt.

Bergen Elite hang godt med i første periode hjemme i Amalie Skram-hallen (21-22), før gjestene tok kontroll og ledet 51-31 ved pause.

Ane Schanke-Næss senket sine to første 3-poengere i kampen og endte med 4 av 13 og som hjemmelagets mestscorende med 14 poeng. Hanna Nordtveit Sand var solid med 13 poeng og 10 returer – og traff 2 av 4 treere.

For Ulriken falt trepoengsstatistikken noen prosent. Mestrene trivdes åpenbart ikke godt med kurvene i Amalie Skram-hallen og endte på uvanlig svake 22 prosent etter 5 av 22.

Maren Hoff Austgulen ble toppscorer med 19 poeng, Karyn Sanford hadde 18 poeng og 12 assists og Fatima Mohammad 8 assists.

Stine Hoff Austgulen og Sunniva Sørbye sto begge over kampen mot Bergen Elite.

Bergen Elite: Ane Schanke-Næss 14, Hanna Nordtveit Sand 13, Maren Eskeland Schutz 10, Rikke Sjumarken 8, Tuva Andersen 3, Christina Brevig Ørner 2.

Ulriken Eagles: Maren Hoff Austgulen 19, Karyn Sanford 18, Terae Briggs 14, Synne Jacobsen 10, Celine Klett 10, Hanne Løkkebø Nybø 9, Vilde Tveito 9, Fatima Mohammad 6, Anna Linnea Hovig Wikstrøm 4.

Endelig, Høybråten!

I sesongens 19. kamp kom Høybråtens første seier. Etter 29 poeng fra Frida Liholm Strøm og en sterk laginnsats ble Midtbyen slått 69-60 i Furuset idrettshall.

Gjestene var i Oslo denne helgen uten Kari Kyrkjebø, Ingeborg Nævdal Gundersen, Ulrikke Bentsen og Pernille Mellem, men spilte helt jevnt med Asker Aliens lørdag (65-72) selv om den sentrale kvartetten manglet.

Mot et topptent Høybråten-lag ble det ekstra vanskelig for Midtbyen da lagkaptein Fredrikke Hylen tidlig kom i foultrøbbel. Etter 17 poeng, 7 returer og 4 assists måtte Hylen ut med sin femte feil bare sekunder ut i fjerde periode på stillingen 46-45 i hjemmelagets favør.

Høybråten gikk opp i 61-52 tre minutter før slutt og så ut til å ha full kontroll, men Midtbyen nektet å gi seg. 50 sekunder før slutt satte Emma Tallaksen to straffer og reduserte til 61-60, men Ralitsa Topalova fikk Høybråten foran med 63-60, Flaka Kelmendi traff to straffekast til 65-60 og Kelmendi punkterte kampen med en steal og layup til 67-60 ti sekunder før slutt.

188 cm lange Frida Liholm Strøm hadde en stor kamp for Høybråten og endte med 29 poeng og 15 returer.

Flaka Kelmendi kom opp i 15 poeng, 13 returer og 5 assists, og guardens comeback etter skade har betydd mye for laget.

Hos Midtbyen hadde Emma Tallaksen 18 poeng og 18 returer.

Høybråten: Frida Liholm Strøm 29, Flaka Kelmendi 15, Ingrid Jansen Gjersvik 11, Ralitsa Topalova 6, Suzanne Rochette 5, Adrianna Live Berg 2, Milena Kodzhilieva 1.

Midtbyen: Maja Osmundsvåg 18, Emma Tallaksen 18, Fredrikke Hylen 17, Karoline Skobba Grøtterud 3, Julie Bjørnhaug 2, Lovisa Hansen Dadadottir 2.