Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / Ustoppelige i sluttspillstarten
Wayne Stewart fikk prisen som Firi-ligaens MVP før kampen, og viste sin klasse med 22 poeng, 18 returer, 5 assists, 4 blokker og 2 steals mot Ammerud. Her legger han et skudd over Jordan Session. Ammeruds nummer 12 er AJ Harris. FOTO: BRAGE TITLESTAD

Ustoppelige i sluttspillstarten

Frøya viste klasse i den første sluttspillkvartfinalen, overkjørte Ammerud fra start og cruiset inn til 43 poengs seier. Men seriemestrene tar ingenting for gitt før returen på Apalløkka torsdag.

Frøya – Ammerud 97-54

– Ammerud vil utvilsomt være gira på å fokusere på nytt og vise at kampen i dag bare var et arbeidsuhell. Vi må ikke falle i fella og tenke at «dette har vi taket på» og «dette kommer vi til å vinne», men stille like fokusert som vi var nå, sa Baard Stoller etter hjemmelagets utklassing i Frøya Arena.

Nå må laget fra Oslo Øst slå tilbake på hjemmebane i returkampen torsdag og tvinge fram en tredje kamp i Bergen neste søndag. Men en ny Frøya-seier i kamp to, er kvartfinalen avgjort med 2-0 og Frøya klare for best av fem-semifinaler mot vinneren av Bærum og Asker Aliens.

Etter Ammeruds seier i lagenes møte i siste seriekamp søndag (86-78), var det ventet at første kvartfinale skulle bli jevn – og at møtene mellom seriemesteren og nummer 8 på tabellen kanskje var kvartfinalenes mest uvisse.

Priser til Stewart og Stoller

Men nå var Frøya tilbake som det laget som vant 21 av 27 seriekamper og sikret seriemesterskapet.

Før kampen fikk Wayne Stewart prisen som Firi-ligaens MVP denne sesongen, og i tillegg for plass i Allstar-laget. NBBF-president Jan Hendrik Parmann var på plass og delte også ut prisen til sesongens coach, Baard Stoller.

Sjokkstart fra Frøya

Så gikk hjemmelaget ut på banen og viste klasse. Wayne Stewart og Juan Ferrales åpnet med hver sin trepoenger, Cam Gregory la to poeng inside og Ferrales to til:

10-0 etter 2 minutter og 45 sekunder!

Det økte de gule og røde til 15-2, og så kom Ammerud aldri nærmere enn 7 poeng, tre ganger.

Fra 30-23 gikk Frøya rett til 41-23 med 5:00 igjen, en 11-0-run og 18 poengs ledelse. Ammerud-coach Marco Sanders tok timeout og satte både Jordan Session og Mustafa Dibba på benken ut perioden. Det hjalp på ingen måte:

Hjemmelaget dro til med 17-4 i de fem siste minuttene, ledet 58-27 ved pause og hadde i praksis avgjort kampen.

Tredje og fjerde periode ble transportetapper som også ble vunnet av Stollers menn, 20-15 og 19-12. Fullstendig overkjørsel i den første NM-kvartfinalen, ganske uventet etter Ammeruds seier forrige helg.

Godt forberedt

– Ammerud er gode, de har slått Gimle to ganger, de har slått oss og de tapte for Kongsberg i sluttsekundene. Vi har brukt denne uken på å forberede oss på hvordan de spille og hvordan vi skulle stoppe dem, fortalte Baard Stoller.

– Spesielt forsvaret vårt var bra og gir oss moment i angrepsdelen. Vi skjøt veldig bra i begynnelsen av kampen og var solide kampen ut. Men vi vet at Ammerud kan spille på et høyere nivå enn i dag, fastslo Frøya-coachen.

Frøya og Ammerud har kanskje ligaens beste import-trioer, men i denne kampen var det bare hjemmelagets som skinte.

Wayne Stewart var igjen ledende med sine 22 poeng, 18 returer (!), 5 assists, 4 blokker og 2 steals. Cam Gregory hadde 22 poeng, 12 returer og 3 blokker, Juan Ferrales 20 poeng, 7 returer og 6 assists.

Hjemmelaget vant returstatistikken 47-45, men forskjellen var overveldende etter de to første periodene da kampen ble avgjort (26-12).

Frøya måtte dessuten klare seg uten Ionas Berg Garras som var på collegetest i Oslo, mens både Faris Verlasevic og Daniel Alsaker Sandven er på skadelista.

Skjøt for dårlig

For Ammerud ble den første kvartfinalen en vond opplevelse.

– Vi visste de ville spille mer aggressivt forsvar, og de tok vekk de hullene vi ønsket å angripe, erkjente Marco Sanders.

– Som statistikken viser, skjøt vi ikke bra nok i det hele tatt. Med 40 prosent fra straffa, 30 fra topoengere og 10 på treere har vi ikke en sjanse til å vinne, fastslo Ammerud-treneren.

For ganske riktig: Frøyas treffprosent for straffer, 2-poengsskudd og 3-poengere var 82, 68 og 29 – Ammerud endte på 42, 36 og 10!

– Krever justering

Og selv om hjemmelagets 9 av 31 på trepoengere ikke er all verden (29 prosent), ble det likevel 27-6 bare i 3-poengsscore, siden Ammerud traff 2 av 20 skudd.

– Det vi viste i dag krever jo klart en justering både fra spillerne og fra coachenes side. Vi har potensialet og har vist at vi kan snu ting, men da må vi komme med full konsentrasjon i returen på torsdag, ellers er vi ferdige, understreker Sanders.

Poengscorere:

Frøya: Cam Gregory 22, Wayne Stewart 22, Juan Ferrales 20, Ulrik Stranger-Johannessen 9, Stefanos Makariadis 9, Johan Emaus Flaa 8, Jørgen Lamo 5, Christopher Dalland 2.

Ammerud: Mustafa Dibba 17, AJ Harris 16, Jordan Session 10, Jonatan Hjelseth Mæhlum 4, Aksel Hamremoen Barkvoll 3, Andreas X. Isaksen 2, Orji Okoroafor 2.