Norges Basketballforbund / Nyheter / 2022 / Ulriken i en klasse for seg
Ulriken Eagles jubler med gullmedaljer og pokal etter 130-24 over Ullern i U19-NM-finalen. Bak fra venstre står Karyn Sanford, Synne Jacobsen, Sunniva Sørbye, Hannah Neby og trenerparet DuRell og Ingvild Sanford. Foran fra venstre er Anna Linnea Hovig Wikstrøm, Fatima Mohammad, Celine Klett og Aurora Sørbye.

FOTO: ERIK BERGLUND
Ulriken Eagles jubler med gullmedaljer og pokal etter 130-24 over Ullern i U19-NM-finalen. Bak fra venstre står Karyn Sanford, Synne Jacobsen, Sunniva Sørbye, Hannah Neby og trenerparet DuRell og Ingvild Sanford. Foran fra venstre er Anna Linnea Hovig Wikstrøm, Fatima Mohammad, Celine Klett og Aurora Sørbye. FOTO: ERIK BERGLUND

Ulriken i en klasse for seg

100-poengsseier i en NM-finale? Ulriken-jentene klarte det også. U19-NMs nest beste lag Ullern kom til finalen med fem strake seire og ble knust med rekordsifrene 130-24. Ullern jublet for sølv og Hop for bronse.

Ulriken Eagles – Ullern 130-24

– Vi tenkte bare at dette var vår siste sjanse til å spille sammen. Vi har jo mistet U19-NM de to siste årene og vi ville at det skulle se ut som vi hadde lyst til å vise frem vårt beste, sa Karyn Sanford.

Hun avsluttet juniorkarrieren med det tredje NM-gullet og enda en MVP-pris, etter 23 poeng og et tosifret antall assists i finalen mot Ullern.

Med 24-0 fra start og 65-6 ved pause gikk det tidlig mot tidenes største seier i en NM-finale. Ullern kom litt bedre med offensivt etter hvert, men klarte aldri å stoppe Ulrikens mektig imponerende offensiv og kollektiv.

Ulriken-jentene kom opp i tresifret score på to straffer fra Aurora Sørbye rett før slutt i tredje periode (101-14) – og det stoppet på 130-24.

Resultatserien i U19-NM forteller om et fullstendig overlegent lag:

Centrum Tigers ble slått 158-18, Midtbyen 178-25, Høybråten 165-15 og Hop 113-46 i semifinalen.

 

NM-gull, Scania Cup og Europaliga

Ingen norske basketballag kan måle seg med resultatene Ulrikens 03-årgang har oppnådd. Til tross for at to "garanterte" vinnersesonger forsvant ut med korona-stoppen (2020 og 2021), har DuRell og Ingvild Sanfords gjeng vunnet tre NM-gull, alle med utklassingssifre: 96-27 og 85-48 over Hop i de to finalene i U16-NM før rekordseieren 130-24 over Ullern i U19 søndag.

Ulriken vant 03-klassen i Scania Cup 2018 med finaleseier 76-42 over svenske Brahe Basket og 02 (én klasse opp) med 51-41 over danske BMS Herlev året etter.

Den største triumfen var seieren i Superfinalen i Europaligaen EGBL i Ostrava i 2019, da Ulriken-jentene slo det russiske akademilaget MBA Moskva 78-62 i semifinalen og Litauens U15-landslag 62-53 i finalen.

I tillegg utgjorde de stammen i Norges U16-landslag som spilte seg til semifinale i B-EM i U16 for tre år siden da de slo Israel og Ukraina og ledet til sluttminuttene mot både Slovenia og Kroatia.

– Det er litt kjipt at vi ikke skal spille videre sammen, men vi kommer jo til å spille på U20-landslaget i sommer og forhåpentligvis også for seniorlandslaget.

 

Halve laget til USA?

Fatima Mohammad, Synne Jacobsen og Sunniva Sørbye er også 03-ere og ferdige med junioralderen etter søndagens NM-finale.

Alle i kvartetten tenker seg collegespill i USA i fortsettelsen.

– Jeg har lyst på college og prøver å finne ut av det akkurat nå, forteller Sunniva Sørbye.

– Den muligheten får man bare én gang i livet. Om det ikke blir nå i år, kan jeg eventuelt vente et år.

– Det kan være jeg drar og det kan være jeg blir, er Synne Jacobsens svar. Ting er litt usikkert pr. i dag. – Jeg har tenkt å spille i USA og hadde egentlig «committed» til en skole, men trenerne der har sluttet, så jeg vurderer å se på andre muligheter nå, sier Fatima Mohammad.

 

Til New York mandag

For Karyn Sanford er det liten tvil. Hun velger skole i USA i løpet av neste ukene.

– Jeg har vært over og besøkt noen skoler og reiser igjen i morgen, forteller pointguarden – som skal til Buffalo i New York denne uka.

Fremtiden er likevel lys for Ulriken, som fra søndagens vinnerlag har igjen Celine Klett og Hannah Neby fra 04-årgangen, Aurora Sørbye fra 05 og Anna Linnea Hovig Wikstrøm fra 06, pluss en rekke andre talenter i de samme årgangene.

 

– Egentlig bare gøy 

Ullern måtte tåle et rekordstort tap i finalen, men løp likevel jublende av banen og var stolte av sølvmedaljene i mesterskapet.

Laget fra Oslo Vest vant alle sine fem første kamper og kjempet seg til to ettpoengsseire: 43-42 over bronsevinnerne Hop i gruppespillet og 53-52 over Tromsø Storm Ungdom i en ulidelig spennende semifinale.

– Vi har spilt med tre 03-ere, én 05 og resten 06-spillere og til og med en 07-er (Amelia Yazhi Liu), forteller lagets kaptein og ledende spiller, Felicia Dyngeland-Sundén.

– Vi hadde aldri trodd vi skulle komme til en finale og gå ut herfra med sølv, og har levert veldig bra og utviklet oss mye som lag denne helgen. Det var egentlig bare gøy å spille mot Ulrikens landslagsjenter, understreker den skuddsterke guarden.

 

På Allstarlaget - og U20-landslaget?

Felicia Dyngeland-Sundén kom med i mesterskapets Allstar-lag sammen med Ingeborg Gruber fra Tromsø Storm Ungdom og Ulriken-trioen Karyn Sanford, Fatima Mohammad og Synne Jacobsen.

I sommer er Ullern-kapteinen etter alt å dømme på U20-landslaget i B-EM i Skopje sammen med Ulriken-jentene. De spilte sammen i Norges U16-landslag som kom til semifinalen i B-EM i Sofia i 2019.

Hun tror norske spillere kan lære mye av å se Ulriken-jentene spille.

– Du kan lære å se hvor god du faktisk kan bli hvis du legger inn dedikasjonen og de treningstimene som skal til for å kunne oppnå store mål. Jeg tror det er en stor inspirasjon for å løfte kvinnebasket å se at det er mulig å oppnå så gode resultater som de har gjort, sier Ullern-kapteinen.

 

Poengscorere i NM-finalen:

Ulriken Eagles: Fatima Mohammad 26, Karyn Sanford 23, Synne Jacobsen 20, Celine Klett 19, Sunniva Sørbye 15, Anna Linnea Hovig Wikstrøm 15, Aurora Sørbye 10, Hannah Sygna Neby 2.

Ullern: Felicia Dyngeland-Sundén 9, Fanny Dyngeland-Sundén 6, Selma Zachariassen Nasby 5, Sophia Priestley 2, Aurora Grieg Toyomasu 2.

 

RESULTATER U19-NM KVINNER SØNDAG          

Semifinaler: Ulriken Eagles – Hop 113-46 og Ullern – Tromsø Storm Ungdom 53-52.

Finale: Ulriken Eagles – Ullern 130-24.

Bronsekamp: Hop – Tromsø Storm Ungdom 80-44

5.- 8. plass: EB85 – Høybråten 52-33, Kjelsås – Centrum Tigers 61-28

5.- 6. plass: EB85 – Kjelsås 61-56.

7.- 8. plass: Centrum Tigers – Høybråten 70-46.

9.- 11. plass: Midtbyen – Asker Aliens 54-45, Asker Aliens – Kolbotn 51-41, Midtbyen – Kolbotn 69-53.

Sluttstilling: 9) Midtbyen 10) Asker Aliens 11) Kolbotn.